Alles wat je moet weten over kunststof kozijnen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het begon als een gewone renovatie, maar eindigde in een storm van controversie voor de burgermeester van Zaltbommel. De burgemeester kwam onder vuur te liggen toen hij zijn monumentale kozijnen verving zonder de juiste vergunningen.

De regelgeving rondom kozijnen

Het verhaal van de burgemeester staat niet op zichzelf. Voor degenen die overwegen hun kozijnen te vervangen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving die gelden voor monumentale panden. Zelfs een burgermeester moet zich hier aan houden.

Monumentale Waarden Behouden

Bij het vervangen van kozijnen aan een historisch pand, is het behoud van de oorspronkelijke uitstraling van groot belang. Een goed voorbeeld hiervan kwam naar voren in het geval van de burgemeester, waar de monumentencommissie sterk benadrukte dat de ‘historische vensters’ niet mochten worden aangetast.

De Oplossing: Slanke Achterzetramen

Om zowel comfort als behoud van de historische elementen te garanderen, werd voorgesteld om slanke achterzetramen te installeren. Hiermee zouden de bestaande kozijndelen intact blijven, terwijl de isolatie van de woning werd verbeterd. Een compromie dat de monumentencommissie goedkeurde.


Echter, zoals zo vaak gebeurt, werd het advies niet opgevolgd. De achterramen werden niet geplaatst en de kozijnen werden vervangen, volledig in strijd met de aanbevelingen.

Tips Voor Kozijnvervanging bij Monumentale Panden

Voor degenen die hun kozijnen willen vervangen hier zijn enkele tips om dezelfde fouten te vermijden:

Raadpleeg Altijd de Gemeentelijke Voorschriften: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de specifieke regels en vergunningen die gelden voor jouw pand.

Overleg met vakdeskundigen: Schakel de hulp in van architecten en specialisten die ervaring hebben met monumentale panden. Zij kunnen waardevol advies geven.

Respecteer de Geschiedenis: Probeer altijd de historische waarde van het pand te behouden. Er zijn vaak creatieve oplossingen mogelijk die zowel comfort als behoud van erfgoed combineren.

Documenteer Alles: Zorg ervoor dat alle plannen, vergunningen en correspondentie zorgvuldig worden gedocumenteerd. Dit kan van pas komen bij eventuele inspecties of toekomstige renovaties.

nog meer val kuilen verkomen? Neem dan een kijkje op onze pagina: “9 Valkuilen kozijnen

Links:

1: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/omgevingswet/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen—gemeentelijke-adviescommissie

2: https://www.kunststofkozijn.net/#:~:text=%2C%C2%A0dakkapel.-,9%20Valkuilen%20kozijnen,-Klik%20om%20marketing


Laatste nieuws

Blunder van een burgemeester: kozijnen vervangen zonder vergunning

maart 25, 2024

Het begon als een gewone renovatie, maar eindigde in een storm van

Stappenplan voor het oplossen van lekkage bij kunststof kozijnen

maart 8, 2024

Heeft u wel eens gemerkt dat er water langs uw kunststof kozijnen

Kunststof vs. Aluminium Kozijnen: Welke is het Beste voor Bedrijven?

februari 15, 2024

Bij het bouwen of renoveren van bedrijfspanden is het kiezen van de