Kunststof kozijnen afstellen

kunststof kozijnen afstellenSoms kan het zijn dat je kunststof kozijnen niet goed sluiten. Dit kan te maken hebben met viezigheid tussen het raam en het kozijn. Zorg dus eerst dat ze goed schoon zijn. Gaan ze daarna nog moeilijk dicht? Dan kun je ze zelf afstellen en hoe je dat doet, hoe je de ramen verder zelf kunt onderhouden en wat te doen bij defecten lees je hier. Ook geven we een aantal tips over hoe je eventuele kosten laag kunt houden.

*Tip:

→ Besparen op de kosten? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven en kies de beste deal.

Het afstellen van het raam

Open het raam volledig, zodat het mechanisme zichtbaar wordt. Aan de boven- en onderkant van het raam zal je een scharnier vinden die met een inbussleutel nummer 5 kan worden afgesteld. De kan ze naar buiten of naar binnen bewegen en zo het raam aan beide kanten afstellen. Je zal hier in het begin enige handigheid in moeten krijgen en zelf moeten ondervinden wat het gevolg is als je deze in of uit beweegt. Het is niet moeilijk om de juiste stand te vinden zodat het ram weer makkelijk kan openen en sluiten.

Het onderhoud

Als je ramen weer goed sluiten, zullen de scharnieren ook langer meegaan, omdat deze geen onnodige druk meer ontvangen. Hierdoor neemt de kans op slijtage af. Naast het afstellen van het raam, kun je echter ook makkelijk zelf de scharnieren smeren waardoor je de levensduur van je raam ook verlengt. Dit smeren doe je met een vetvrij smeermiddel wat je op alle bewegende onderdelen aanbrengt. Het is belangrijk dat dit vetvrij is, omdat er dan geen vuil of stof wordt aangetrokken. Ook is het verstandig om een krant onder het raam te leggen om lekkages op te vangen. Als je de ramen goed schoonhoudt, kun je ze één keer per jaar afstellen en smeren waarmee de onderhoudsbeurt is voltooid.

Een defect raam

Heb je bovenstaande handelingen gedaan en sluit het raam nog steeds niet goed, dan kan het zijn dat het defect is. Ramen zijn altijd gevoelig voor slijtage, simpelweg omdat je ze gebruikt. Door het raam regelmatig te onderhouden verminder je deze kans, maar het is nog steeds mogelijk dat je raam defect raakt. In deze gevallen is het nodig om een vakman in te schakelen. Als deze het probleem ook niet kan oplossen zit er niks anders op dan een nieuw raam aan te schaffen. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW en installatie.

Soort raam Minimum- en maximumprijs voor standaardafmetingen
Vast raam €70 – €730
Draai/kiepraam €330 – €760
Valraam €200 – €720

Geld besparen

Een nieuw raam is dus niet goedkoop. Hier kun je lezen hoe je deze kosten kunt vermijden.

  • Onderhoud: doe jaarlijks zelf onderhoud aan je kuststof ramen of laat het doen. Ze zullen hierdoor minder snel defect raken en langer meegaan.
  • Houd je kozijnen schoon: door de kozijnen goed schoon te houden verminder je het risico tot ophoping van vuil in het mechanisme en de scharnieren.
  • Wacht niet te lang met een vakman: heb je alle bovenstaande maatregelen geprobeerd en is het probleem niet verholpen. Schakel dan snel een reparatieservice in. Hoe langer je het raam blijft gebruiken, hoe meer kans op een onherstelbaar probleem.

Vergelijk offertes met onze vergelijkingstool

Moet je toch nieuwe ramen, of wil je in contact gebracht worden met een onderhoud- en reparatieservice, dan kun je dit gemakkelijk doen met onze vergelijkingstool. Je geeft simpelweg je locatie en omschrijving van het probleem door en de tool kan een aantal reparatieservices contacteren uit jouw regio. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. In een korte tijd ontvang je een aantal offertes met informatie afgestemd op jouw probleem. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en naar aanleiding daarvan een beslissing maken. Zo kom je makkelijk en snel tot een oplossing van je probleem.

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …

afkitten kozijnen

Houtlook vs standaard plastic (wit)

Veel mensen vinden een houtlook kunstoog kozijn een stuk mooier dan de gladde variant. Een groot misverstand onder de bevolking …

Terugverdientijd kunststof kozijnen

Als het weer winter wordt en de koude wind waait door het land en blaast overal tegen de ramen aan dan kunnen niet alle kozijnen …

Vergelijking aluminium, hout en pvc kozijnen

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen heb je een aantal keuzes te maken. Eén daarvan is die van het materiaal en die keuze …

Vergunning(svrij) kunststof kozijnen

Als jij nieuwe kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, dan krijg je te maken met een groot aantal keuzes. Je zal moeten beslissen …

kunststof kozijnen

4 Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Kunststof heeft nog altijd een wat negatief imago. Toch kiezen de meeste mensen voor kunststof als het nieuwe kozijnen betreft. …