Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof frames comfortabeler en mooier zijn dan houten of aluminium frames, en kiezen daarom voor kunststof. Naast kunststof en houten kozijnen geven ze ook de voorkeur aan aluminium. Als je ervoor kiest om nieuwe kozijnen aan te schaffen, laat je dan offertes aanbieden door verschillende bedrijven om de prijzen te vergelijken. Je kunt beter niet met tussenpersonen werken die aan je deur komen om kozijnen te verkopen, maar kozijnen te kopen bij een ervaren partij met een goede naam.

Voordelen voor kunststof kozijnen

HR glas Besparing per m2 Besparing bij 25 m2
HR 12 292
HR+ 14 360
HR++ 18 430
HR+++ 20 480

Van kunststof kozijnen worden meestal gezegd dat ze geheel onderhoudsvrij zijn. Dit is wat overdreven maat ze zijn in ieder geval zeker onderhoudsarm, omdat het plastic langer meegaat en ook flexibel blijft. De meeste moderne frames vereisen zeer weinig onderhoud. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen waarmee u de frames voor een langere levensduur kunt reinigen. Gewone reinigingsproducten die geen bleekmiddel of schuurmiddelen bevatten, zijn ook geschikt voor het reinigen van kunststof frames. Het onderhoud van kunststof kozijnen is dan ook zeer laag.

Zodra u de voorzijde van uw huis hebt schoongemaakt, geven de kunststof vensters een bijzonder mooi aangezicht en neemt de waarde van jouw huis toe.
Kunststof kozijnen hebben veel voordelen:

 • Kunststof kozijnen hoeven niet te worden geschilderd zoals bij de houten variant. Houten kozijnen schilderen is erg duur en komt jaarlijks terug. Gemakkelijk toegankelijke houten kozijnen kunnen zelf geschilderd worden, maar voor hoge kozijnen heb je een professionele schilder nodig voor het onderhoud. Schilders zijn duur en het volledige houtwerk moet minstens om de vijf jaar worden geschilderd, bij voorkeur om de drie jaar, om te voorkomen dat het hout gaat werken en rotten. Kunststof kozijnen vereisen dit onderhoud niet en besparen daarom aanzienlijk op deze kosten.
 • Moderne kunststof kozijnen hebben meestal dubbele beglazing. Dit bespaart stookkosten en dus ook je totale energieverbruik.
 • Kunststof kozijnen hebben een relatief lange levensduur (tot wel 50 jaar).
 • Kunststof kozijnen kunnen hergebruikt worden want al het materiaal kan gerecycled worden. Ze zijn daardoor milieuvriendelijk.
 • Kunststof kozijnen zijn vaak gemaakt van een brandvertragende materiaal.
 • Kunststof kozijnen zijn gemakkelijker te onderhouden.
 • HR++ beglaasde kunststof kozijnen besparen veel energie.
 • Kunststof kozijnen bieden een betere bescherming tegen diefstal.
 • Ze hebben een uitstekende geluid isolatiewaarde.

Nadelen van kunststof kozijnen

Naast vele voordelen hebben kunststof frames ook enkele nadelen.

 • Plastic frames zijn niet zoals hout, ze kunnen niet gemakkelijk worden geschilderd in een andere kleur. Dus, in principe, ben je altijd afhankelijk van de kleur die je kiest. Er zijn wel steeds betere manieren om kozijnen een andere kleur te geven.
 • Je mag absoluut niet boren in een kunststof frame, anders wordt de “stijfheid” van het frame aangetast. (Dit betekent dat de frames automatisch worden afgewogen in termen van druk. Wanneer je gaten in de kozijnen boort, is het raamkozijn niet meer zo hard.
 • Niet iedereen is even gepassioneerd over kunststof. Sommige mensen houden niet van kunststof kozijnen. Mensen denken dat kunststof koud is of niet erg natuurlijk en het heeft geen warm uitstraling. Het blijft een kwestie van smaak. De meeste mensen zijn erg enthousiast over kunststof kozijnen.

