U- waarde / R- waarde isolatie kozijnen

U- waarde / R- waarde isolatie kozijnenAls je onderzoek aan het doen bent naar de isolatiewaarden van een bepaald materiaal, dan ben je ongetwijfeld R-waarde tegen gekomen. Deze waarde wordt gebruikt om bepaalde isolatiekwaliteiten van materialen uit te drukken en wordt vaak vergezeld door de U-waarde, de lambda waarde en de K-waarde. Hier vind je de betekenis van deze waardes, welke waarden je kunt verwachten van kunststof kozijnen en hoe je de kosten voor nieuwe kunststof kozijnen laag houdt.

*Tip:

→ Besparen op de kosten? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven en kies de beste deal.

De R-waarde

De R-waarde geeft weer tot welke mate een materiaal warmte tegenhoudt. Het wordt ook wel de warmteweerstand genoemd en wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambadawaarde van het materiaal. De R-waarde wordt uitgedrukt in m2K/W en wordt beter naarmate de waarde hoger wordt.

De lambdawaarde

Om de R-waarde te berekenen heb je dus de lambdawaarde nodig. Deze waarde geeft weer hoeveel warmte door een isolatiemateriaal geleid wordt. Hoe hoger de lambdawaarde, hoe meer warmte er wordt doorgegeven en hoe slechter het materiaal isoleert. De lambdawaarde wordt uitgedrukt in W/mK.

De U-waarde

De U-waarde geeft de isolatiewaarde weer van een bepaald deel van een woning. Bijvoorbeeld het dak, de muren of de kozijnen. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2K en duidt op het warmteverlies van dit onderdeel. In het geval van ramen wordt het verschil gemeten tussen de buiten- en de binnenkant van het raam. Hoe lager de U-waarde hoe beter de isolatie.

De K-waarde

De K-waarde geeft de isolatiewaarde weer van een heel gebouw. Het wordt berekend door de U-waarden van bepaalde onderdelen te nemen en het oppervlak van de gevel en het dak. Hoe lager de K-waarde, hoe beter het gebouw isoleert.

Kunststof kozijnen en de U-waarde

De isolatiewaarde van een kunststof kozijn vind je meestal terug als U-waarde en wordt bepaald door het kozijn zelf en ook door het glas. Van een kunststof kozijn kun je een U-waarde verwachten van rond 1,5 W/m2K. Dit kan verschillen per fabrikant en zal lager zijn bij kozijnen van hogere kwaliteit. Als je hier HR++ glas in laat zetten, waar alle kunststof kozijnen standaard mee zijn uitgerust, heb je een raamkozijn dat nauwelijks warmte doorlaat. HR++ glas heeft namelijk een U-waarde van rond de 1,2. Wil je je huis beter isoleren? Vervang je kozijnen door kunststof kozijnen met HR++ glas en je zal meteen verschil voelen. Lees ook: prijzen energie.

Bespaar op nieuwe kunststof kozijnen

Als je geïnteresseerd bent in goed isolerende kunststof kozijnen, dan is het belangrijk dat je kozijnen aanschaft van een goede kwaliteit. Dit kan prijzig zijn. Hier lees je hoe je deze kosten onder controle kunt houden.

  • Winkel bij een outlet: ook voor kunststof kozijnen zijn er outlets beschikbaar. Je kunt hier kozijnen kopen van grote merken voor een lagere prijs.
  • Doe het zelf: voor een ervaren doe-het-zelver is het zeker mogelijk om de kozijnen zelf op te meten, te bestellen en te installeren. Je betaalt dan enkel de prijs voor de kozijnen, wat aanzienlijk scheelt.
  • Gebruik een lokale leverancier: want hoe dichterbij deze gevestigd is, hoe meer je bespaart op de transport- en voorrijkosten. Daarnaast steun je zo ook de plaatselijke economie.

Vergelijk offertes met onze vergelijkingstool

Je kunt hier beginnen met plannen voor je nieuwe kunststof kozijnen en dit wordt meestal gedaan door te kijken wat de markt te bieden heeft. Door je gegevens achter te laten zowel als je locatie kan de tool doelgericht zoeken naar offertes van bedrijven uit jouw omgeving. Je hebt geen verplichtingen en het gebruik van de tool is volledig gratis. Deze offertes kun je vervolgens bekijken en vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo kun je de beste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe goed isolerende kunststof kozijnen.

 

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Wat gebeurt er met je garantie bij faillissement?

Kunststof kozijnen zijn een aanwinst voor iedere woning. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud en bijna iedere glassoort …

kozijnen prijzen

Welke is beter? Houten of kunststof kozijnen?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kan je kiezen tussen houten of kunststof kozijnen voor je woning. Beide kozijnsoorten …

kunststof kozijnspecialist

Waarom kunststof kozijnen kopen in 2021?

Het aanschaffen van kunststof kozijnen biedt veel voordelen tegenover de houten, aluminium en stalen varianten. Daarbij komt …

plaatsen kozijn

Van welke materialen kunnen kunststof kozijnen gemaakt zijn?

Wanneer je jouw huis beter wilt isoleren, dan zijn kunststof kozijnen een goed begin. Kunststof kozijnen hebben de beste …

De voor- en nadelen van een zinken kozijn

Zinkwerk aan een kozijn komt niet vaak voor, omdat het een duur materiaal is om te gebruiken in je woning. Een zinken kozijn …

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …