Kunststof kozijnen Verschil raam en kozijn

Kunststof kozijnen Verschil raam en kozijnEen extra raam in huis kan een groot verschil maken. Het voegt licht toe aan een ruimte en ventilatie, waardoor het bijvoorbeeld je zolder leefbaar kan maken. Ook zijn je ramen en kozijnen ééns in de zoveel tijd aan vervanging toe. Hier moet je in investeren, maar als resultaat heb je vaak een soepeler en beter isolerend raam. Wat is het verschil precies tussen een raam, een kozijn en een ruit? Hoeveel betaal je voor nieuwe kozijnen? Hier kun je het antwoord vinden op deze vragen, plus tips krijgen over hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

*Tip:

→ Besparen op de kosten? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven en kies de beste deal.

Kozijnen, ramen en ruiten

Ben je bezig nieuwe kozijnen aan te schaffen, dan kom je deze drie termen regelmatig tegen. En omdat ze erg nauw aan elkaar verwant zijn, is het makkelijk om ze door elkaar te halen. Samen vormen ze één geheel, maar er is verschil. Een kozijn is het buitenste frame rond een raam heen. Het raam is het bewegende onderdeel dat in een kozijn wordt geplaatst. En een ruit is alleen de beglazing die zich in het raam bevindt. Soms zal je ook de term raamkozijn vinden, dit duidt op kozijnen die ramen bevatten.

Hoeveel kosten nieuwe kunststof kozijnen?

Als je een kozijn aanschaft dan kies je vaak een raamkozijn. Je bestelt de omlijsting, het raam en bepaalt het soort ruit dat je erin wilt. De kosten voor nieuwe kozijnen worden bepaald door de afmetingen, de extra’s die je kunt toevoegen en of je ze laat installeren of niet. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief installatie en BTW.

 

Soort raam Minimum- en maximumprijs voor standaardafmetingen
Vast raam €70 – €730
Draai/kiepraam €330 – €760
Valraam €200 – €720

 

De afmetingen

Voordat je een raamkozijn bestelt, neem je de afmetingen op. Dit kun je zelf doen, of je kunt het laten doen door de leverancier. Heb je standaardafmetingen, dan is het heel simpel om de raamkozijnen te bestellen en heb je ze meestal ook vrij snel in huis. Moeten de ramen op maat gemaakt worden, dan ben je echter vaak meer kwijt en duurt het langer om ze te produceren.

Eventuele extra’s

Terwijl je de bestelling doet kun je ook bepaalde extra’s toevoegen aan het raamkozijn. Dit zijn bijvoorbeeld ventilatieroosters, voorzethorren, een bepaald soort glas of een extra slot. Deze opties zullen de prijs doen stijgen, maar kunnen je leven wel gemakkelijker maken. Veel websites hebben een calculator waarin je de prijs kunt zien veranderen terwijl je de opties toevoegt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan bij het afrekenen.

Wel of niet laten installeren?

Het is mogelijk de ramen zelf te installeren. Vaak worden hier duidelijke instructies voor gegeven en kun je dit met een beetje klus ervaring prima doen. Als je ze liever laat installeren dan kun je dit door de leverancier laten doen of je kunt zelf een monteur in handen nemen.

Geld besparen

Hier volgen een aantal tips waarmee je de kosten voor je nieuwe kozijnen onder controle kunt houden.

  • Kies een lokale monteur: hiermee hou je de voorrijkosten beperkt.
  • Doe het zelf: door zelf de ramen te installeren bespaar je 50 procent op de totaalprijs.
  • Goed onderhoud: als je de ramen eenmaal hebt, kun je ervoor zorgen dat ze langer meegaan en minder gebreken zullen vertonen als je ze goed schoonhoudt en jaarlijks de bewegende onderdelen smeert en afstelt.

Vergelijk offertes met onze tool

Wil je precies weten hoeveel jij moet betalen voor je nieuwe kozijnen, dan is de beste manier om dit te doen door offertes te verzamelen. Alleen zo weet je precies wat de markt kan bieden voor jouw budget. Onze vergelijkingstool kun je hierbij helpen. Vul je postcode en een omschrijving van de klus in, en te tool zal je binnen een korte tijd kunnen helpen aan een aantal offertes van leveranciers uit jouw regio. Zo kun je tot de beste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe raamkozijnen.

 

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Wat gebeurt er met je garantie bij faillissement?

Kunststof kozijnen zijn een aanwinst voor iedere woning. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud en bijna iedere glassoort …

kozijnen prijzen

Welke is beter? Houten of kunststof kozijnen?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kan je kiezen tussen houten of kunststof kozijnen voor je woning. Beide kozijnsoorten …

kunststof kozijnspecialist

Waarom kunststof kozijnen kopen in 2021?

Het aanschaffen van kunststof kozijnen biedt veel voordelen tegenover de houten, aluminium en stalen varianten. Daarbij komt …

plaatsen kozijn

Van welke materialen kunnen kunststof kozijnen gemaakt zijn?

Wanneer je jouw huis beter wilt isoleren, dan zijn kunststof kozijnen een goed begin. Kunststof kozijnen hebben de beste …

De voor- en nadelen van een zinken kozijn

Zinkwerk aan een kozijn komt niet vaak voor, omdat het een duur materiaal is om te gebruiken in je woning. Een zinken kozijn …

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …