De voor- en nadelen van een zinken kozijn

Zinkwerk aan een kozijn komt niet vaak voor, omdat het een duur materiaal is om te gebruiken in je woning. Een zinken kozijn vind je daarom vaak alleen aan de zogenaamde bloemkozijnen: kozijnen die op het huis geplakt lijken te zijn, waarbij je een diepere vensterbank creëert voor meer bloemen of planten of voor een comfortabele leeshoek. Een bloemkozijn is veelal gemaakt van ruw hout, waarover een laag zink geplaatst wordt voor voldoende ventilatie.

Wat is zink nu eigenlijk?

Zink is een metaalsoort. Dit type metaal is een van de meest populaire metalen in de wereld naast aluminium, koper en staal. Zink wordt veelal gebruikt om het te legeren met tin tot brons. Hoewel het een onedel metaal betreft, zal zink niet snel roesten door weersinvloeden. Dit komt, doordat zink een beschermingslaag bevat van basisch zinkcarbonaat. Op andere metalen wordt zink veelal aangebracht, het zogenoemde verzinken, om het staal te beschermen tegen corrosie. Zink heeft kortom een lange levensduur.

De tijdloze uitstraling van een zinken kozijn

Het gebruiken van zinkwerk in je kozijnen leidt tot een strakke en tijdloze uitstraling van je woning. Zink kun je in allerlei kleuren krijgen. Het meest gebruikte is de grijze of natuurlijke tint, maar je kunt ook kiezen uit rood, groene of blauwe kleuren. Zink kun je goed combineren met andere materialen, zoals hout. Gebruik echter geen verkeerde agressieve materialen, zoals beton, asfalt en koper, want dan loop je kans dat je zinkwerk alsnog niet bestand is tegen corrosie.

Je hebt een grote keuze uit vormen

Door de grote onderhoudsvriendelijkheid en flexibiliteit kun je zink ook in allerlei vormen krijgen, zoals:

  • Staande naden, waarbij het zink in verticale platen met klangen aan je kozijn worden bevestigd.
  • Roeven: hierbij wordt het zink aangebracht in banen.
  • Ruitvorm
  • Mozaïek-cassettes, waarbij kleine stukjes zink op je houten kozijn worden gesoldeerd voor een ventilerende functie.

Deze grote diversiteit in vormen ontstaat, doordat je het materiaal makkelijk kunt bewerken door zijn flexibele en lichte natuur.

Andere voordelen van het gebruik van zink

Zink is recyclebaar, de productie ervan belast het milieu weinig en zink kun je voorzien van isolatiemateriaal, ofschoon dit vrij lastig is aan te brengen. Hierdoor is het metaal duurzaam en milieuvriendelijk. Zink is daarnaast een flexibel en licht materiaal, waardoor het makkelijk bewerkbaar is en het heeft geen nabehandeling meer nodig. Zink is ook een veilig metaal. Het houdt water tegen en is ook niet brandbaar. Door de eerdergenoemde beschermingslaag vindt er tevens geen groei van mos en algen plaats op een zinken kozijn. Daarnaast heeft zink een esthetische werking. Door de vele vormen en kleuren geeft een zinken kozijn een unieke en karaktervolle uitstraling aan je gevel.

Nadelen van zink op je kozijnen

Een nadeel van zink is dat, wanneer je dit metaal koopt zonder de beschermingslaag, deze donkergrijze laag zich alsnog zelf vormt door de zon en andere weersomstandigheden. Daardoor ziet je kozijn er meteen vies uit. Ook kunnen er ondanks deze beschermingslaag toch krassen en deuken in je zinken kozijn komen door steentjes en hagel. Daarnaast mag je zink niet in contact laten komen met agressieve materialen, waardoor zink alsnog kan corroderen. Net als andere metalen is zink niet isolerend wat betreft geluid. Het materiaal vermoeilijkt daarnaast het aanbrengen van thermisch isolatiemateriaal. Tussen het zink en je houten kozijn ontstaat een ruimte, waar een water dragende laag tussen moet worden aangebracht zodat vocht afgevoerd kan worden. De andere kant van deze laag moet juist een damp remmende laag bevatten.

Kosten van een zinken kozijn

Het belangrijkste nadeel is toch wel dat zink erg prijzig is. De prijs wat je moet betalen voor een zinken kozijn, is afhankelijk van de vorm, techniek en structuur waaraan zink bevestigd wordt. De prijzen kunnen hierdoor snel uiteenlopen, maar houd rekening met een vanaf prijs van €85 per vierkante meter. Dit kan zelfs oplopen tot €150 per vierkante meter. Doordat je het zinkwerk veelal met een haak, klik of schroef systeem in het houten kozijn kan klikken, bespaar je echter wel arbeidskosten omdat je het werk zelf kunt doen.