Kunststof kozijnen schilderen

Kunststof kozijnen schilderenKunststof kozijnen staan er om bekend dat ze na aankoop alles behalve eenvoudig van kleur kunnen worden veranderd. Dat is correct, maar toch is het mogelijk. Het is een flinke opdracht, maar het schilderen van je kunststof kozijnen kan in bepaalde gevallen een must zijn. Kunststof kozijnen staan er dan wel om bekend een zeer beperkt onderhoud nodig te hebben, maar dat betekent niet dat de kleur na verloop van tijd niet kan worden aangetast. Wil je ook graag je kunststof kozijnen laten schilderen of wil je het schilderwerk misschien wel zelf uitvoeren, maar wil je eerst graag een goed beeld hebben van de mogelijkheden evenals de kosten? Wij zetten al deze informatie graag voor jou op een rijtje.

→ Direct weten wat het schilderen voor jou gaat kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Kan ik kunststof kozijnen schilderen?

Veel mensen die er voor hebben gekozen om een bestaande woning over te kopen kunnen geconfronteerd worden met bepaalde hekelpuntjes. Eén van deze puntjes kan de kleur van het kunststof kozijn zijn. Het kan namelijk perfect voorkomen dat je niet dezelfde smaak hebt als de vorige eigenaars, maar wat doe je dan? Het zou toch zonde zijn om extra kosten te maken, alleen maar om de kunststof kozijnen te vervangen omdat de kleur niet aansluit op jouw verwachtingen. Of klinkt dat idee helemaal zo gek nog niet? Wat zou je er echter van zeggen mochten we je vertellen dat het zonder probleem mogelijk is om een bestaand kozijn te overschilderen zodat je niet hoeft te investeren in de aankoop van een nieuwe. Klinkt goed toch?

Voorbehandeling voor kunststof kozijnen

Vooraleer met het echte schilderwerk te beginnen is het belangrijk om een goede voorbehandeling te doorlopen. Tijdens deze voorbehandeling zal je in eerste instantie de kunststof kozijnen moeten afschuren. Dit schuurwerk dient bijzonder nauwkeurig te verlopen en legt meteen de basis voor de uitstraling van je vernieuwde kunststof kozijn. Zorg er hoe dan ook altijd voor dat het kozijn volledig vetvrij is. De voorbehandeling is hiermee echter niet afgelopen, want na het nodige schuurwerk is het tijd geworden om de speciale hechtprimer aan te brengen. Bovenop deze primer wordt dan na afloop de uiteindelijk verf aangebracht. Let wel, zorg er voor dat je steeds twee lagen verf aanlegt. Door gebruik te maken van deze manier van werken zal je kunststof kozijn er in geen tijd terug als nieuw uitzien!

De keuze van de verf

Hou er bij het schilderen van kunststof kozijnen tot slot nog rekening mee dat je de juiste type verf kiest voor dit werkje. Er is op de markt speciale kunststof verf terug te vinden die een perfecte hechting garandeert. In principe zou ook andere verf tot de mogelijkheden kunnen behoren, maar in het merendeel van de gevallen zal het eindresultaat dan niet voldoende tegemoet komen aan de vooropgestelde verwachtingen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Schilderen van kunststof kozijnen uitbesteden

kostenVerschillende factoren zijn bepalend voor de kostprijs die voor het schilderen van kunststof kozijnen in rekening wordt gebracht. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het verschil tussen binnen- en buitenkozijnen. Twee andere factoren die een invloed uitoefenen op de kostprijs met betrekking tot het schilderen van kunststof kozijnen zijn het oppervlak van de kozijnen evenals de staat waar ze zich in bevinden. We zetten de verschillende kosten voor het laten schilderen van kunststof kozijnen bij diverse woningen graag even voor jou op een rijtje. We maken hierbij wel een onderscheid tussen het schilderwerk binnen en buiten.

Schilderen kunststof kozijnen buiten Gemiddelde kostprijs
Appartement Tussen 900 & 2.400 euro
Tussenwoning Tussen 1.400 & 2.500 euro
Hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning Tussen 1.400 & 3.000 euro
Vrijstaande woning Tussen 5.900 & 11.900 euro

Ben je niet van plan om je kunststof kozijnen aan de buitenkant te laten schilderen, maar zou je graag de kozijnen aan de binnenkant van je woning van een nieuwe laag verf willen voorzien? In dat geval dien je rekening te houden met de volgende gemiddelde prijzen:

Schilderen kunststof kozijnen binnen Gemiddelde kostprijs
Prijs per vierkante meter Tussen 35 & 45 euro per vierkante meter
Prijs per kozijn Ongeveer 25 euro per stuk
Prijs per deur Ongeveer 55 euro per stuk

Om er zeker van te zijn dat je de laagst mogelijke prijs betaalt voor de schilderwerken aan je kozijnen is het altijd interessant om een vergelijking uit te voeren. Een dergelijke vergelijking die wordt uitgevoerd tussen verschillende schilders zal immers duidelijk maken welke schilder de laagste prijs per vierkante meter of per kozijn of deur in rekening brengt. Een dergelijke vergelijking zal je hoe dan ook op het einde van de rit een zeer degelijk bedrag besparen.

