Waarom kunststof kozijnen kopen in 2021?

Het aanschaffen van kunststof kozijnen biedt veel voordelen tegenover de houten, aluminium en stalen varianten. Daarbij komt nog dat de meeste Nederlanders bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen al gauw kiezen voor kunststof om verschillende redenen. Maar wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen en waarom zou ik ze aan moeten schaffen? Je kunt het allemaal te weten komen door hieronder verder te lezen.

Wat zijn kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen worden van polyvinylchloride (PVC) gemaakt, waarbij de dikte en de kwaliteit kan variëren afhankelijk van wie de kozijnen gaat plaatsen. Kunststof kozijnen zijn duurzaam en hebben een gemiddelde levensduur van 50 jaar, afhankelijk van diverse factoren. Daarnaast zijn ze eenvoudig te onderhouden met een vochtig doekje. Het aanschaffen van kunststof kozijnen is dus een eenmalige investering waar je jarenlang vrijwel kosteloos van kunt genieten. Houten kozijnen gaan in tegenstelling tot kunststof kozijnen 20 tot 25 jaar mee en het onderhoud is wat intensiever. Daarnaast hebben kunststof kozijnen een geluiddempende werking, zijn ze vochtwerend, recyclebaar, hebben ze een hogere isolatiewaarde en zijn vaak ook inbraak werend met een Politie Veilig Wonen Keurmerk. Er zijn 2 soorten kunststof kozijnen, namelijk kunststof kozijnen met een vlak profiel en kunststof kozijnen met een verdiept profiel. Het laatste is doorgaans de populairste keuze onder Nederlanders.

De plaatsing van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen plaatsen lijkt een eenvoudige taak maar zo makkelijk is dit niet. Het is van groot belang dat kunststof kozijnen door een professionele kozijnspecialist worden geplaatst. De kozijnen moeten namelijk eerst nauwkeurig worden gemeten en vervolgens worden ze op de juiste wijze geplaatst. Je kunt ervan uitgaan dat de kosten voor het plaatsen van de kozijnen ongeveer gelijk staan aan de kosten voor het aanschaffen van de kunststof kozijnen en de arbeidsintensieve plaatsing en het precisiewerk.

Gemiddelde prijzen van kunststof kozijnen in Nederland

Kunststof kozijnen zijn wat goedkoper vergeleken met andere kozijnsoorten. Je kunt vaak kiezen uit de populairste opties, namelijk kunststof kozijnen, houten kozijnen, aluminium kozijnen en stalen kozijnen. Uit het overzicht hieronder is duidelijk te zien dat de kosten per vierkante meter in Nederland voor het aanschaffen van kunststof kozijnen veel voordeliger is vergeleken met andere kozijnsoorten.

Soort kozijn

Kosten per m2

Kunststof

750

Hout

850

Aluminium

950

Staal

1.150

Bekijk ook:

 

Keurmerken voor kunststof kozijnen

Wil je verzekerd zijn van hoog kwaliteit? Let dan goed op de keurmerken als je de kozijnen gaat aanschaffen. De belangrijkste keurmerken voor kunststof kozijnen in Nederland zijn:

 • VKG-keurmerk: waarbij de koper verzekerd is dat de leverancier en het kozijn te vertrouwen is.

 • KOMO-keurmerk: hierdoor weet je dat het kozijn voldoet aan de Nederlandse regelgeving.

 • Politiekeurmerk (PKM): dit keurmerk verlaagt de kans op een inbraak en verhoogt dus de veiligheid van je woning.

 • Beoordelingsrichtlijn (BRL): dit keurmerk wordt uitgegeven voor specifiek het monteren van kunststof kozijnen.

Voordelen van kunststof kozijnen

Als we het hebben over kunststof kozijnen dan kunnen we verschillende voordelen onderscheiden. De verschillende voordelen die verbonden zijn aan het aanschaffen van kunststof kozijnen zijn als volgt:

 • Kunststof kozijnen zijn goedkoper dan houten of aluminium kozijnen.

 • Zeer duurzaam en eenvoudig te onderhouden.

 • Kunststof kozijnen hebben een vochtwerende werking.

 • Inbraak en brandwerende werking.

 • Zorgt voor een hogere isolatiewaarde.

 • Kunststof kozijnen hebben een geluidsisolerende werking.

 • Kunststof kozijnen rotten niet en zijn goed bestand tegen weersomstandigheden.

 • Je hebt een ruim aanbod aan kleuren, dikte en modellen.

 • Kunststof kozijnen zijn recyclebaar en dus milieuvriendelijk.

 • Je hoeft je kunststof kozijnen niet te schilderen omdat ze kleurvast zijn.

 • Je bespaart op de energierekening omdat veel kunststof kozijnen van dubbele beglazing en HR-beglazing zijn voorzien.

 • Geen sprake van klemmende deuren of ramen.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen te benoemen als het om kunststof kozijnen gaat. Zo zijn kunststof kozijnen wat lastiger te repareren of bewerken. Daarnaast is het boren van gaten in kunststof kozijnen niet mogelijk anders wordt het kozijn vernield. Verder vindt niet iedereen kunststof kozijnen mooi en zit je jarenlang vast aan dezelfde kleur omdat je de kozijnen niet mag schilderen.

Waarom kunststof kozijnen aanschaffen?

Overweeg je het aanschaffen van nieuwe kozijnen? Ga dan voor kunststof als je wilt kiezen voor een duurzame optie. De kozijnen gaan namelijk jarenlang mee en zijn eenvoudig te onderhouden. Met een doekje heb je de kozijnen al schoongeveegd. Verder is je huis beter beveiligd tegen inbraak, beter geïsoleerd, tegen brand, tegen vocht, tegen harde geluiden van buitenaf en kunnen de kozijnen goed tegen de weersomstandigheden. Dergelijke kozijnen zijn tevens milieuvriendelijk, redelijk goedkoop en je bespaart op de energiekosten. Vanwege de economische impact van de Corona crisis gaan Nederlanders steeds meer aan de slag met het opknappen van hun woning en daar hoort het aanschaffen van kozijnen ook bij.

Als je bezig bent met het opknappen van je woning en je overweegt om nieuwe kozijnen te laten plaatsen, kies dan voor kunststof kozijnen. Zo kies je niet alleen voor de duurzaamste, de voordeligste en de veiligste optie, maar kunststof kozijnen zijn makkelijk schoon te houden, brandwerend, bevorderen de isolatie, zijn geluiddempend en milieuvriendelijk. De Kunststof kozijnen zijn de meest populaire keuzen onder de Nederlanders.