Wat gebeurt er met je garantie bij faillissement?

Kunststof kozijnen zijn een aanwinst voor iedere woning. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud en bijna iedere glassoort kun je erin plaatsen. Tevens zorgen kunststof kozijnen voor een goede thermische en akoestische isolatiewaarde. Een waarde, die hoger ligt dan bij aluminium of houten kozijnen. Dit leidt tot een jaarlijkse besparing van honderden euro’s. Een ongelukje zit echter in een klein hoekje, maar op je kunststof kozijnen heb je vele jaren garantie. Wat gebeurt er echter met deze garantie, wanneer het bedrijf waar je de kunststof kozijnen gekocht hebt failliet is verklaard?

De kosten van kunststof kozijnen

De kosten van kunststof kozijnen zijn uit vier onderdelen opgebouwd. Je betaalt 45 procent van het totaalbedrag aan arbeidskosten en materiaalkosten. De overige tien procent betaal je aan sloopkosten van je oude kozijn en montagekosten van het nieuwe kunststof kozijn. Afhankelijk van de gewenste grootte betaal je voor een kunststof kozijn tussen de €60 en €250 euro. Wil je een draaikiepraam, dan betaal je zelfs voor een kunststof kozijn tussen de €200 en €380. Deze prijzen zijn exclusief glas en exclusief plaatsingskosten.

Wat is de garantie op kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen hebben een vrij aantrekkelijke aanschafsprijs en lage onderhoudskosten. Ze gaan bij goed onderhoud levenslang mee en zijn daarom zeer duurzaam te noemen. Schade aan je kozijn kan echter altijd voorkomen. Daarom bieden gecertificeerde bedrijven je fabrieksgarantie aan op je kozijnen. De garantie geldt voor het verkleuren en vervormen van de kunststof profielen. De meeste bedrijven bieden vijftien tot twintig jaar garantie op je kozijnen aan. Hierbij heb je recht op vervanging of reparatie van je kunststof kozijn. Doe je de kozijnen zelf plaatsen, dan kun je niet van deze garantieregeling gebruikmaken.

Wat gebeurt er, wanneer je kozijnenleverancier ophoudt te bestaan?

De situatie kan voorkomen dat je in je garantieperiode schade hebt aan je kozijnen. In dat geval wil je kosteloos reparatie van je kozijnen of een vervanging van je kozijnen. Nu blijkt echter dat je leverancier failliet is gegaan of niet langer bestaat. Heb je gekozen voor een gecertificeerd bedrijf dat het VKG-keurmerk draagt, dan zal het VKG Waarborgfonds ervoor zorgen dat je jouw garantie kunt verhalen op een ander gecertificeerde kozijnenleverancier, die bij het VKG is aangesloten. Heb je jouw kozijnen besteld bij een bedrijf dat niet is aangesloten bij het VKG, dan heb je geen afbouwgarantie van de kozijnen.

Wat gebeurt er met aanbetalingen bij faillissement?

Het kan gebeuren dat je net kunststof kozijnen besteld hebt en na het betalen van het aanbetaalbedrag gaat je kozijnenleverancier failliet. Om te voorkomen dat je jouw aanbetaling kwijt bent, is het raadzaam om voor een kozijnleverancier te kiezen die aangesloten is bij het VKG-keurmerk. Een onderdeel van dit keurmerk is het VKG Waarborgfonds, die je aanbetaling verzekert wanneer een leverancier plotseling failliet wordt verklaard. Het VKG Waarborgfonds zorgt ervoor dat je de aanbetalingskosten tot maximaal 30% van het aankoopbedrag terugkrijgt. Heb je jouw kozijnen besteld bij een bedrijf dat niet is aangesloten bij het VKG, dan krijg je jouw aanbetaling niet meer terug.

Hoe worden klanten geholpen met kunststof kozijnen van andere leveranciers?

Over het algemeen zijn kunststof kozijnen afkomstig van slechts een paar fabrikanten, waardoor verschillende kozijnenleveranciers de beschikking hebben over dezelfde kozijnprofielen. Vaak wordt schade veroorzaakt door een montagefout van het ingehuurde bedrijf, waardoor er bij een faillissement voor elk merk kozijn montage en onderhoud geleverd kan worden door de nog bestaande leveranciers.

Gaan kozijnenleveranciers vaker failliet?

Over de regel blijven grote bedrijven lang bestaan. In deze economisch mindere tijden als gevolg van de Coronacrisis worden echter grote en kleine bedrijven zwaar getroffen door de lockdowns en verminderde opdrachten. Het valt niet te zeggen welke bedrijven overeind blijven en welke niet. De eenmansbedrijven in het oosten van Nederland houden over het algemeen minder vaak hun hoofd boven water. Heb je kozijnen van een dergelijk bedrijf, krijg je ook vaker nog te maken met het feit dat de kozijnen geïmporteerd worden uit Duitsland. Dit hoeft voor je garantie geen probleem te vormen, want in een dergelijk geval kun je je beroepen op de Duitse fabrikant.

Keuze voor een VKG-bedrijf

Kiezen voor een gecertificeerd bedrijf houd vaak ook in dat je kiest voor een duurdere optie. Toch wegen de voordelen van de keuze voor een gecertificeerd bedrijf op tegen de duurdere inhuurprijs. Tevens is het mogelijk om kosten te besparen door deze bedrijven onderling met elkaar te vergelijken. Vergelijk de prijs-kwaliteitverhouding van de bedrijven door meerdere offertes op te vragen, zodat je veel krijgt voor weinig geld.