Alles wat je moet weten over kunststof kozijnen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kan je kiezen tussen houten of kunststof kozijnen voor je woning. Beide kozijnsoorten hebben verschillende voordelen, en beiden variëren enorm van elkaar qua kenmerken. Maar welke is beter? Kozijnen van hout of kozijnen van kunststof? Je komt het hieronder allemaal te weten.

Kunststof kozijnen

Kozijnen van kunststof zijn wat goedkoper vergeleken met andere kozijnsoorten, je bespaart aanzienlijk op je energierekening dankzij de dubbele beglazing en de kozijnen kunnen goed tegen allerlei weersomstandigheden. Kunststof kozijnen hebben een hoge isolerende waarde, een lange levensduur en zijn milieuvriendelijk. Met kunststof kozijnen blijft de warmte binnen in je woning langer binnen gedurende de koude wintermaanden. Zo blijft de koele lucht ook wat langer binnen in de zomer. Daarnaast hebben kunststof kozijnen weinig onderhoud nodig. Je hoeft de kozijnen enkel regelmatig met een vochtige doek af te stoffen om verkleuring tegen te gaan. Verder hebben kunststof kozijnen een vochtwerende, een inbraak werende, een geluidswerende en een brandwerende functie waardoor de veiligheid van je woning wordt bevorderd. Er zijn verschillende soorten kleuren, dikten en modellen als het om kunststof kozijnen gaat. Helaas zit je wel vast aan de kleur die je uitkiest, aangezien je kunststof kozijnen niet zomaar kunt beschilderen.

Houten kozijnen

Kozijnen van hout zijn wat duurder vergeleken met andere kozijnsoorten en hebben een zeer lange levensduur bij regelmatig en tijdig onderhoud. Daarnaast is het materiaal bewerkelijk en kunnen houten kozijnen voor alle soorten woningen worden gebruikt. Ook oudere panden. Hout heeft een prachtig aanzicht en geeft een warm gevoel waardoor je woning een gezellige sfeer krijgt. Houten kozijnen kan je regelmatig beschilderen om de kleur naar wens te veranderen. Zorg er wel voor dat je houten kozijnen vaker onderhoudt om verrotting te vermijden aangezien houten kozijnen onderhoudsintensief zijn. Hou ook rekening met het feit dat houten kozijnen gevoeliger zijn voor zaken zoals kou, warmte, schimmel en verrotting.

Kosten: hout versus kunststof

De kosten voor kunststof kozijnen liggen wat lager vergeleken met de kosten voor houten kozijnen. Het materiaal kunststof is veel sneller, voordeliger en eenvoudiger te maken. De gemiddelde kosten voor houten en kunststof kozijnen tref je in het overzicht hieronder:

Soort kozijn

Kosten per m2

Kunststof

750

Hout

850

Uiterlijk: hout versus kunststof

De meeste mensen vinden houten kozijnen mooier en natuurlijker vanwege de strakke uitstraling. Over het algemeen wordt kunststof minder mooi gevonden. Daarnaast worden kunststof kozijnen met verloop van tijd geel indien ze niet regelmatig worden onderhouden.

Kwaliteit: hout versus kunststof

Als we de kwaliteit van houten en kunststof kozijnen met elkaar gaan vergelijken is het duidelijk op te merken dat hout veel steviger en duurzamer is. Vandaar ook de zeer lange levensduur. Kunststof kozijnen worden beschouwd als wat lichter en daarom ook van iets minder kwaliteit. Tegenwoordig worden ook kunststof kozijnen steviger gemaakt zodat ze veel langer meegaan.

Onderhoud: hout versus kunststof

Qua onderhoud dien je wat meer tijd te besteden aan kunststof kozijnen. Er komt meer kijken bij het onderhouden van kunststof, aangezien de kleur gelig kan worden als het materiaal niet van tijd tot tijd wordt schoongehouden. In het geval van hout is onderhoud amper noodzakelijk. Maar, wanneer je de kozijnen gaat laten onderhouden, dan betaal je minder voor het onderhouden van kunststof kozijnen vergeleken met hout.

Energiezuinigheid: hout versus kunststof

Je verwacht van je kozijnen dat ze energiezuinig zijn en een lagere energierekening opleveren. Zowel houten als kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar met dubbel en triple glas. Er is op dit gebied dus geen verschil tussen hout en kunststof.

Keurmerken: hout versus kunststof

De meeste kunststof kozijnen zijn van een VKG-keurmerk voorzien dankzij hun milieuvriendelijke en duurzame kenmerken. Houten kozijnen daarentegen komen vaak met het FSC-keurmerk.

Veiligheid: hout versus kunststof

Kozijnen die van kunststof zijn gemaakt kunnen dan wel stevig zijn, maar qua veiligheid zijn houten kozijnen veel veiliger. De mate van inbraak werend zijn is veel hoger bij hout aangezien kunststof kozijnen eenvoudig los te trekken zijn. Qua brandveiligheid behoren zowel kunststof kozijnen als houten kozijnen een brandwerende functie te hebben.

Milieuvriendelijk: hout versus kunststof

Kunststof kozijnen zijn zeer milieuvriendelijk aangezien ze een lange tijd meegaan en het materiaal eenvoudig te smelten is en weer hergebruikt kan worden vergeleken met houten kozijnen. Voor houten kozijnen moete bomen worden gekapt en dergelijke. Hierdoor worden kunststof kozijnen als milieuvriendelijker beschouwd.

Isolatie: hout versus kunststof

In tegenstelling tot hout kan kunststof niet rotten en is er minder sprake van vocht en nattigheid waardoor het ook amper tocht. Hierdoor ligt de isolatiewaarde van kunststof kozijnen vergeleken met die van hout ook hoger.

Welke is beter? Hout of kunststof kozijnen?

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen kan je kiezen uit de 2 populairste opties, namelijk hout of kunststof. Kozijnen moeten lang meegaan, en dan wil je natuurlijk wel een keuze maken die het best bij je woning en je wensen past. Als je liever op de prijs let en gaat voor de goedkoopste optie, dan kies je voor kunststof. Maar als je kozijnen wilt die langer meegaan, dan is hout de ideale keuze. Vind je het belangrijker dat de kozijnen een hogere isolatiewaarde heeft? Dan zijn kunststof kozijnen de beste optie. Voor duurzame kozijnen kan je beter voor kunststof kiezen. Welke keuze je ook maakt, zorg ervoor dat je verantwoord kiest zodat je zelf tevreden bent met je keuze.

Overweeg je het aanschaffen van nieuwe kozijnen? Dan zijn de meest populaire keuzes de houten en kunststof kozijnen. Welke je kiest, is voornamelijk afhankelijk van je eigen wensen, voorkeur en budget. In beide gevallen kan je genieten van verschillende voordelen door het investeren in nieuwe kozijnen voor je woning.


Laatste nieuws

Blunder van een burgemeester: kozijnen vervangen zonder vergunning

maart 25, 2024

Het begon als een gewone renovatie, maar eindigde in een storm van

Stappenplan voor het oplossen van lekkage bij kunststof kozijnen

maart 8, 2024

Heeft u wel eens gemerkt dat er water langs uw kunststof kozijnen

Kunststof vs. Aluminium Kozijnen: Welke is het Beste voor Bedrijven?

februari 15, 2024

Bij het bouwen of renoveren van bedrijfspanden is het kiezen van de