Kunststof kozijnen inmeten

Wanneer je kozijnen gaat bestellen, zal je de maten moeten doorgeven. Dit komt erg precies en het is dus belangrijk dat je dit goed doet. Om deze redenen laten veel mensen de kozijnen opmeten, in plaats van het zelf te doen. Zo ben je niet verantwoordelijk als er iets mis gaat en heb je een betere garantie dat het goed zal gebeuren. Toch is het niet erg moeilijk om de kozijnen zelf op te meten. Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen, waar je rekening mee moet houden tijdens het opmeten en vind je handige bespaartips.

De breedte meten

Vaak vragen leveranciers twee maten, de breedte en de hoogte. Dit wordt ook wel horizontaal of verticaal inmeten genoemd. Horizontaal inmeten, of meten in de breedte wordt gedaan door de maat te nemen van muur tot muur. Hier haal je vervolgens 1 centimeter van af. Dit is de ruimte die wordt gebruikt om het kozijn waterpas te maken en wordt opgevuld door een compriband.

De hoogte meten

De methode voor het meten van de hoogte is precies hetzelfde, dit wordt ook wel verticaal inmeten genoemd. Het enige verschil is dat sommige ramen een raamdorpel bevatten. Heb je een raam zonder dorpel, dan neem je de maat op en trek je hier 1 centimeter van af. Heb je wel een raamdorpel, dan trek je hier 2 centimeter van af.

Wel of geen aanslag

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is de aanslag. Het is belangrijk dat je weet of de kozijnen die je kiest deze wel of niet hebben. Een aanslag is een extra rand om het profiel van het kozijn doe over de gevel heen valt. In Nederland worden de kozijnen vaak tussen de buitenmuur geplaatst. In dat geval is het verstandig om een kozijn met een aanslag te bestellen. Je zal de grootte van de aanslag twee keer moeten aftrekken van je meting. Vaak worden hier bij de kozijnleverancier duidelijke instructies over gegeven.

Zelf installeren of laten doen?

Het is ook mogelijk om alles door één leverancier te laten doen. Het opmeten, het bestellen, het installeren en de nazorg. Daar kun je ook een financieringsregeling bij nemen, zodat je de kosten in termijnen terugbetaalt. Het is volledig aan jou of je dit wilt laten doen of niet. Aan de ene kant heb je er zo geen omkijken naar en weet je zeker dat het goed gebeurt (en dat je gedekt bent als er iets mis gaat), maar aan de andere kant kost dit je wel extra geld. Een andere optie is om de kozijnen zelf te bestellen en ze door een plaatselijke monteur te laten installeren. Dit hangt van je eigen budget af, van je handigheid en ook van de service die je zou willen ontvangen.

Bespaar op de kosten

Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten omtrent kunststof kozijnen zo laag mogelijk kunt houden.

  • Doe het zelf: als je zelf de kozijnen opmeet, bestelt en installeert ben je meer dan de helft goedkoper uit. Dit is niet moeilijk, maar je moet wel over enige handigheid beschikken en het juiste gereedschap.
  • Neem isolatieglas: dit is op de korte termijn duurder, maar op de lange termijn betaalt dit zichzelf terug omdat je lagere stookkosten zal hebben.
  • Kies een regionale monteur: hiermee bespaar je op de voorrijkosten en dit is soms goedkoper dan het te laten doen door de leverancier.

Met onze vergelijkingstool bespaar je ook

Wil je graag weten hoeveel jij precies betaalt voor nieuwe kunststof kozijnen, dan kun je gebruik maken van onze vergelijkingstool. Dit is makkelijk, gratis en vrijblijvend. Vul je postcode en een omschrijving in van je klus en de tool zal in een korte tijd een aantal offertes kunnen aanleveren van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens vergelijken op punten de voor jou belangrijk zijn zodat je de juiste aanpak kunt kiezen voor het aanschaffen van de nieuwe kunststof kozijnen.

 

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Wat gebeurt er met je garantie bij faillissement?

Kunststof kozijnen zijn een aanwinst voor iedere woning. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud en bijna iedere glassoort …

kozijnen prijzen

Welke is beter? Houten of kunststof kozijnen?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kan je kiezen tussen houten of kunststof kozijnen voor je woning. Beide kozijnsoorten …

kunststof kozijnspecialist

Waarom kunststof kozijnen kopen in 2021?

Het aanschaffen van kunststof kozijnen biedt veel voordelen tegenover de houten, aluminium en stalen varianten. Daarbij komt …

plaatsen kozijn

Van welke materialen kunnen kunststof kozijnen gemaakt zijn?

Wanneer je jouw huis beter wilt isoleren, dan zijn kunststof kozijnen een goed begin. Kunststof kozijnen hebben de beste …

De voor- en nadelen van een zinken kozijn

Zinkwerk aan een kozijn komt niet vaak voor, omdat het een duur materiaal is om te gebruiken in je woning. Een zinken kozijn …

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …