Alles wat je moet weten over kunststof kozijnen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 29 okt 2021

kunststof kozijnen montageVerschillende goede redenen kunnen aan de basis liggen van je keuze om de bestaande kozijnen in je woning te vervangen. Ben je bijvoorbeeld van mening dat je oude kozijnen niet meer goed isoleren? Of misschien zijn ze gewoon aangetast door de tand des tijds? In al deze gevallen is het de moeite waard om je bestaande kozijnen te vervangen. Ben je dit ook van plan, maar zou je graag eerst een goed beeld willen hebben van de kosten die hieraan verbonden zijn? In dat geval ben je hier aan het juiste adres, want wij vertellen er je graag alles over op deze pagina!

→ Direct weten wat kozijnen voor jou gaan kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven.

Hoeveel kost het vervangen van je kozijnen?

kostenJe dient er rekening mee te houden dat de kostprijs die voor het vervangen van je kozijnen in rekening wordt gebracht aanzienlijke verschillen kan vertonen. In eerste instantie wordt er uiteraard de nodige aandacht besteed aan het materiaal waaruit de nieuwe kozijnen zullen bestaan, maar daarnaast wordt er ook gekeken naar het aantal werkuren die nodig zijn om de bestaande kozijnen te verwijderen. Wanneer we kijken naar het prijsverschil tussen de verschillende materialen onderscheiden we in ieder geval de volgende mogelijkheden:

Type materiaal Gemiddelde kostprijs
Kunststof Tussen 900 & 1.350 euro
Hout Tussen 2.050 & 3.050 euro
Aluminium Tussen 2.550 & 3.250 euro

Elk van deze materialen beschikt over diens eigen unieke voordelen. Van kunststof weten we bijvoorbeeld dat ze over een uitstekende levensduur beschikt van zomaar even 50 jaar of langer. Daarnaast is ze onderhoudsvriendelijk waardoor ze uitstekend tot haar recht komt in woningen van mensen die niet veel tijd hebben om onderhoud uit te voeren. Houten kozijnen beschikken dan weer over een sterk isolerende werking terwijl ze ook nog eens een warme uitstraling hebben. Kies je voor kozijnen van aluminium? In dat geval beschik je over een materiaal die niet roest en bovendien over een moderne uitstraling beschikt.

De prijsopbouw van kozijnen vervangen

Wanneer we de prijsopbouw van kozijnen vervangen in detail gaan bekijken zien we dat deze bestaat uit vier verschillende delen. 45 procent van de kosten zijn voorbehouden voor het materiaal. 35 procent van de kosten zijn nodig om de arbeidskosten in te dekken en de resterende 20 procent wordt opgedeeld in 2 delen van 10 procent. Deze kosten zijn op hun beurt voorbehouden voor de voorrijkosten en de materiaalkosten.

Het feit dat de arbeidskosten alles behalve onaanzienlijk zijn brengt voor jou als woningeigenaar een interessant voordeel met zich mee. Door een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende bedrijven die kozijnen vervangen is het immers mogelijk om een mooie besparing te realiseren. In het beste geval kan de besparing zomaar oplopen tot een slordige 40 procent! Zo wordt je kozijnen vervangen meteen een behoorlijk stuk voordeliger.

kunststof kozijnspecialist

Keuzes die de kostprijs van kozijnen vervangen beïnvloeden

Verschillende keuzes die jij als eigenaar van een woning maakt kunnen er voor zorgen dat de kostprijs voor het vervangen van kozijnen aanzienlijk wordt beïnvloed. We zetten deze verschillende kosten graag even voor jou op een rijtje.

Keuze 1: Het type materiaal

De eerste keuze is meteen een zeer belangrijke. Wanneer je nieuwe kozijnen wenst te plaatsen is een groot deel van de kostprijs gebaseerd op het soort materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Zoals eerder reeds aangegeven is kunststof het voordeligste van de gangbare materialen. Bovendien kent ze een levensduur van minstens 50 jaar waardoor je ze eigenlijk slechts één keer in je leven dient te vervangen. Wil je met andere woorden zo voordelig mogelijk je kozijnen vervangen? In dat geval is kiezen voor kunststof altijd een aanrader. Lees ook: kozijnen dakkapel kosten.

Keuze 2: Het soort glas

Wanneer je de kozijnen in je woning gaat veranderen is de tijd misschien ook wel gekomen om eens te kijken naar het soort glas waar gebruik van wordt gemaakt. De zogenaamde sponning van je kozijnen is immers afhankelijk van de dikte van het glas. Een sponning voor enkel glas is dan ook niet geschikt voor HR+++ glas en omgekeerd. Wil je niet alleen kiezen voor een kozijn die beter isoleert in vergelijking met je bestaande kozijnen, maar ben je bovendien ook op zoek naar beter isolerend glas? In dat geval kan je een keuze maken uit volgende mogelijkheden:

Type glas Gemiddelde kostprijs
Standaard dubbel glas Tussen 70 & 85 euro per vierkante meter
HR glas Tussen 80 & 95 euro per vierkante meter
HR++ glas Tussen 90 & 105 euro per vierkante meter
HR+++ glas Tussen 105 & 135 euro per vierkante meter

Keuze 3: Mogelijke extra opties

De derde en meteen ook laatste keuze heeft betrekking tot de opties die beschikbaar zijn om toe te passen bij het vervangen van je bestaande kozijnen. Deze opties zijn uiteraard niet verplicht, maar kunnen wel een interessante meerwaarde betekenen. We zetten ook deze opties graag even voor jou op een rijtje.

Type optie Gemiddelde kostprijs
Ventilatierooster Tussen 20 & 65 euro
Gelaagd glas Tussen 105 & 155 euro
Andere kleur Tussen 0 & 60 euro

Bekijk ook waar op te letten bij een verhuizing.

Interessante bespaartips

Wil je de bestaande kozijnen in je woning graag laten vervangen, maar zou je graag willen besparen op de aangegeven prijzen? Dat kan, namelijk door gebruik te maken van onderstaande interessante bespaartips.

  • Help bij het vervangen van de kozijnen. Hoewel het voor onervaren mensen bijna onmogelijk is om de kozijnen zomaar zelf te vervangen kan je uiteraard wel de handen uit de mouwen steken. Vraag de vakman altijd waar je precies bij kan helpen en probeer zoveel mogelijk werk weg te nemen. Op deze manier zal je merken dat de vakman niet zoveel tijd bij je thuis moet doorbrengen en dat scheelt uiteraard behoorlijk in de uiteindelijke kostprijs.
  • Kies voor een vakman uit de buurt. Zoals je reeds uit de prijsopbouw hebt kunnen afleiden worden er bij het vervangen van kozijnen altijd zogenaamde voorrijkosten in rekening gebracht. Deze kosten kunnen aanzienlijk beperkt worden door te kiezen voor een vakman uit de buurt. Kies dus niet altijd voor de goedkoopste vakman, maar sta ook eens stil bij de voorrijkosten die in rekening worden gebracht. Alleen op deze manier ben je altijd verzekerd van de best mogelijke prijs voor het vervangen van je kozijnen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Blunder van een burgemeester: kozijnen vervangen zonder vergunning

maart 25, 2024

Het begon als een gewone renovatie, maar eindigde in een storm van

Stappenplan voor het oplossen van lekkage bij kunststof kozijnen

maart 8, 2024

Heeft u wel eens gemerkt dat er water langs uw kunststof kozijnen

Kunststof vs. Aluminium Kozijnen: Welke is het Beste voor Bedrijven?

februari 15, 2024

Bij het bouwen of renoveren van bedrijfspanden is het kiezen van de