Extra kosten

Bovenstaande geeft je reeds een goed beeld van de gemiddelde kostprijs die voor het laten schilderen van je kunststof kozijnen in rekening wordt gebracht, maar er is meer. Een schilder zal namelijk ook altijd zogenaamde voorrijkosten in rekening brengen. Deze kosten worden in rekening gebracht wanneer de schilder een bepaalde afstand moet afleggen vooraleer hij bij jouw woning arriveert. Omwille van deze reden is het dan ook altijd belangrijk om er voor te kiezen om een beroep te doen op de diensten van een schilder uit je eigen buurt. Zo kan je de voorrijkosten niet alleen aanzienlijk beperken, maar in sommige gevallen zelfs volledig uitschakelen. Ook op deze manier kan je aldus een stevig bedrag uitsparen.

Zelf schilderen van je kunststof kozijnen?

Lang niet iedereen zal er voor kiezen om het schilderen van zijn of haar kunststof kozijnen uit te besteden aan een professioneel bedrijf, in tegendeel. Veel mensen vinden het een leuk karwei om het schilderen zelf te doen op een leuke en droge dag in het weekend. Wanneer je er voor kiest om jouw kunststof kozijnen zelf te schilderen zijn er evenwel ook verschillende kosten waar je rekening mee zal willen houden. We hebben ook deze kosten even voor jou op een rijtje gezet door middel van deze tabel:

Type kostprijs Gemiddelde kostprijs
Hechtprimer of grondverf Tussen 25 & 45 euro per liter
Verf Tussen 25 & 55 euro per liter
Schilderspakket Tussen 13 & 19 euro per liter

De zaken zoals aangegeven in bovenstaande tabel dekken het merendeel van de kosten die in rekening worden gebracht bij het zelf schilderen van je kunststof kozijnen. Er kunnen ook hier evenwel nog tal van extra kosten in rekening worden gebracht. Naast bovenstaande kan het bij het schilderen van je kunststof kozijnen immers ook interessant zijn om de beschikking te hebben over volgende artikelen:

  • Schoonmaakmiddel
  • Ontvetter
  • Schuurpapier
  • Afplaktape
  • Een eventuele steiger of ladder voor werken in de hoogte

Het is mogelijk dat je reeds één of meerdere van deze artikelen standaard in huis hebt waardoor je ze niet meer dient te kopen, maar met name een steiger of een ladder is toch een meerprijs waar je maar beter rekening mee kan houden. Wanneer je een steiger niet wenst te kopen beschik je veelal wel over de mogelijkheid om deze te huren.

Zelf schilderen of toch maar uitbesteden?

Na het lezen van bovenstaande stel je jezelf ongetwijfeld de vraag wat nu precies het interessantst is. Kies je er namelijk beter voor om zelf de schilderwerken aan je kunststof kozijnen uit te voeren of ga je ze toch maar uitbesteden? Beide mogelijkheden brengen uiteraard zowel voor- als nadelen met zich mee. Het uitbesteden van de schilderwerken kost je dan wel een beetje meer geld, maar daar staat tegenover dat je bent verzekerd van een uitstekend eindresultaat. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het uitbesteden van schilderwerken er voor zorgt dat je er zelf ook geen tijd en moeite in dient te investeren. Het zelf schilderen van je kunststof kozijnen brengt dan weer een interessant financieel voordeel met zich mee. Door te kiezen voor de juiste kwaliteit van verf kan je het eindresultaat van een professionele schilder ook prima benaderen. Denk ook aan stuken, zie: stukadoor.

Kunststof kozijnen schilderen of vervangen?

Het is tot slot zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat het in bepaalde gevallen interessanter is om de kozijnen te vervangen dan ze te schilderen. De tand des tijds kan namelijk niet alleen de uitstraling van je kozijnen aantasten, daarnaast is het ook mogelijk dat het materiaal zelf aftakelt. De kans is dan groot dat je ondanks het schilderen binnen geen tijd terug tegen hetzelfde probleem aanloopt. Bij twijfel over de staat van je kunststof kozijn is het altijd interessant om even contact op te nemen met een vakman. Hij zal je precies kunnen vertellen of schilderen nog tot de mogelijkheden behoort of vervangen toch echt is aangewezen.

Vergelijk gratis tot 4 offertes

Gratis voorstellen krijgen van installateurs om te vergelijken. Wie wil dat nu niet? Bespaar snel tot wel 30% op de totale kosten!

Blijf up to date

Nieuwste blogs