Houten of kunststof kozijnen

Parketframes zien er warm uit en zijn gemakkelijk te onderhouden, zelfs na een goede afwerking. Echter, meer en meer mensen kiezen liever voor kunststof kozijnen. Dit is niet alleen te wijten aan de voordelen die kunststof biedt op het gebied van isolatie en onderhoud, maar ook aan het feit dat hardhout wereldwijd steeds zeldzamer wordt. Mensen willen primitieve bossen redden en daarom kiezen ze vaker voor kunststof. Echter, veel moderne hardhouten kozijnen zijn gebouwd met speciaal gekweekt hout om volledige ontbossing en milieuschade te voorkomen.

Draaikiep

Houd er rekening mee dat wanneer u draai-draai-koepramen en deuren neemt deze naar binnen openen. Dit is een groot nadeel. Elke deur die je opent neemt ruimte in en botst tegen kasten, bedden en dergelijke. Iedereen ergert zich aan deze ramen. De vensterbank moet de hele tijd leeg blijven. Gebogen en open ramen zorgen voor veel minder frisse lucht dan ramen die meer geopend kunnen worden. De draai is zeer beperkt en biedt zeer weinig ventilatie. Dit is niet prettig, vooral in warme huizen.

Aluminium kozijnen

In plaats van houten of kunststof kozijnen kun je ook voor een ander uniek materiaal kiezen, namelijk aluminium kozijnen. De look ziet er erg modern uit. Aluminium frames zijn er in vele kleuren en maten, en verschillende structuren zijn ook mogelijk. Aluminium kozijnen zijn naast duurzaam ook stabiel en roestvrij.

Plastic frames, die zijn goed?

Er wordt beweerd dat kunststof kozijnen meer gaten (luchtkamers) in de structuur hebben, wat zeer goed kan zijn op het gebied van weerstand en isolatiewaarde. Besteed aandacht aan kwaliteitsmerken en laat je goed informeren.

Kunststof frames, onderhoud

Moderne kunststof frames vereisen meestal niet veel onderhoud. Indien nodig kun je het reinigen met warm water en niet schurende zeep. Vraag de leverancier wat je moet doen om de kozijnen zo mooi mogelijk te houden.

Verven van kunststof kozijnen

In de praktijk blijkt dat de kunststof kozijnen toch wel geschilderd moeten worden. Op de lange termijn wordt het toch vaak vies. Hoewel speciale verven zijn geproduceerd voor het schilderen van dergelijke kozijnen, wordt het je niet aangeraden om het vaak te schilderen.

Nadelen Kunststof frame

Kunststof kozijnen zijn fantastisch op het eerste gezicht, maar hebben een aantal nadelen.
De grootste nadelen zijn:

 • Je kunt niet veranderen van kleur, tenzij je de kozijnen verft. Echter is het schilderen van een kunststof kozijn erg lastig. Dit kan in de praktijk vaak teleurstellend zijn.
 • Boren in kunststof kozijnen is niet mogelijk. Het frame breekt en kan niet gemakkelijk worden gerepareerd.
 • Krassen op de kozijnen kunnen helemaal niet gerepareerd worden.
 • Vlekken en verkleuringen kunnen niet altijd worden verwijderd.
 • Kozijnen zijn absoluut niet onderhoudsvrij en moeten regelmatig worden behandeld met weekmakers, maar zelfs dan zijn er na 10 jaar lelijke gebruikssporen.

HR +++ Glas of driedubbel glas in kunststof frame

Veel mensen geven voor de beste isolatie de voorkeur aan HR +++ glas, ook wel Triple Glass genoemd. HR +++ is het beste voor degenen die energie willen besparen. Deze frames hebben drie lagen glas. Er zit een dun laagje lucht tussen de ramen. Momenteel heeft Triple Glass het beste isolatie-effect van alle kunststof kozijnen.

Wil je je huis een andere look geven of zijn je huidige kozijnen aan vernieuwing toe of wil je je isolatie waarden verbeteren? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op en krijg een gratis offerte.