Nieuws

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof frames comfortabeler en mooier zijn dan houten of aluminium frames, en kiezen daarom voor kunststof. Naast kunststof en houten kozijnen geven ze ook de voorkeur aan aluminium. Als je ervoor kiest om nieuwe kozijnen aan te schaffen, laat je dan offertes aanbieden door verschillende bedrijven om de prijzen te vergelijken. Je kunt beter niet met tussenpersonen werken die aan je deur komen om kozijnen te verkopen, maar kozijnen te kopen bij een ervaren partij met een goede naam.

Voordelen voor kunststof kozijnen

HR glas Besparing per m2 Besparing bij 25 m2
HR 12 292
HR+ 14 360
HR++ 18 430
HR+++ 20 480

Van kunststof kozijnen worden meestal gezegd dat ze geheel onderhoudsvrij zijn. Dit is wat overdreven maat ze zijn in ieder geval zeker onderhoudsarm, omdat het plastic langer meegaat en ook flexibel blijft. De meeste moderne frames vereisen zeer weinig onderhoud. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen waarmee u de frames voor een langere levensduur kunt reinigen. Gewone reinigingsproducten die geen bleekmiddel of schuurmiddelen bevatten, zijn ook geschikt voor het reinigen van kunststof frames. Het onderhoud van kunststof kozijnen is dan ook zeer laag.

Zodra u de voorzijde van uw huis hebt schoongemaakt, geven de kunststof vensters een bijzonder mooi aangezicht en neemt de waarde van jouw huis toe.
Kunststof kozijnen hebben veel voordelen:

 • Kunststof kozijnen hoeven niet te worden geschilderd zoals bij de houten variant. Houten kozijnen schilderen is erg duur en komt jaarlijks terug. Gemakkelijk toegankelijke houten kozijnen kunnen zelf geschilderd worden, maar voor hoge kozijnen heb je een professionele schilder nodig voor het onderhoud. Schilders zijn duur en het volledige houtwerk moet minstens om de vijf jaar worden geschilderd, bij voorkeur om de drie jaar, om te voorkomen dat het hout gaat werken en rotten. Kunststof kozijnen vereisen dit onderhoud niet en besparen daarom aanzienlijk op deze kosten.
 • Moderne kunststof kozijnen hebben meestal dubbele beglazing. Dit bespaart stookkosten en dus ook je totale energieverbruik.
 • Kunststof kozijnen hebben een relatief lange levensduur (tot wel 50 jaar).
 • Kunststof kozijnen kunnen hergebruikt worden want al het materiaal kan gerecycled worden. Ze zijn daardoor milieuvriendelijk.
 • Kunststof kozijnen zijn vaak gemaakt van een brandvertragende materiaal.
 • Kunststof kozijnen zijn gemakkelijker te onderhouden.
 • HR++ beglaasde kunststof kozijnen besparen veel energie.
 • Kunststof kozijnen bieden een betere bescherming tegen diefstal.
 • Ze hebben een uitstekende geluid isolatiewaarde.

Nadelen van kunststof kozijnen

Naast vele voordelen hebben kunststof frames ook enkele nadelen.

 • Plastic frames zijn niet zoals hout, ze kunnen niet gemakkelijk worden geschilderd in een andere kleur. Dus, in principe, ben je altijd afhankelijk van de kleur die je kiest. Er zijn wel steeds betere manieren om kozijnen een andere kleur te geven.
 • Je mag absoluut niet boren in een kunststof frame, anders wordt de “stijfheid” van het frame aangetast. (Dit betekent dat de frames automatisch worden afgewogen in termen van druk. Wanneer je gaten in de kozijnen boort, is het raamkozijn niet meer zo hard.
 • Niet iedereen is even gepassioneerd over kunststof. Sommige mensen houden niet van kunststof kozijnen. Mensen denken dat kunststof koud is of niet erg natuurlijk en het heeft geen warm uitstraling. Het blijft een kwestie van smaak. De meeste mensen zijn erg enthousiast over kunststof kozijnen.

Houten of kunststof kozijnen

Parketframes zien er warm uit en zijn gemakkelijk te onderhouden, zelfs na een goede afwerking. Echter, meer en meer mensen kiezen liever voor kunststof kozijnen. Dit is niet alleen te wijten aan de voordelen die kunststof biedt op het gebied van isolatie en onderhoud, maar ook aan het feit dat hardhout wereldwijd steeds zeldzamer wordt. Mensen willen primitieve bossen redden en daarom kiezen ze vaker voor kunststof. Echter, veel moderne hardhouten kozijnen zijn gebouwd met speciaal gekweekt hout om volledige ontbossing en milieuschade te voorkomen.

Draaikiep

Houd er rekening mee dat wanneer u draai-draai-koepramen en deuren neemt deze naar binnen openen. Dit is een groot nadeel. Elke deur die je opent neemt ruimte in en botst tegen kasten, bedden en dergelijke. Iedereen ergert zich aan deze ramen. De vensterbank moet de hele tijd leeg blijven. Gebogen en open ramen zorgen voor veel minder frisse lucht dan ramen die meer geopend kunnen worden. De draai is zeer beperkt en biedt zeer weinig ventilatie. Dit is niet prettig, vooral in warme huizen.

Aluminium kozijnen

In plaats van houten of kunststof kozijnen kun je ook voor een ander uniek materiaal kiezen, namelijk aluminium kozijnen. De look ziet er erg modern uit. Aluminium frames zijn er in vele kleuren en maten, en verschillende structuren zijn ook mogelijk. Aluminium kozijnen zijn naast duurzaam ook stabiel en roestvrij.

Plastic frames, die zijn goed?

Er wordt beweerd dat kunststof kozijnen meer gaten (luchtkamers) in de structuur hebben, wat zeer goed kan zijn op het gebied van weerstand en isolatiewaarde. Besteed aandacht aan kwaliteitsmerken en laat je goed informeren.

Kunststof frames, onderhoud

Moderne kunststof frames vereisen meestal niet veel onderhoud. Indien nodig kun je het reinigen met warm water en niet schurende zeep. Vraag de leverancier wat je moet doen om de kozijnen zo mooi mogelijk te houden.

Verven van kunststof kozijnen

In de praktijk blijkt dat de kunststof kozijnen toch wel geschilderd moeten worden. Op de lange termijn wordt het toch vaak vies. Hoewel speciale verven zijn geproduceerd voor het schilderen van dergelijke kozijnen, wordt het je niet aangeraden om het vaak te schilderen.

Nadelen Kunststof frame

Kunststof kozijnen zijn fantastisch op het eerste gezicht, maar hebben een aantal nadelen.
De grootste nadelen zijn:

 • Je kunt niet veranderen van kleur, tenzij je de kozijnen verft. Echter is het schilderen van een kunststof kozijn erg lastig. Dit kan in de praktijk vaak teleurstellend zijn.
 • Boren in kunststof kozijnen is niet mogelijk. Het frame breekt en kan niet gemakkelijk worden gerepareerd.
 • Krassen op de kozijnen kunnen helemaal niet gerepareerd worden.
 • Vlekken en verkleuringen kunnen niet altijd worden verwijderd.
 • Kozijnen zijn absoluut niet onderhoudsvrij en moeten regelmatig worden behandeld met weekmakers, maar zelfs dan zijn er na 10 jaar lelijke gebruikssporen.

HR +++ Glas of driedubbel glas in kunststof frame

Veel mensen geven voor de beste isolatie de voorkeur aan HR +++ glas, ook wel Triple Glass genoemd. HR +++ is het beste voor degenen die energie willen besparen. Deze frames hebben drie lagen glas. Er zit een dun laagje lucht tussen de ramen. Momenteel heeft Triple Glass het beste isolatie-effect van alle kunststof kozijnen.

Wil je je huis een andere look geven of zijn je huidige kozijnen aan vernieuwing toe of wil je je isolatie waarden verbeteren? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op en krijg een gratis offerte.

afkitten kozijnen

Houtlook vs standaard plastic (wit)

Veel mensen vinden een houtlook kunstoog kozijn een stuk mooier dan de gladde variant. Een groot misverstand onder de bevolking is echter dat houtlook kunstoog kozijnen ook een stuk duurder zouden zijn. Dit is echter helemaal niet het geval. Het is daarnaast niet alleen aan te schaffen voor dezelfde prijs maar heeft ook nog vele andere voordelen. Vuil blijft namelijk minder makkelijk aan de profiel vast zitten en het geeft een huis dat mooie uiterlijk waar zoveel mensen naar op zoek zijn.

Een stuk mooier en ook beter!

Iedereen zou eigenlijk alleen nog maar kunststof kozijnen in houtlook moeten kopen. Er zijn geen nadelen te noemen vergeleken met een glad kunststof kozijn. Daarnaast zul je bij de verkoop van je huis toch niet vermelden dat het om kunststof kozijnen gaat. Het heeft namelijk alleen maar voordelen vergeleken met de houten variant.

Zonder de houten look, zouden veel mensen nooit een kunststof kozijn verkiezen boven een hardhouten kozijn. Deze eenvoudige oppervlaktebehandeling van het profiel maakt de beleving en uitstraling van de kozijnen compleet anders.

De voordelen van kunststof kozijnen met een houtnerf op een rijtje:

 • Mooier met verf dan zonder
 • Zelfde prijs als een kozijn zonder houtnerf
 • Zorgt voor een echte houtlook
 • Ziet er prachtig uit met de zon op de kozijnen

Esthetiek ten top

Het gebruik van een houtnerf op een kunststof kozijn heeft een puur esthetische reden. Kozijnen leveranciers voelen de tijdsgeest goed aan en begrijpen als geen ander dat mensen veel meer van de natuurlijke uitstraling van hout houden. De houtnerf op het plastic oppervlak maakt het veel meer lijken op houten kozijnen. Misschien weet je zelf dat je kunststof kozijnen hebt maar met een houtnerf kun je ze bijna niet onderscheiden van echtte hardhouten kozijnen. Je huis oogt net zo robuust als die van de buren!

Wat is een dubbele houtverbindings-look

Een dubbele houtverbindings-look is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van kunststof kozijnen. Er bestonden al houtverbindings-look kozijnen maar nu is dat dus naar een dubbele verbinding gebracht. Dit betekend dat j ook aan de binnenkant van een kozijn niet meer kan zien dat het om een kunststof kozijn gaat. De verbindingen tussen de horizontale en verticale delen lopen nu schuin weg in plaats van recht. Daarmee zijn de kunststof kozijnen nog mooier geworden en is er echt geen verschil meer te ontdekken tussen de houten en kunststof kozijnen.

Waarde van jouw huis

Als de kozijnen een prachtige houtlook hebben stijgt de waarde van het huis. Terwijl lelijk kunststof de prijs verlaagt, heeft onderhoudsvrij kunststof van een hoge kwaliteit, dat daarnaast ook nog eens precies op hout lijkt, een positief effect. Daarom is het meestal voordelig bij het verplaatsen als plastic frames al aanwezig zijn. Dit bespaart tijd aan onderhoud en renovatie zodat de kopers meer vrije tijd overhouden.

Verdere benadering

Na de eerste voorlopige beoordeling van de kunststof kozijn fabrikanten, kun je nu gaan letten op de precieze uitstraling van de kunststof. Je zult merken dat bedrijven ook verschillende soorten houtnerf en plastic hebben. Zo kun je altijd de mooiste en meest natuurgetrouwe kiezen. Zorg er altijd voor dat je offertes opvraagt bij een aantal bedrijven en dat je je goed laat informeren over de bestaande opties.

De eigenschappen van houtlook kunststof kozijnen

De soort nerf die de fabrikant gebruikt bepaalt voor het grootste deel of het kozijn

eruit ziet als een houten kozijn of als een imitatie van echt houtnetwerk.
De uitstraling wordt bepaald door drie aspecten:

 • De houtnerf
 • De verbindingen van het HVL profiel
 • De Profilering en randdiepte

Gewoon mooier

Het uiterlijk van een mooi diep profiel en rechte profielverbindingen in combinatie met de juiste houtnerf geeft een kunststof frame een echt houten gevoel. De houtnerf is altijd mooier dan een volledig vlakke ondergrond. Dit is niet alleen het geval met kozijnen, maar geld ook voor bijvoorbeeld deuren.

Natuurlijke houten verschijning

Het is duidelijk dat de ouderwetse houtnerf in eerder kunststof kozijnen anders is dan de houtnerf die de machines vandaag de dag kunnen maken. Er is in de loop van de jaren veel verbeterd en heeft ervoor gezorgd dat je ze tegenwoordig bijna niet meer uit elkaar kunt houden.

Wat is een mooie houtnerf?

De fabrikant bepaald het patroon en de profilering van de houtnerf en dit bepaalt hoe mooi de houtnerf is. Veel leveranciers van kunststof kozijnen halen hun profiel uit dezelfde fabriek en daarom verschillen de kozijnen onderling steeds minder. Het hangt echt af van hoe mooi de korrel van het profiel is. De verbindingen en de diepte van het profiel zijn andere belangrijke effecten van dit “echte hout” gevoel.

Fabrikanten van houtlook kozijnen

Natuurlijk is een mooi kunststof frame belangrijk, maar je wil ook hoogwaardige kwaliteit kopen. Hierbij zijn keurmerken belangrijker dan de grootte van een bedrijf. Groot betekent niet altijd beter. Zoek daarom ook naar kleinere bedrijven. Deze kleine bedrijven zijn misschien iets duurder, maar hebben wel meer persoonlijke aandacht. De garantie voorwaarden zijn meestal toch niet erg verschillend.

Wil jij ook weten wat het kost om kunststof kozijnen met een houtlook te plaatsen? Vraag nu om een vrijblijvende offerte en ontdek hoe je de waarde en het uiterlijk van je huis drastisch kunt verbeteren.

Terugverdientijd kunststof kozijnen

Als het weer winter wordt en de koude wind waait door het land en blaast overal tegen de ramen aan dan kunnen niet alle kozijnen dit goed opvangen. Met als resultaat: de verwarming een paar graden hoger en veel onnodig warmteverlies. Maar het kan beter en ook veel goedkoper. Wanneer u nieuwe kunststof kozijnen met isolatieglas plaatst, verdwijnt de tocht en daalt je energierekening. Maar hoeveel zal je besparen en hoe lang duurt het voordat ik mijn investering weer heb terug verdient? We hebben het een en ander voor je uitgezocht, dus lees hieronder meer!

Bespaar op je gasverbruik

Het is interessant om te zien hoeveel gas je kunt besparen. Als je je huis met gas verwarmt dan kun je het meeste geld besparen van 250 tot 500 euro per jaar. Dat tikt lekker aan!

Het kozijn is maar een gedeelte van een raampartij. Het andere deel is natuurlijk het glas. Als je nieuwe kozijnen neemt dan kies je meestal ook voor een nieuw soort glas. Welk glas je kiest is heel erg belangrijk voor de hoeveelheid energie die je kunt besparen en daarmee wat je effectief overhoud in je portemonnee. Daarom moet je wat weten over hoog rendement glas.

Via het zogeheten HR-glas verdwijnt er een stuk minder warmte van binnenuit. Dit bespaart je energie en dus ook geld. Dit hoogwaardige glas bevat een coating en edelgas. Hierdoor is HR-glas beter geïsoleerd dan gewoon glas of dubbele glas. Je kunt kiezen uit de volgende soorten:

 • Normaal HR glas
 • HR + glas
 • HR ++ (de meest gekozen soort)
 • HR +++ glas (triple glas)Van bovenstaande soorten glas is HR ++ glas het meest gekozen. Dit komt omdat het zeer goed isoleert, maar een stuk goedkoper is dan HR +++ Glas.

 

Type Woning Besparing in m3 gas
20 m2 393
40 m2 684
60 m2 821
80 m2 1014
100 m2 1098

Gasprijzen stijgen

Zoals het er nu uitziet blijven de energieprijzen stijgen. Gas zal de komende jaren zeker in prijs stijgen. De gasprijs zal naar verwachting de komende periode stijgen tot 70 of 78 cent per kubieke meter. Met dat in ons achterhoofd is het dus erg belangrijk om te investeren in maatregelen voor energie efficiëntie. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en duurzame kozijnen.

Hoe kun je besparen?

Je kunt op verschillende terreinen besparen.

 • Kamers: de kamers in het raamprofiel zorgen voor een betere isolatie en bepalen hoe goed een kozijn isoleert. Hoe meer ruimtes er in een kozijn zitten, hoe beter de isolatie.
 • Stel kozijn: Als een stalkozijn van goede kwaliteit correct wordt geplaatst, ontstaan er geen plaatsen waar warmte van binnenuit verdwijnt.
 • Hoog rendement glas: Als je nieuwe kozijnen koopt, laat je daar natuurlijk ook nieuw glas in zetten. Kies hier minimaal voor HR dubbel plus en je zult je energie rekening drastisch om laag zien gaan.
 • U waarde: hoe lager de u-waarde van de kunststof structuur en het HR-glas, hoe beter de isolatie. Een u waarde ligt voor een gemiddeld kozijn op ongeveer 1,8 terwijl voor hoogrendement glas je moet streven naar een u waarde van 0,75. Een goede waarde voor kunst kozijnen en HR glas samen is ongeveer 1.

Terugverdientijd

Met al deze besparingen kun je de terugverdientijd van kozijnen benaderen. Daar is een simpele formule voor en deze is als volgt:

Kosten delen door de besparingen per jaar is de terugverdientijd in jaren.

De gemiddelde kosten

Om te terugverdientijd van de kozijnen te kunnen bereken zul je eerst de totale kosten moeten leren kennen. De kosten hangen uiteraard sterk af van de grootte van de woning. Hieronder vind je de gemiddelde kosten per woningtype.

Gemiddelde kosten woningtype

Klein huis € 5.593

Rijtjeshuis € 9.275

Twee onder een kap / hoekhuis 11.675

Vrijstaand huis 14.960

Gemiddelde retourtijd voor kunststof kozijnen

Nu we de kosten en de besparingen kennen, kunnen we terugverdientijd berekenen. Hiervoor gebruiken we de volgende formule: kosten van de kozijnen delen door de besparingen per jaar is de terugverdientijd in jaren. Gemiddeld kost het vervangen van de kozijnen 10.350 euro en bespaar je gemiddeld 372 euro per jaar. Dit zorgt voor een terugverdientijd van zevenentwintig jaar.

Combineer isolatiemaatregelen om te besparen

Isolatie is de beste optie om uw energierekening zo veel mogelijk te verlagen en het rendement op de investeringsperiode te vergroten. Dit betekent dat het dak, de muur en de vloer goed zijn geïsoleerd. Bij isolatie denkt men niet automatisch aan raamkozijnen en beglazing. Maar dit maakt ook deel uit van je isolatieverpakking. Je kunt de spouwmuur goed isoleren, maar als je alleen enkel glas hebt, verliest het nog steeds warmte. Bij duurzame isolatie gaat het om het totaalplaatje. Daarin kun je dus veel verder gaan.

Hieronder vind je nog een paar andere maatregelen waarmee je veel geld kunt besparen.

Gemiddeld besparingen type isolatie per jaar

 • Isoleren van de vloer 175 euro
 • Isoleren van het dak 500 euro
 • Isoleren van de spouwmuur 350 euro
 • Plaatsen van HR glas 305 euro

Heb je genoeg van tocht in je huis? Voel je het geld uit je portemonnee glijden in de wintermaanden? Neem dan nu contact op met een vakman en laat je informeren over de mogelijkheden. Vraag nu een offerte aan en doe er je voordeel mee!

Vergelijking aluminium, hout en pvc kozijnen

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen heb je een aantal keuzes te maken. Eén daarvan is die van het materiaal en die keuze is misschien wel één van de belangrijkste. Dat komt doordat het materiaal invloed heeft op een aantal kenmerken, zoals de prijs, het uiterlijk en de isolatiewaarde van het kozijn. De standaard materialen voor kozijnen van dit moment zijn aluminium, hout en pvc (kunststof). Hier lees je over deze materialen, de specificaties en voor- en nadelen, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden die je hebt.

Aluminium kozijnen

Aluminium is een sterk metaal met een modern uiterlijk. Kozijnen van aluminium kunnen smal en dun worden uitgevoerd en nog steeds grote glaspartijen dragen. Aluminium is erg mooi in nieuwere woningen of bij renovatieprojecten waarbij een contrast tussen modern en oud wordt gecreëerd. Omdat aluminium een metaal is, is het juist een warmtegeleider en geen isolator. Dat betekent dat de kozijnen moeten worden voorzien van een thermische onderbreking en daardoor zijn ze duurder dan kozijnen van de andere materialen. Met een thermische onderbreking kunnen aluminium kozijnen echter een bijzonder goede isolatiewaarde halen en zijn er zelfs producten die geschikt zijn voor passiefwoningen. Mensen die voor aluminium kozijnen kiezen, doen dit vaak om het unieke uiterlijk.

Kenmerken aluminium kozijnen

 • Prijs: €800 – €1000 per m2 inclusief montage
 • Isolatiewaarde: 0,75 W/m2K – 2,7 W/m2K
 • Onderhoud: onderhoudsarm
 • Levensduur: 40+ jaar

Voordelen aluminium kozijnen

 • Aluminium kozijnen zijn esthetisch erg aantrekkelijk.
 • Aluminium is sterk, dus met smalle profielen kan een grote hoeveelheid glas worden gedragen.
 • Aluminium roest niet, trekt geen stof aan en zal niet vervormen.
 • Aluminium kozijnen zijn in een groot aantal kleuren te krijgen.
 • Aluminium is recyclebaar en wordt gevonden in de aardbodem.
 • Aluminium kozijnen hebben een lage isolatiewaarde.
 • Aluminium onderhoudsarm en hoeft niet overgeschilderd te worden.
 • Aluminium kozijnen hebben een lange levensduur.

Nadelen aluminium kozijnen

 • Aluminium kozijnen zijn erg duur.
 • Als aluminium kozijnen niet geplaatst worden met beschermingslaag, kunnen ze reageren op koper, kalk, hout, staal, cement en lood.
 • Aluminium kozijnen moeten elke twee jaar opnieuw gesteld en gesmeerd worden.
 • Je kunt aluminium kozijnen moeilijk overschilderen, dus je woning in een ander jasje steken is eigenlijk geen optie.
 • Je kunt in aluminium kozijnen geen gaten boren of spijkers slaan.
 • Beschadigingen of defecten aan aluminium kozijnen zijn lastig te repareren.

Houten kozijnen

Hout, net als aluminium, is op aarde aanwezig en is een natuurlijk materiaal. Het heeft een landelijke en warme uitstraling en houten kozijnen worden gezellig en sfeervol gevonden. Dit type kozijnen zijn dan ook erg geschikt voor klassieke- en oudere woningen. Tegenwoordig is de combinatie hout met een metaalsoort ook erg in trek waarbij een contrast wordt gecreëerd tussen klassiek en industrieel. Houten kozijnen zijn niet onderhoudsarm en moeten regelmatig worden geschuurd en overgeschilderd. De isolatiewaarde is goed, want hout is een natuurlijke isolator. Mensen die voor hout kiezen, doen dit vaak om trouw te blijven aan de stijl van de woning.

Kenmerken houten kozijnen

 • Prijs: €700 – €900 per m2 inclusief montage
 • Isolatiewaarde: 2,4 W/m2K
 • Onderhoud: hout moet elke 5 jaar onderhouden worden
 • Levensduur: 40+ jaar (indien hardhout)

Voordelen houten kozijnen

 • Hout is een natuurlijk product en geen kozijn is hetzelfde.
 • Hout is volledig afbreekbaar.
 • Houten kozijnen kun je gemakkelijk overschilderen en dus van een nieuw kleurtje voorzien.
 • Hout is sfeervol en gezellig en erg passend in klassieke en landelijke woningen.
 • Hout is duurzaam en heeft zelf een isolatiewaarde.
 • Houten kozijnen zijn goedkoper dan aluminium kozijnen.

Nadelen houten kozijnen

 • Houten kozijnen zijn duurder dan kunststof kozijnen.
 • Niet al het hout wordt op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd, dus let op een keurmerk dat dit tegenspreekt.
 • Hout heeft veel onderhoud nodig en kan gaan rotten als je dit niet bijhoudt.

Kunststof kozijnen

Op dit moment worden kunststof kozijnen het meeste geplaatst en het onderstaande lijstje met voordelen is overtuigend. Kunststof wordt op een chemische manier geproduceerd en is niet natuurlijk. Er zijn een groot aantal leveranciers van kunststof kozijnen en je kunt ze exact zo laten uitvoeren als jij voor ogen hebt. Daarnaast kun je kunststof kozijnen met een houtnerf toepassen in landelijke woningen terwijl kunststof kozijnen met een metaallook ook in moderne woningen kan worden geplaatst. Het plasticachtige imago van kunststof heeft het onderhand afgeschud en veel mensen zijn in de tussentijd overtuigd van het uiterlijk ervan. Kunststof is ook verreweg het goedkoopste materiaal, wat voor veel woningeigenaren een doorslaggevende factor is bij het aanschaffen van kozijnen.

Kenmerken kunststof kozijnen

 • Prijs: €350 – €450 per m2 inclusief montage
 • Isolatiewaarde: 0,6 W/m2K – 2 W/m2K
 • Onderhoud: onderhoudsarm
 • Levensduur: 50+ jaar

Voordelen kunststof kozijnen

 • Kunststof kozijnen zijn verreweg de goedkoopste optie die je hebt.
 • Kunststof kozijnen kunnen in een groot aantal kleuren en uitvoeringen worden geleverd.
 • Kunststof is duurzaam en kan 10 keer volledig gerecycled worden.
 • Kunststof kozijnen hebben een zeer lange levensduur.
 • De isolatiewaarden van kunststof kozijnen zijn erg laag.
 • Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en hoeven niet te worden overgeschilderd.

Nadelen kunststof kozijnen

 • Kunststof kozijnen kunnen niet geschilderd worden.
 • Kunststof is een materiaal dat op een chemische manier wordt geproduceerd.
 • Je kunt in kunststof kozijnen geen schroeven plaatsen of spijkers slaan.
 • Beschadigingen of defecten aan kunststof kozijnen zijn lastig te repareren.

Welk materiaal is het beste?

Dat is een vraag die jij alleen kunt beantwoorden. Hopelijk kan de bovenstaande informatie je daarbij van dienst zijn. Als budget een probleem is, maar je houdt van het uiterlijk van hout of aluminium, overweeg dan kunststof kozijnen met een houtnerf of een metaallook. Deze zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Voor renovaties kan het wenselijk zijn om echte houten kozijnen aan te schaffen. Aluminium is ideaal bij nieuwbouw, architectonische bouwwerken en voor een moderne uitstraling.

Vergelijk offertes

Je kunt hier voor allerlei kozijn-gerelateerde werkzaamheden offertes opvragen en met onze vergelijkingstool bereik je dan meerdere vakkundige bedrijven tegelijkertijd. Geef daarom nu je opdracht door en je kunt snel overgaan op het uitkiezen van de beste deal.

Vergunning(svrij) kunststof kozijnen

Als jij nieuwe kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, dan krijg je te maken met een groot aantal keuzes. Je zal moeten beslissen welke raamsoorten je wilt hebben, welke kleur, welke stijl, welke extra opties en welk glassoort je wilt laten plaatsen. Ook moet je beslissen welke leverancier je gaat gebruiken en wie je de montage wilt laten doen. Het vervangen van je oude kozijnen voor kunststof exemplaren heeft vele voordelen, maar het heeft ook veel voeten in de aarde. Een punt waarmee je misschien geen rekening had gehouden is het aanvragen van een omgevingsvergunning. Je vervangt immers de kozijnen in je woning, maar bouwt er niets extra’s aan vast? Toch kan het mogelijk zijn dat jij voor het vervangen van je kozijnen een vergunning moet aanvragen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om dit te kunnen vaststellen.

Vergunningsvrij

Gelukkig zal je in de meeste gevallen je kozijnen vergunningsvrij kunnen laten plaatsen. Je moet hierbij alleen rekening houden met het huidige straatbeeld en deze niet drastisch veranderen. Als je de kozijnen aan de achterkant van je woning gaat vervangen heb je nooit een vergunning nodig. Laat je ook kozijnen vervangen die grenzen aan een straat of andere publieke zone, dan kun je dit gewoon doen zolang je de stijl van de oude kozijnen niet verandert. Ga je dus gele kozijnen laten plaatsen met groene stippen, dan heb je wel een vergunning nodig, maar kies je nieuwe kozijnen met een soortgelijk uiterlijk dan kan dit vergunningsvrij.

Wel een vergunning nodig

Misschien is het handiger om te kijken wanneer je wel een vergunning nodig hebt zodat je deze situaties in ieder geval alvast kunt uitsluiten.

 • Beschermd stads- of dorpsgezicht: is jouw woning geclassificeerd als een monumentaal pand of maakt deze deel uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht dan heb je altijd een vergunning nodig. Daarnaast kan de gemeente eisen gaan stellen over het uiterlijk van je kozijnen en moet je samen met de welstandscommissie tot een overeenkomst komen. In dit geval kun je altijd het beste contact opnemen met de gemeente om zeker te zijn dat je door kunt gaan met je plannen.
 • Verandering van het huidige straatbeeld: ga jij door je kozijnen te vervangen het straatbeeld drastisch veranderen? Dan kun je het beste ook contact opnemen met de gemeente zodat je zeker weet of je hier wel of geen vergunning voor nodig hebt. De uitkomst zal per gemeente verschillen dus duidelijke regels worden hier niet voor gegeven.
 • Deel van een verbouwing: als jij een uitbouw, een aanbouw, een dakkapel of een dakopbouw gaat laten plaatsen dan heb je vaak ook een vergunning nodig. Vooral als deze grenst aan een publieke zone of aan een straat. Het vervangen van de kozijnen maakt dan deel uit van een groter project waarvoor je een omgevingsvergunning moet aanvragen en worden altijd bij de bouwplannen betrokken.

De kosten

De prijs die je betaalt voor je omgevingsvergunning is verschillend per gemeente. Ook is het afhankelijk van je project. Soms is het nodig om bouwtekeningen aan te leveren en constructieberekeningen en die moet je laten maken door een specialist. Over het algemeen kun je rekenen op een bedrag van tussen de €300 en €500 voor een klein project en voor €700 – €1000 als je kunststof kozijnen deel uitmaken van een groter project.

De vergunning aanvragen

Het aanvragen van de vergunning doe je bij je gemeente. Dit kun je zelf doen of je kunt hier iemand voor inhuren. Als het alleen het vervangen van de kozijnen betreft zou je dit prima zelf kunnen doen, maar ga je een groter project aan dan kan het verstandig zijn hier een extern bedrijf voor in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste papieren inlevert en dat deze compleet zijn, maar maak je ook een betere kans om de vergunning te krijgen. Externe bedrijven weten precies waarop ze moeten letten bij de aanvraag en waar de nadruk op moet komen. Zo moet er bijvoorbeeld bewezen worden dat het bouwwerk geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van bewoners en omstanders. Nadat je je vraag hebt ingediend zal de gemeente deze binnen 8 weken beantwoorden. Het is ook verstandig om je buren in te lichten, omdat deze ook de kans krijgen om bezwaar te maken tegen je plannen. Doen ze dit, dan kan de aanvraag nog 8 weken langer duren omdat de gemeente dit bezwaar moet beoordelen.

Vergelijk offertes

Wil jij je kozijnen gaan vervangen en vraag je je af of je hier een vergunning voor nodig hebt? Of wil je de prijzen vergelijken van externe bedrijven die voor jou de vergunningsaanvraag kunnen doen? Gebruik dan nu onze vergelijkingstool en ontvang alle informatie die je nodig hebt voor het aanschaffen en het plaatsen en van de kozijnen en of dit wel of niet vergunningsvrij kan gebeuren.

kunststof kozijnen

4 Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Kunststof heeft nog altijd een wat negatief imago. Toch kiezen de meeste mensen voor kunststof als het nieuwe kozijnen betreft. Dat komt doordat je, als je je wat meer in het materiaal verdiept, snel zal zien dat kunststof vele voordelen heeft. Het slechte imago komt voort uit de mening dat kunststof eruit zou zien als plastic, dat het brandgevaarlijk is en dat het vuil aantrekt. Ook heerst er het idee dat kunststof kozijnen niet over te schilderen zijn. Zoals beneden zal blijken, gaan deze vooroordelen in ieder geval vandaag de dag niet meer op.

De valse vooroordelen van kunststof

Voordat we bespreken wat de echte kwaliteiten zijn die kunststof als materiaal kan toevoegen aan je woning is het goed als we een aantal vooroordelen uit de weg ruimen. Kunststof was vroeger een materiaal dat werd geassocieerd met een goedkoop uiterlijk, maar vandaag is dit al lang niet meer het geval. Hier vind je de belangrijkste vooroordelen op een rijtje.

 • Kunststof ziet eruit als plastic: vroeger, toen kunststof net in opmars was en het nog niet volledig was ontwikkeld, zal kunststof er inderdaad plastic-achtig uit. Mensen die zich geen ander materiaal konden veroorloven kozen voor kunststof en daarom heeft het ook het imago goedkoop te zijn. Het mooie van hedendaags kunststof is echter dat je het in allerlei uitvoeringen kunt krijgen, zoals mat en glans, een grote verscheidenheid aan kleuren, een aantal stijlen en ook in houtlook of metallic. Zo kun je altijd een stijl vinden die bij je woning past en die verre van lijkt op het plastic kunststof van vroeger.
 • Kunststof is brandgevaarlijk: omdat kunststof vroeger op plastic leek heeft het ook het imago te smelten als het heet wordt. Plastic is tijdens een brand erg gevaarlijk omdat het hoge temperaturen bereikt. Kunststof is echter een materiaal dat erg moeilijk ontvlamt en dat zelfs een brand kan tegenhouden. Ook is het zelfdovend waardoor het een brand niet zal aanwakkeren, verspreiden of bevorderen. In vergelijking tot hout is kunststof dus in geval van brand aanzienlijk veiliger.
 • Kunststof trekt vuil aan: dit is een vooroordeel die voortkomt uit de elektrostatische kwaliteiten van plastic. Kunststof is echter nauwelijks elektrostatisch en trekt daarom niet meer vuil aan dan andere stoffen. In tegendeel, het is erg onderhoudsvriendelijk en hoeft niet te worden overgeschilderd. Kunststof is een ideaal materiaal voor woningen die zich aan de zee bevinden of in een industriezone. Zout, zuren, vetten en oliën kunnen dit veel minder makkelijk beschadigen dan hout.
 • Kunststof is niet over te verven: je kunt kunststof kozijnen krijgen in een grote verscheidenheid aan kleuren die je inderdaad niet over hoeft te verven. Omdat de kleur door het materiaal wordt gemengd kan dit niet afbladeren of beschadigen. Dat je het niet over hoeft te verven, betekent echter niet dat dit niet kan. Het is wel een stuk lastiger dan het verven van hout, omdat kunststof glad is en de verf niet goed opneemt. Een professionele schilder kan de klus voor je klaren, mocht je dit willen. Een alternatief is het plaatsen van een plakfolie in de kleur of uitvoering naar wens. Zo kun je ook je kunststof kozijnen laten mee veranderen als je woning aan een facelift toe is.

De voordelen van kunststof

Deze vooroordelen komen dus wel degelijk ergens vandaan, maar gaan vandaag de dag eigenlijk niet meer op. Beton was vroeger ook een materiaal waarbij negatieve associaties werden opgewekt, maar nu is het razend populair in moderne en industriële interieurs. Kunststof gaat ook met de tijd mee en kan net zo warm zijn als hout of net zo modern als aluminium of staal. Daarom is het nooit een slecht idee om een showroom van een kunststof kozijnen leverancier te bekijken en je te laten verbazen over wat er allemaal mogelijk is. Kunststof is dus veelzijdig, maar hier houden de voordelen niet mee op.

 • Duurzaam: kunststof is erg duurzaam. Het kan namelijk 100 procent worden gerecycled waardoor je er de komende generatie geen overlast mee bezorgt. Ook de productie ervan is weinig milieubelastend.
 • Isolerend: kunststof kozijnen hebben een uitstekende isolatiewaarde en kunnen erg goed worden gebruikt wanneer je je woning beter wilt isoleren. In combinatie met een goed HR++ glas kun je de warmte goed binnenhouden en besparen op je energierekening.
 • Sterk: kunststof is een erg sterk materiaal en daarom is het veilig tegen inbraak en gaat het lang mee. De levensduur van kunststof kozijnen ligt rond de 50 jaar.
 • Onderhoudsarm: kunststof hoeft nauwelijks onderhouden te worden. Af en toe afnemen met een vochtig doekje is voldoende. Ook zal de kleur lang goed blijven.

Vergelijk offertes

De beste manier om de juiste kunststof kozijnen te vinden voor jouw woning is door verschillende leveranciers te benaderen en offertes op te vragen. Deze kun je met elkaar vergelijken om de beste prijs/kwaliteit verhouding te vinden voor jouw nieuwe kunststof kozijnen.

Stappenplan kunststof kozijnen kopen

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je kozijnen te laten vervangen. Misschien zijn je kozijnen oud en is vervangen goedkoper dan renoveren. Ook kan het zijn dat jouw kozijnen en glas niet voldoende isoleren en dat je de isolatiewaarde van je woning wilt verbeteren of ben je het regelmatige onderhoud aan je houten kozijnen zat en wil je nieuwe exemplaren waarbij je deze lasten niet hebt. Wat ook de reden, wanneer je nieuwe kozijnen laat installeren zal je te maken krijgen met een groot aantal keuzes die prijs, uiterlijk en kwaliteit beïnvloeden. Hier vind je een stappenplan waarmee je deze keuzes makkelijker kunt maken.

Stap 1: kunststof

De eerste keuze heb je al gemaakt, je neemt kunststof kozijnen. Dit is in vele opzichten een goede optie, omdat kunststof niet duur is, maar vele voordelen heeft. Zo is het duurzaam, isoleert het erg goed, is het veelzijdig, kun je het krijgen in allerlei kleuren en uitvoeringen en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. Kunststof kozijnen zijn sterk en kunnen makkelijk 50 jaar dienstdoen. Een nadeel van kunststof is dat je het niet makkelijk over kunt verven (er zijn wel enkele mogelijkheden) dus de kleur die je kiest is vaak de kleur waar je de rest van de levensduur van de kozijnen aan vast zit. Ook de uitstraling van kunststof is niet naar ieders smaak. Dit kun je oplossen door je kunststof kozijnen in een bepaalde uitvoering te kiezen.

Stap 2: de afmetingen

Vervolgens is het tijd om de afmetingen te bepalen. Het gemakkelijkste en het goedkoopste is het wanneer je de huidige afmetingen kiest. Dan hoeft er geen breekwerk verricht te worden in je gevel en kun je met wat doe-het-zelf ervaring eventueel de montage zelf doen. Wil je een nieuw kozijn laten plaatsen op een plek waar deze nog niet bestaat, dan is het verstandig de afmetingen goed te overwegen en eventueel het breekwerk te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf.

Stap 3: de standaardafmetingen of maatwerk

Nu kun je bepalen of jouw ramen standaardafmetingen hebben of dat deze op maat moeten worden gemaakt. Deze laatste optie is duurder, maar geeft je meer mogelijkheden en vrijheid wat betreft het ontwerp. Standaardafmetingen zijn goedkoper en gemakkelijker en misschien, met het oog op de toekomst wanneer ze weer moeten worden vervangen, de meest verstandige optie.

Stap 4: de samenstelling

Vervolgens is het tijd om te bepalen welk type raam je nodig hebt. Je kunt vaak kiezen uit een vast raam, een kiepraam of een draai-kiepraam en de samenstelling maak je zelf. Heb je veel ruimte, dan kun je bijvoorbeeld twee draai-kiepramen plaatsen met daartussen een vast raam. Deze bestel je dan allemaal samen en bij de meeste leveranciers heb je voldoende opties. Ook kun je een deur laten plaatsen en deze combineren met een bepaald kozijn. De mogelijkheden zijn groot, als je er maar voor zorgt dat je binnen je budget en binnen je afmetingen blijft.

Stap 5: de extra opties

Als laatste kun je besluiten om je kozijnen uit te rusten met extra opties, zoals een ventilatierooster, een insectenhor of bepaalde zonwering. Dit zal de prijs doen stijgen, maar als je deze op een later tijdstip aanschaft ben je vaak meer kwijt. Je moet ook een beslissing maken over het type glas. De meeste kozijnen worden standaard geleverd met HR++ isolatieglas, maar je hebt vaak de keuze uit een aantal opties. Deze hebben dan uiteraard direct invloed op de eindprijs.

Stap 6: de financiering

Bepaal van tevoren hoe je voor je kozijnen wilt gaan betalen en wat je budget is. Dit kan een doorslaggevende factor zijn wanneer je een leverancier uit moet kiezen. Wil je zelf monteren of laten monteren, heb je het geld beschikbaar, wil je een regeling treffen met de bank of met de leverancier en wat wil je maximaal uitgeven? Dit zijn allemaal vragen die je beter vooraf kunt beantwoorden, omdat ze je later helpen binnen je budget te blijven.

Stap 7: de leverancier

Nu je besloten hebt hoe je kozijnen eruit moeten komen te zien, en hoeveel geld je beschikbaar hebt, is het tijd om de beste leverancier te kiezen. Deze bepaal je door naar factoren te kijken zoals de kwaliteit van de kozijnen, de prijs, de service die je ontvangt, de garantieregeling eruitziet en de nazorg die wordt aangeboden. Het is erg belangrijk dat je deze keuze niet te gemakkelijk maakt. Kijk dus altijd naar de keurmerken van een leverancier en zijn producten, lees klantenrecensies, ga kijken in de showroom en lees de kleine lettertjes. Alleen op die manier kun je je een compleet beeld vormen van de leverancier en de diensten die deze levert.

Stap 8: vergelijk offertes

Nadat je een aantal leveranciers hebt bekeken kun je beginnen met het aanvragen van offertes. Dit hoeft je niet veel tijd te kosten als je onze vergelijkingstool gebruikt. De service is gratis en vrijblijvend. In een korte tijd zal je precies weten hoeveel je moet betalen voor jouw kozijnen bij een aantal leveranciers uit jouw regio. Nu moet alleen de installatie en de overdracht nog plaatsvinden en je nieuwe kozijnen zijn klaar om gebruikt te worden.

kozijnen

Stappenplan kozijnen plaatsen

De kozijnen van iedere woning moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Deze kunnen verouderen, beschadigen, te slecht isoleren of niet meer passen bij het uiterlijk van de woning. Het vervangen van je kozijnen is een klus die veel mensen uitbesteden. Dat komt doordat je met gaten in de gevel bezig gaat en installeer je de kozijnen niet goed, dan kan dit lekkage, defecten of een hoog gehalte aan condensatie teweegbrengen. Toch is het voor een ervaren klusser niet een hele lastige klus, zo lang je de oude kozijnen voor de nieuwe kunt vervangen en geen gaten in de gevel hoeft te gaan boren. Het is wel een tijdrovende klus en je zal er veel energie in moeten steken. Ook kan het zijn dat de garantieregeling voor de kozijnen verandert als je deze zelf installeert. Hoe dan ook, als je besluit deze klus zelf op te pakken, kun je als hulpmiddel het volgende stappenplan gebruiken.

Wat heb je nodig?

Bij het plaatsen van nieuwe kozijnen dien je eerst de oude kozijnen weg te halen en vervolgens de nieuwe te plaatsen, af te stellen en af te werken. Hier heb je natuurlijk je kozijnen voor nodig, maar ook het nodige gereedschap. Zorg dat je een reciprozaag, een ijzerzaag, een hamer, een beitel, een koevoet en schroevendraaiers klaar hebt liggen voor het verwijderen van de oude kozijnen. Bij het plaatsen van de nieuwe kozijnen heb je een boormachine nodig, tochtrubber, pluggen, schroeven, spijkers, kit en purschuim. Als het goed is zal de leverancier van de kozijnen je voorzien van het nodige montagemateriaal.

Stap 1: het oude kozijn verwijderen

Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat als je het oude kozijn gaat verwijderen. Eerst verwijder je het glas, waarna je met een reciprozaag twee sneden in het kozijn maakt. Deze plaats je naast elkaar en hoeven niet verder dan 1 centimeter van elkaar af te liggen. Het hout tussen deze sneden haal je weg. De koevoet plaats je vervolgens in dit gat om de lat te verwijderen. Dit doe je vervolgens aan alle kanten van het raam. Je haalt de spijkers weg, maar laat het lood aan de bovenkant zitten. Het is de bedoeling dat er nergens nog iets uitsteekt dus zorg ervoor dat alles netjes is afgewerkt voordat je verder gaat.

Stap 2: het nieuwe kozijn plaatsen

Nu is het belangrijk dat je precies te werk gaat. Boor in de spouwlat op de exact juiste plaats de gaten die nodig zijn om de kunststof kozijnen aan op te hangen. Deze moeten precies passen. Plaats tochtrubbers in de muuropening zodat het nieuwe kozijn volledig luchtdicht geplaatst kan worden. Voor het oppakken en plaatsen van het kozijn kun je beter hulp vragen, omdat deze zwaar is. Ook is het handig als iemand het kozijn kan vasthouden terwijl je de schroeven aandraait. Controleer of het kozijn volledig loodrecht is geplaatst voordat je begint. Nu kun je het kozijn monteren en de gaten hiervoor gebruiken die je al eerder had gemaakt. Is er sprake van naden rondom het kozijn dan maak je deze dicht met kit of purschuim.

Stap 3: afstellen

Het raam zit goed op zijn plek, is loodrecht en bevat geen naden meer. Nu kun je het kozijn gaan afstellen. Dit doe je met een inbussleutel of een schroevendraaier. Controleer of het raam klemt of ergens anders niet helemaal past. Je kunt deze dan afstellen met drie afstelschroeven die zich, afhankelijk van het merk, ergens in het raamkozijn bevinden. Door deze schroeven in- of uit te draaien kun je ervoor zorgen dat je nieuwe raam probleemloos en soepel opent. Dit klinkt niet ingewikkeld, maar het afstellen van een kozijn kan lastig zijn. Eventueel kun je hier later een expert voor inschakelen.

Stap 4: afwerken

Het raam zit stevig vast en is goed afgesteld. Nu is er alleen nog het afwerken dat gedaan moet worden. Je kunt de muren aan de binnenkant die beschadigd zijn tijdens de werkzaamheden netjes afwerken met kit, resterende gaten vul je met purschuim en voor het meest strakke resultaat kit je het kozijn en het glas netjes af.

De kosten voor montage

Twijfel je nog of je je nieuwe kozijnen zelf wilt monteren? Het stappenplan boven lijkt niet ingewikkeld, maar er kan veel fout gaan. Uiteraard weet je nooit of het goed zal gaan totdat je het doet en leveranciers ontwerpen de ramen zo dat het monteren ervan zo gemakkelijk mogelijk is. Voor de extra kosten van het monteren van je nieuwe kozijnen kun je de prijs van de kozijnen rekenen. Dat betekent dat je dus het dubbele betaalt als je dit wilt laten uitvoeren.

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met specialisten uit jouw omgeving die de kozijnen voor je kunnen monteren? Of wil je weten waar je de kozijnen kunt vinden die voor jou de beste prijs/kwaliteitverhouding hebben? Dit en meer informatie kun je achterhalen als je nu onze vrijblijvende vergelijkingstool raadpleegt.

kozijnen

Zelf doen of uitbesteden?

Het vervangen van je kozijnen voor kunststof kozijnen is in vele opzichten een goed idee. Zo is kunststof namelijk erg voordelig, maar heeft het een groot aantal voordelen. Het isoleert erg goed en in combinatie met hoogrendementsglas zal je dit terugzien in je stookkosten. Daarnaast is kunststof sterk, duurzaam en kunnen de kozijnen wel 50 jaar meegaan. Het is ook makkelijk in het onderhoud en hoeft nooit te worden overgeschilderd. Wanneer je kunststof kozijnen bestelt heb je vaak de optie om alles te laten doen door de leverancier, maar je kunt ook een groot gedeelte zelf doen. Hier kun je lezen over de twee opties, zodat je zelf kunt zien wat het beste is voor jouw situatie.

Volledige service bij de leverancier

De meeste grote leveranciers bieden een service aan die alles voor je regelt. Ze komen de kozijnen opmeten, plaatsen en regelen de nazorg. Vaak is het ook mogelijk om een financiële regeling te treffen of een onderhoudscontract aan te gaan. Deze diensten zijn natuurlijk niet gratis, maar aan de andere kant heb je er verder ook geen omkijken meer naar. Heb je een druk leven of twee linkerhanden, dan kan dit een optie zijn. De kosten voor deze volledige service zijn moeilijk in te schatten zonder een offerte op te vragen. Er zijn te veel factoren die de prijs kunnen beïnvloeden.

Doe-het-zelf

Als alternatief kun je ook besluiten om zelf de metingen en de montage te doen. Je kunt de kozijnen makkelijk bestellen en laten afleveren en vaak komen er dan ook duidelijke instructies bij over de installatie. Je hebt wel enige doe-het-zelf ervaring nodig en het juiste gereedschap, maar over het algemeen is het installeren niet heel erg moeilijk. Je bespaar hier ook erg veel geld mee. Alleen voor het installeren van een kozijn betaal je vaak de waarde van het kozijn, dus dat betekent dat de prijs verdubbeld. De volgende tabel geeft de kosten weer van verschillende kunststof kozijnen exclusief installatie, maar inclusief BTW.

 

Soort raam Prijs standaarduitvoering HR++ glas
Vast raam 30cm x 30cm €30 – €40
Vast raam 280cm x 280cm €230 – €250
Draai/kiepraam 100cm x 100cm €240 – €260
Draai/kiepraam 150cm x 240cm €420 – €440
Valraam 50cm x 40cm €100 – €120
Valraam 180cm x 160cm €440 – €460
Tuimelraam 94cm x 140cm €275 – €350
Tuimelraam 134cm x 98cm €350 – €400

 

Handige bespaartips

Het is moeilijk te zeggen wat de beste optie is voor jouw situatie en budget. Heb je veel kozijnen die moeten vervangen worden, dan kun je misschien een gunstige prijs afspreken met een plaatselijke monteur. Als je het zelf doet bespaar je geld, maar moet je wel de tijd nemen en de moeite om het goed te doen. Je zal in ieder geval geld moeten investeren, en hier kun je lezen hoe je dit bedrag zo laag mogelijk houdt.

 • Kies een plaatselijke monteur: als je de kozijnen wilt laten installeren, want daarmee bespaar je op de voorrijkosten.
 • Maak een goede berekening: kijk naar je budget, de kosten voor de volledige service, de kosten voor alleen de ramen, de kosten voor een plaatselijke monteur enzovoorts. Kijk ook naar de voor- en nadelen die aan alle opties verbonden zijn en vraag jezelf af of deze het geld waard zijn. Alleen op die manier kun je zien wat er het beste in jouw situatie past.

Vraag vrijblijvend een aantal offertes aan

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kunnen wij je een boel werk uit handen nemen bij het opvragen van offertes. Dit doe je door één keer je gegevens in te vullen. Daarna zal je in een korte tijd een aantal offertes ontvangen specifiek voor jouw opdracht. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken zonder ergens toe verplicht te zijn, zodat je precies weet wat er geboden wordt. Zo kun je snel en gemakkelijk de juiste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe kunststof kozijnen.

 

Subsidie kozijnen 2016

Duurzame kozijnen

Tegenwoordig is het een veelgehoorde kreet: duurzaam bouwen – maar wat betekent het precies? Duurzaam bouwen betekent dat huizen, kantoorpanden en andere gebouwen worden ontwikkeld met respect voor mens en natuur. Het gaat niet alleen om energiebesparing en isolerende materialen maar ook om duurzame materialen die rekening houden met de gezondheid van bewoners en het milieu. Daarom zit er vaak een keurmerk op materialen want ook waar ze vandaan komen, hoe ze geproduceerd worden is van groot belang.

Duurzame materialen
Om rekening te houden met de gezondheid van de bewoners, wordt er rekening gehouden met optimale isolatie en een gezond binnenmilieu. Dat begint bij goed isolerend materiaal en een goede ventilatie in het huis. Vocht, schimmels en ophoping van schadelijke stoffen moet worden voorkomen. Vooral in nieuwbouwhuizen wordt er goed rekening gehouden met duurzame materialen en de gezondheid van de bewoners, verantwoord watergebruik tijdens de bouw en men houdt er rekening mee dat de grondstoffen die men gebruikt, niet uitgeput raken. Denk hierbij aan verschillende houtsoorten die gebruikt worden voor kozijnen en een keurmerk hebben of gecertificeerd zijn. Kozijnen zijn duurzaam als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Niet belastend bij productie
 • Het product vernieuwbaar is (zoals hout)
 • Goed isoleren (zodat de stookbehoefte en de energierekening daalt)
 • Weinig onderhoud nodig heeft (geen verf of schoonmaakmiddelen)
 • Lang mee gaat (des te beter voor de natuurlijke grondstoffen)

Vergelijk kozijnen
Duurzame kozijnen zijn vaak gemaakt van hardhout en hebben een duurzaamheidsklasse. De milieuvriendelijkheid hangt af van de groei en herkomst van het hout en het transport. Kies daarom voor hout met een groen label zoals het FSC-keurmerk. Ook aluminium kozijnen worden soms gezien als duurzame kozijnen omdat het een goed isolerend materiaal is. Wel is de bron uitputbaar en worden aluminium kozijnen niet als ideaal gezien. Kunststof kozijnen zijn niet erg duurzaam alleen gaan ze wel erg lang mee en behoeven ze weinig onderhoud. Er zijn verschillende kwaliteiten in de handel dus laat je goed informeren. Kunststof met een VKG_keurmerk hebben bijvoorbeeld een recyclegarantie en voldoen aan strenge eisen die men tegenwoordig oplegt.

Keuzes in kozijnen
Het is handig om te weten welke keuzes er zijn voordat je gaat investeren in nieuwe kozijnen. Is het bijvoorbeeld nodig om een vergunning aan te vragen, kan ik goed isoleren, is het inbraakveilig? Zijn de kozijnen duurzaam, is het vocht en schimmel werend en vergt het veel onderhoud? Allemaal keuzes die belangrijk zijn voordat je bepaalt welke kozijnen bij je huis passen.

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …

afkitten kozijnen

Houtlook vs standaard plastic (wit)

Veel mensen vinden een houtlook kunstoog kozijn een stuk mooier dan de gladde variant. Een groot misverstand onder de bevolking …

Terugverdientijd kunststof kozijnen

Als het weer winter wordt en de koude wind waait door het land en blaast overal tegen de ramen aan dan kunnen niet alle kozijnen …

Vergelijking aluminium, hout en pvc kozijnen

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen heb je een aantal keuzes te maken. Eén daarvan is die van het materiaal en die keuze …

Vergunning(svrij) kunststof kozijnen

Als jij nieuwe kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, dan krijg je te maken met een groot aantal keuzes. Je zal moeten beslissen …

kunststof kozijnen

4 Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Kunststof heeft nog altijd een wat negatief imago. Toch kiezen de meeste mensen voor kunststof als het nieuwe kozijnen betreft. …