plaatsen kozijn

Van welke materialen kunnen kunststof kozijnen gemaakt zijn?

Wanneer je jouw huis beter wilt isoleren, dan zijn kunststof kozijnen een goed begin. Kunststof kozijnen hebben de beste isolatiewaarde, als je ze vergelijkt met houten of aluminium kozijnen. De toepassingsmogelijkheden van kunststof kozijnen zijn enorm, zodat ze geschikt zijn voor ieder type glas dat je erin verwerkt. Ze zijn ook geschikt voor elk interieur, want kunststof kozijnen kun je eenmalig schilderen naar de kleur die bij jouw interieur past. Bovendien hebben kunststof kozijnen weinig onderhoud nodig. Je kunt vuil afnemen met een vochtige doek.

Inhoud

Waarvan is een kunststof kozijn gemaakt?

Een kunststof kozijn is gemaakt van de stof polyvinylchloride, dat beter bekend staat onder de afkorting PVC. Het is een goedkoop en eenvoudig te bewerken materiaal. Voor een lange tijd werd het werken met PVC als schadelijk gezien voor het milieu, omdat er in PVC loodhoudende stoffen werden gebruikt. Vanaf 2006 zijn echter deze schadelijke loodhoudende stoffen vervangen door op tin gebaseerde en organische stoffen.

De prijsopbouw van PVC kozijnen

PVC kozijnen zijn goedkoper dan bijvoorbeeld aluminium of houten kozijnen. De prijs is afhankelijk van een viertal variabelen. Wil je een precieze kostenlijst, dan is het raadzaam om online een aantal offertes op te vragen, zodat je de prijzen per glaszetter beter kunt vergelijken. De vier variabelen zijn als volgt:

  • De arbeidskosten van het laten plaatsen van de kozijnen door een vakman
  • De materiaalkosten van de PVC kozijnen en de materiaalkosten van het te plaatsen dubbel glas
  • De kosten van het slopen van de oude kozijnen en de kosten van het monteren van de nieuwe PVC kozijnen
  • Eventuele voorrijkosten

Wat kosten kunststof kozijnen?

De materiaalkosten van PVC kozijnen zijn op hun beurt weer opgebouwd uit: de grootte van het kozijn, de soort dubbel glas en het soort raam. Zie tabel 1. voor de prijzen van de PVC kozijnen per oppervlakte.

Tabel 1. Kosten van kunststof kozijnen

Grootte oppervlakte l x b in cm Prijs kozijn
30 x 30 €60
60 x 60 €100
120 x 80 €130
180 x 120 €170
240 x 240 €250

De prijzen van eventuele extra’s

Er zijn extra opties bij kunststof kozijnen mogelijk, zoals een schuifpui, draaikiepramen, deuren, horren en ventilatieroosters. Hier zijn weer andere prijzen van toepassing door de aparte afmetingen. Zie tabel 2 voor de prijzen van dergelijke extra installaties.

Tabel 2. Kosten voor de extra opties

Extra opties Prijzen
Draaikiepraam: 80 x 120 €451
100 x 120 €554
120 x 180 €907
240 x 180 €1642
Deur Tussen €800 – €900 extra
Ventilatierooster Tussen €100 – €150 extra
Insecten hor Tussen €200 – €300 extra
Triple glas Tussen €500 – €800 extra

Kun je PVC draaikiepramen in houten kozijnen plaatsen?

Je kunt geen PVC draaikiepramen in houten kozijnen laten plaatsen, omdat kunststof kozijnen in de fabriek in een geheel gefabriceerd worden. Daarom kun je niet een kunststof onderdeel laten plaatsen in houten kozijnen, omdat dit simpelweg niet past.

Wat kost het om PVC kozijnen te vervangen?

Het nadeel van kunststof kozijnen, is dat je ze niet kunt repareren bij schade. In dit geval moeten de kozijnen hersteld worden door een vakspecialist of in zijn geheel vervangen worden. Herstelwerkzaamheden aan een kozijn kosten tussen de €150 en €195. Het laten vervangen van de kozijnen bij een vast raam bedraagt ongeveer €300 á €600 en bij een draaikiepraam zelfs €450 á €1150. Heb je een schuifpui en die moet vervangen worden, dan betaal je al gauw tussen de €3400 en €5200.

Is het hangwerk en sluitwerk belangrijk bij PVC kozijnen?

Het hang- en sluitwerk is belangrijk en moet aan de eisen voldoen, die gesteld worden door het Politiekeurwerk Veilig Wonen en Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Hierbij wordt het hang- en sluitwerk getest op duurzaamheid en inbraakwerendheid. Daarnaast moet het hang- en sluitwerk kwaliteit hebben, zodat ze bij de plaatsing van het zwaardere hoogrendementsglas niet gaan uitzakken na verloop van tijd. Dit voorkomt klemmende ramen en deuren.

Het vergelijken van verschillende glaszettersbedrijven is raadzaam

Ben je van plan PVC kozijnen aan te schaffen, dan is het raadzaam om eerst de onderlinge bedrijven te vergelijken. De prijsverschillen bij dezelfde merken en types van kozijnen lopen bij verschillende leveranciers wel op tot zestig procent. Ook de marges die de leveranciers hanteren verschillen onderling. Daarom is het verstandig minimaal drie offertes op te vragen en de prijs-kwaliteitsverhouding te vergelijken.