Kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen schoonmakenKunststof staat er om bekend dat het weinig onderhoud nodig heeft. Dat betekent niet dat je ze nooit hoeft te onderhouden. Het materiaal heeft er zeker baat bij als je het regelmatig schoonmaakt. Waarom? Dat lees je hier, samen met andere maatregelen die je kunt treffen om de levensduur van je kunststof kozijnen te verlengen. Ook zal je enkele tips vinden waarmee je de kosten voor nieuwe kunststof kozijnen zo laag mogelijk kunt houden.

*Tip:

→ Besparen op de kosten? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven en kies de beste deal.

De voordelen van kunststof

Kunststof als materiaal is perfect voor kozijnen. Dat komt door de uitstekende isolatiewaarde. Huizen verliezen veel warmte door de kozijnen en de ramen en met kunststof kun je dit voor een groot gedeelte verminderen. Behalve dit zijn kunststof kozijnen sterk en inbraakwerend. Ze kunnen tot 50 jaar meegaan als je er goed voor zorgt. Het materiaal is duurzaam, gerecycled en tot 10 keer recyclebaar en hoeft nooit over worden geschilderd. Als nadeel wordt vaak genoemd dat kunststof uitstraling mist. Echter, je kunt tegenwoordig kozijnen vinden in allerlei kleuren, uitstralingen (houtlook bijvoorbeeld) en met voldoende extra’s (zoals roeden) waarmee je ook met kunststof een knusse sfeer kunt creëren.

De kosten van het schoonmaken en ander onderhoud

Het onderhoud dat je zelf kunt doen is erg laag in prijs. Voordat de verschillende handelingen worden toegelicht, kun je in de tabel beneden zien hoeveel dit ongeveer kost. De bedragen zijn inclusief BTW.

 

Product Prijs inclusief BTW
Kunststof was €10 per 500 ml
Vetvrij smeermiddel €10 per bus van 400 ml

 

Het schoonmaken van de kozijnen

Kunststof heeft nauwelijks onderhoud nodig, maar schoonmaken is wel van belang. Doe dit met een sopje en een zacht schoonmaakmiddel en spoel ze naderhand goed af, zodat er geen resten blijven zitten. Door dit regelmatig te doen voorkom je vuilophoping en mos- of algengroei waardoor de kleur en het materiaal langer goed zullen blijven.

Jaarlijkse handelingen

Naast het schoonmaken kun je ook jaarlijks de kunststof behandelen met een speciale kunststofwas. Deze was beschermt het materiaal val Uv-stralen en stoot water en vuil af, zodat ze minder snel vies zullen worden en er geen mos, algen of schimmels kunnen gaan vormen. Als je dan meteen de bewegende delen schoonmaakt en smeert met een niet vet smeermiddel, zal hier geen wrijving ontstaan en kunnen deze ook langer meegaan.

 

Afstellen van de ramen

Het laatste wat je kunt doen is de ramen afstellen. Dit doe je met een inbussleutel nummer 5. Open de ramen en je vindt aan de boven- en onderkant een scharnier die je hiermee kunt bedienen. Door dit te doen verminder je ook wrijving waardoor de kans op slijtage aanzienlijk verminderd.

Hou de kosten onder controle

Door je kunststof kozijnen goed schoon te houden, af te stellen en jaarlijks te onderhouden, bespaar je op de kosten voor een reparatieservice, schoonmaakservice en op het vroegtijdig moeten vervangen. Dit is een kleine moeite, maar het kozijn heeft er wel veel baat bij. Hier vind je nog een aantal tips waarmee je de kosten voor nieuwe kozijnen zo laag mogelijk kunt houden.

  • Isolatieglas: de meeste kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ glas en het is verstandig hier niet op te bezuinigen. Door een betere isolatie te bewerkstelligen, zal je meteen besparen op de energiekosten.
  • Doe het zelf: het is niet moeilijk om de kozijnen zelf te installeren. Vaak wordt hier een duidelijke instructie voor gegeven. Heb je enige handigheid en doe-het-zelf ervaring, dan bespaar je hier aanzienlijk door.

Begin hier met het plannen van je nieuwe kozijnen

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen, dan kun je hier beginnen met plannen. Het eerste wat je doet is het verzamelen van offertes om te zien wat de markt te bieden heeft. Gebruik hier onze vergelijkingstool voor en je zal vrijblijvend een aantal offertes ontvangen gespecificeerd op jouw opdracht. Dit kost maar een paar minuten en bespaart je dus een boel tijd. Vergelijk de offertes vervolgens op de relevante aandachtspunten, zodat je snel kunt beginnen met het plaatsen van je nieuwe kunststof kozijnen.

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Wat gebeurt er met je garantie bij faillissement?

Kunststof kozijnen zijn een aanwinst voor iedere woning. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud en bijna iedere glassoort …

kozijnen prijzen

Welke is beter? Houten of kunststof kozijnen?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kan je kiezen tussen houten of kunststof kozijnen voor je woning. Beide kozijnsoorten …

kunststof kozijnspecialist

Waarom kunststof kozijnen kopen in 2021?

Het aanschaffen van kunststof kozijnen biedt veel voordelen tegenover de houten, aluminium en stalen varianten. Daarbij komt …

plaatsen kozijn

Van welke materialen kunnen kunststof kozijnen gemaakt zijn?

Wanneer je jouw huis beter wilt isoleren, dan zijn kunststof kozijnen een goed begin. Kunststof kozijnen hebben de beste …

De voor- en nadelen van een zinken kozijn

Zinkwerk aan een kozijn komt niet vaak voor, omdat het een duur materiaal is om te gebruiken in je woning. Een zinken kozijn …

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …