Wij scoren een 9!    

→  690+ Google-reviews

Kozijnen prijzen

Kozijnen prijzenHeel veel mensen kiezen er naar verloop van tijd voor om één of meerdere kozijnen in hun woning te vervangen. Verschillende redenen kunnen hier van aan de basis liggen. Misschien passen wel helemaal niet meer bij de stijl van je woning of misschien isoleren ze gewoon niet voldoende. Daarnaast kan het natuurlijk eveneens voorkomen dat ze door de jaren heen aanzienlijk zijn beschadigd waardoor een vervanging gewoon echt noodzakelijk is. Denk jij er ook over na om (nieuwe) kozijnen aan te kopen, maar wil je eerst graag weten welke kosten hier precies aan verbonden zijn? Twijfel dan geen moment langer, lees snel verder en kom alles te weten over de gemiddelde kostprijs van de verschillende kozijnen die op de markt terug te vinden zijn.

→ Direct weten wat kozijnen voor jou gaan kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 4 offertes van diverse lokale installatiebedrijven.

Hoeveel kosten kozijnen?

kosten kozijnenWanneer je er voor kiest om nieuwe kozijnen te laten plaatsen zal je merken dat de kostprijs die in rekening wordt gebracht vooral afhankelijk is van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. We maken deze prijsverschillen graag duidelijk aan de hand van de prijsinformatie die is terug te vinden in onderstaande tabel. Alle weergegeven prijzen zijn inclusief niet alleen het glas, maar ook de plaatsing, de afvoer van oude materialen evenals de zogenaamde voorrijkosten. De kosten zijn verder gebaseerd op een kozijn van tussen de 2 en 3 vierkante meter.

Type kozijn Gemiddelde kostprijs
Kunststof Tussen 900 & 1.350 euro
Hout Tussen 2.100 & 3.100 euro
Aluminium Tussen 2.550 & 3.250 euro

Raak je uit bovenstaande niet zo goed wijs en wil je eerder een gedetailleerder beeld krijgen van de verschillende prijssituaties? In dat geval zetten we ook deze graag nog even uitvoerig voor jou op een rijtje:

  • Goedkope kozijnen: Wanneer je twee nieuwe kozijnen nodig hebt, maar geen groot budget ter beschikking hebt is het altijd interessant om te kiezen voor kunststof kozijnen. Dit type kozijnen zijn voordelig in aankoop en beschikken bovendien over een gemiddelde levensduur van zomaar even 50 jaar. Daar komt bij dat er nagenoeg geen onderhoudskosten zijn waar je rekening mee dient te houden. Voor het kopen van een kozijn van kunststof wordt doorgaans een prijskaartje aangerekend welke is gelegen tussen de 900 en 1.350 euro.
  • Karakteristieke kozijnen: Vindt je het als eigenaar van je woning belangrijk dat deze over een uitgesproken, karakteristieke stijl beschikt? wil je dit ook zien terugkomen in de kozijnen? In dat geval zijn houten kozijnen voor jou het interessantst. Deze scheppen een natuurlijke en warme uitstraling en staan er bovendien om bekend uitstekend te isoleren. Voor drie kozijnen van samen 2 vierkante meter moet rekening worden gehouden met een kostprijs van tussen de 2.100 en 3.100 euro.
  • Minste kans op problemen: Ben je niet zo vaak thuis en wil je bijgevolg geen of in ieder geval nauwelijks omkijken hebben naar je kozijnen? In dat geval is kiezen voor aluminium kozijnen zeker en vast de beste keuze. Dergelijke kozijnen kunnen niet rotten en ook roesten is niet mogelijk. Bovendien zijn ze vuilafstotend wat er voor zorgt dat ze eigenlijk slechts één keer per jaar moeten worden gereinigd. Dergelijke kozijnen realiseren op drie verschillende plaatsen van telkens een vierkante meter zorgt er voor dat je rekening kan houden met een gemiddeld prijskaartje van tussen de 2.550 en 3.250 euro.

De prijsopbouw van kozijnen

Bekijken we de prijsopbouw van kozijnen meer in detail, dan kunnen we vaststellen dat deze uit vier verschillende stukken bestaat. Het grootste stuk van de taart gaat uiteraard schuil in de kostprijs van het materiaal. Deze is goed voor 55 procent van de totale kosten. De arbeidskosten volgen met 30 procent van de kosten. De overgebleven 15 procent bestaat wederom uit twee delen. De voorrijkosten en afvoerkosten zijn immers individueel goed voor 7,5 procent van de kosten.

Keuzes die de prijs van kozijnen beïnvloeden

Bovenstaande kosten geven je als eigenaar van een huis meteen een goed beeld van hoeveel de basisprijs nu precies is die voor kozijnen in rekening wordt gebracht. Er is echter meer. Verschillende keuzes die jij als woningeigenaar dient te maken kunnen namelijk het totale prijskaartje van een kozijn gevoelig verhogen of juist verlagen. We zetten deze keuzes even voor jou op een rijtje:

Keuze 1: Het materiaal van het kozijn

Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat het materiaal waaruit het kozijn bestaat zeer belangrijk is voor het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht. Een kunststof kozijn is veruit het voordeligst gevolgd door een houten kozijn en tot slot een aluminium kozijn. Voor welke van deze verschillende soorten kozijnen je uiteindelijk zal kiezen is zeer sterk afhankelijk van niet alleen je persoonlijke voorkeur, maar ook van de stijl van je woning. Daarnaast is ook het onderhoud dat het kozijn nodig heeft iets waar je beslist rekening mee zal willen houden.

Keuze 2: Het type glas

Eveneens zeer belangrijk, in het bijzonder vandaag de dag is het type glas waar bij een kozijn gebruik van wordt gemaakt. Vroeger was deze keuze veel eenvoudiger te maken omdat iedereen er voor koos om gewoon standaard enkel glas te gebruiken. De toenemende energiefactuur heeft hier echter verandering in gebracht. Vandaag de dag wordt enkel glas dan ook bijna niet meer gevraagd en gaat het zelfs al snel over hoogrendementsglas in plaats van gewoon dubbel glas. In ieder geval, hoe beter de isolerende werking van het glas dat in de kozijnen wordt geplaatst, des te hoger het prijskaartje komt te liggen, maar des te meer er ook kan worden bespaard op de energiefactuur.

Keuze 3: Eventuele extra opties

De derde en meteen ook laatste keuze heeft betrekking tot de opties waar bij een kozijn gebruik van kan worden gemaakt. We onderscheiden op dit vlak de volgende mogelijkheden:

Type optie Gemiddelde kostprijs
Ventilatieroosters Tussen 20 & 65 euro per rooster
Gelaagd glas Tussen 110 & 160 euro
Andere kleur Tussen 0 & 50 euro

Bovenstaande maakt het reeds duidelijk, vooraleer kozijnen te bestellen is het altijd belangrijk om voor jezelf goed na te denken aan welke eisen deze dienen te voldoen. Pas wanneer je dit voor jezelf hebt uitgemaakt zal je met zekerheid kunnen stellen dat je uiteindelijk zal kiezen voor die ene prachtige kozijnen die zowel op vlak van onderhoud als isolatie als duurzaamheid en uitstraling perfect in lijn zullen liggen wat je in gedachten had.

Vergelijk gratis tot 4 offertes

Gratis voorstellen krijgen van installateurs om te vergelijken. Wie wil dat nu niet? Bespaar snel tot wel 30% op de totale kosten!

Blijf up to date

Nieuwste blogs