Kunststof kozijnen vervangen door hout

Kunststof kozijnen vervangen door houtAls je kunststof kozijnen vervangen moeten worden, of je wilt graag een ander uiterlijk geven aan je bestaande kozijnen, dan kun je overwegen ze te laten vervangen door hout. Hout als materiaal heeft veel uitstraling en isoleert goed. Je moet het alleen wel regelmatig overschilderen en goed onderhouden omdat het erg gevoelig is voor weersinvloeden en temperatuursveranderingen. Nieuwe houten kozijnen kunnen echter tientallen jaren meegaan en geven je woning een knus en authentiek uiterlijk. Hier kun je lezen over hoeveel je betaalt voor houten kozijnen, over de voor- en nadelen tegenover kunststof en hoe je de kosten laag kunt houden.

*Tip:

→ Besparen op de kosten? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven en kies de beste deal.

Hoeveel kosten nieuwe houten kozijnen?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van je nieuwe kozijnen. Zo zijn er de afmetingen, het soort raam, het glas en de installatie. De volgende tabel geeft deze prijzen weer, van een selectie van de opties die je hebt, inclusief BTW, maar exclusief installatie. Voor de exacte prijzen kun je het beste overgaan tot het opvragen van offertes.

Soort raam en afmetingen Prijs inclusief HR++ glas
Vastkozijn Vanaf €90
Vastkozijn met 3 vakken Vanaf €180
Draaikozijn Vanaf €300
Draaikozijn met 3 vakken Vanaf €560
Draai/kiepkozijn Vanaf €280
Draai/kiepkozijn met 3 vakken Vanaf €630

Het proces

Als je een bedrijf gevonden hebt waar je de ramen bij wilt bestellen, dan heb je meestal de keuze om alles uit te besteden of om gedeeltes zelf te doen. Laat je alles uitbesteden, dan komen ze je huidige kozijnen opmeten, de nieuwe brengen en installeren en regelen ze de volledige nazorg inclusief een onderhoudscontract mocht je dit willen. Je kunt echter ook zelf de ramen installeren om geld te besparen. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat dit de garantieregeling niet beïnvloedt.

Kunststof of hout?

Vervolgens kun je je afvragen of het wel verstandig is je kunststof kozijnen te vervangen voor hout. Kunststof is goedkoper, heeft nauwelijks onderhoud nodig en isoleert beter. Daarnaast kun je het tot 10 keer recyclen en heeft het ook brandvertragende kenmerken. Neem je kunststof kozijnen met een houtlook, dan zijn deze nauwelijks van echt hout te onderscheiden terwijl je toch van alle voordelen van kunststof kunt genieten. Toch zal hout altijd een warme en natuurlijke uitstraling hebben wat kunststof uiteindelijk mist omdat het simpelweg geen natuurlijk materiaal is. Ben je bezig met het renoveren van een oud gebouw, dan is het ook vaak beter en trouwer aan het origineel om voor hout te kiezen.

Handige bespaartips

Het vervangen van je kozijnen kan duur uitpakken. Wil je dit voor je hele woning doen, dan spreken we over tien duizenden euro’s. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Verkoop je oude kozijnen: door je oude kozijnen op een online marktplaats te zetten, kun je ervoor zorgen dat ze een tweede leven krijgen bij iemand anders en is het mogelijk geld te krijgen.
  • Hoogrendementsglas: de meeste kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas en je doet er goed aan dit zo te laten. Je zal deze extra kosten snel terugverdienen met de lagere stookkosten.
  • De installatie: door het installeren van je ramen zelf te doen, kun je de arbeidskosten besparen. Dit kan flink schelen, maar je moet hier wel enige doe-het-zelf ervaring voor hebben.

Lees ook: houtaantasters ongedierte

Met onze vergelijkingstool bespaar je nog meer

De beste manier om geld te besparen is door goed onderzoek te doen. Dit doe je door alle opties te bekijken die je hebt. Hiervoor is het nodig offertes op te vragen en onze vergelijkingstool kan je hierbij helpen. Vul éénmaal je gegevens in, en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes voor je kunnen verzamelen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens op punten die voor jou belangrijk zijn, zonder jezelf ergens toe te verplichten. Zo kun je snel en makkelijk tot de beste conclusie komen wat betreft jouw nieuwe houten kozijnen.

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Wat gebeurt er met je garantie bij faillissement?

Kunststof kozijnen zijn een aanwinst voor iedere woning. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud en bijna iedere glassoort …

kozijnen prijzen

Welke is beter? Houten of kunststof kozijnen?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kan je kiezen tussen houten of kunststof kozijnen voor je woning. Beide kozijnsoorten …

kunststof kozijnspecialist

Waarom kunststof kozijnen kopen in 2021?

Het aanschaffen van kunststof kozijnen biedt veel voordelen tegenover de houten, aluminium en stalen varianten. Daarbij komt …

plaatsen kozijn

Van welke materialen kunnen kunststof kozijnen gemaakt zijn?

Wanneer je jouw huis beter wilt isoleren, dan zijn kunststof kozijnen een goed begin. Kunststof kozijnen hebben de beste …

De voor- en nadelen van een zinken kozijn

Zinkwerk aan een kozijn komt niet vaak voor, omdat het een duur materiaal is om te gebruiken in je woning. Een zinken kozijn …

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …