Alles wat je moet weten over kunststof kozijnen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heeft u wel eens gemerkt dat er water langs uw kunststof kozijnen sijpelt, vooral na hevige regenval? Dit kan een teken zijn van verstopte afwatergaten, een van de meest voorkomende boosdoeners als het gaat om lekkage bij kunststof kozijnen. Maar wist u ook dat stevige neerslag zelf een oorzaak kan zijn? Hieronder volgt een stappenplan om lekkage bij uw kunststof kozijnen aan te pakken.

Stap 1: Onderzoek de oorzaken

Het is van cruciaal belang om te achterhalen wat de oorzaak van de lekkage kan zijn voordat u met oplossingen begint. Kijk eerst of er recentelijk veranderingen zijn geweest, zoals extreme weersomstandigheden of aanpassingen aan het kozijn. Zijn de afwatergaten verstopt? Dit is gelukkig vaak eenvoudig te verhelpen.

Wellicht heeft u onlangs nieuw straatwerk laten leggen? Dit kan ook lekkage aan uw kunststof kozijnen veroorzaken. Bij kunststof kozijnen wordt het water afgevoerd via afwatergaten aan de onderkant. Het is essentieel dat er voldoende ruimte is om dit water af te voeren. Als de bestrating gelijk is met de hoogte van uw kozijn, is het aan te raden om een grindbed aan te leggen. Op deze manier blijft er genoeg ruimte beschikbaar voor de afwatering.

Stap 2: Controleer de afstand tussen draaideel en kozijn

Heeft u gemerkt dat er ruimte is ontstaan tussen het draaideel en het kunststof kozijn? Dit kan ook een mogelijke oorzaak van lekkage zijn. In dit geval kan het nodig zijn om uw raam of kunststof deur opnieuw af te stellen. HEPRO adviseert om jaarlijks uw kunststof kozijnen en deuren te laten controleren. U kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten, waarbij onze experts elk jaar uw kozijnen en deuren grondig controleren.

Stap 3: Check de afdichtrubbers en kitwerk

Een andere potentiële boosdoener voor lekkage zijn aangetaste afdichtrubbers of verslechterd kitwerk. Deze kunnen leiden tot waterinfiltratie langs de kozijnen. Als u merkt dat de kwaliteit van het kitwerk achteruitgaat, is het verstandig om actie te ondernemen.

Stap 4: Zelf controle uitvoeren

U kunt op een eenvoudige manier zelf controleren of de afwatergaten van uw kunststof kozijnen verstopt zijn. Deze bevinden zich meestal in de onderdorpel van het kozijn. U vindt hieronder foto’s ter referentie. Als u constateert dat de afwatergaten verstopt zijn, maak ze dan schoon met water. Gebruik bijvoorbeeld een klein borsteltje of een tandenstoker om vuil of bladeren te verwijderen. Als de lekkage elders lijkt te liggen, raden wij u aan om contact op te nemen met onze klantenservice.

Stap 5: Preventief onderhoud

Om toekomstige lekkages te voorkomen, is regelmatig onderhoud essentieel. Reinig de afwatergaten van uw kunststof kozijnen minstens één keer per jaar, bij voorkeur voor de herfst begint. Controleer ook regelmatig de staat van de afdichtrubbers en het kitwerk. Vervang deze indien nodig om optimale waterdichtheid te garanderen.

Stap 6: Maak gebruik van onze service voor professioneel advies en offertes van vakspecialisten

Mocht u nog vragen hebben of professioneel advies nodig hebben, aarzel dan niet om gebruik te maken van onze service. Vul het formulier in op onze website en ontvang tot wel 4 offertes van vakspecialisten die u kunnen helpen met uw kunststof kozijnproblemen. Door verschillende offertes te vergelijken, kunt u tot wel 30% op de kosten besparen.


Laatste nieuws

Blunder van een burgemeester: kozijnen vervangen zonder vergunning

maart 25, 2024

Het begon als een gewone renovatie, maar eindigde in een storm van

Stappenplan voor het oplossen van lekkage bij kunststof kozijnen

maart 8, 2024

Heeft u wel eens gemerkt dat er water langs uw kunststof kozijnen

Kunststof vs. Aluminium Kozijnen: Welke is het Beste voor Bedrijven?

februari 15, 2024

Bij het bouwen of renoveren van bedrijfspanden is het kiezen van de