Alles wat je moet weten over kunststof kozijnen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je nieuwe kozijnen gaat plaatsen, dan wil je natuurlijk zeker zijn dat je kwaliteit in huis haalt. Het aanschaffen en het monteren van deze kozijnen is geen goedkope klus en kan je gemakkelijk €500 kosten per vierkante meter. Zoals bij de meeste producten het geval is, zijn er bij kozijnen ook verschillende leveranciers die verschillende prijzen aanbieden. Deze corresponderen dan weer met een bepaalde kwaliteit. De prijs is echter niet de doorslaggevende factor als het gaat om kwaliteit. Soms kun je denken dat je veilig zit als je iets meer betaalt, maar toch kozijnen ontvangen die niet aan jouw kwaliteitseisen voldoen. Om een garantie te krijgen dat de kozijnen die je koopt kwalitatief goed zijn, maar ook dat de leverancier die ze aanbiedt een goede service levert, kun je de keurmerken controleren. Een van de meest bekende keurmerken in de bouw is het KOMO-keurmerk.

Wat is een keurmerk?

Keurmerken worden uitgegeven door onafhankelijke instanties. Een product of bedrijf wordt aan verschillende eisen getoetst die vaak te maken hebben met kwaliteit, duurzaamheid, service, betrouwbaarheid en professionaliteit. Een bedrijf zal moeten bewijzen dat de financiën en processen die ze gebruiken in orde zijn, dat klanten tevreden zijn over de service en dat de medewerkers kwaliteit en vakmanschap leveren. Producten, zoals kozijnen, moeten aan een aantal eisen voldoen die door de overheid worden vastgelegd en worden gecontroleerd op bijvoorbeeld isolatiewaarde, veiligheid en levensduur. Als een bedrijf en/of product deze test goed doorstaan mogen ze het keurmerk gebruiken om hun product mee aan te prijzen. Naderhand worden ze nog regelmatig opnieuw getest, om zeker te zijn dat het bedrijf of het product ook later nog aan de eisen van het keurmerk voldoet.

Het KOMO-keurmerk

Er zijn verschillende soorten keurmerken voor een verscheidenheid aan producten. Wat betreft kozijnen kun je bijvoorbeeld het keurmerk van het slot controleren om te zien hoe goed deze je woning beschermd tegen inbraak en kun je een keurmerk vinden die je vertelt hoe kwalitatief het materiaal is dat er wordt gebruikt. Het KOMO-keurmerk is in de bouw het grootste keurmerk. De stichting KOMO (Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare Werken) is een onafhankelijke privéstichting die samen met de overheid werkt aan het overzichtelijk maken van complexe bouwprocessen en om kwaliteit in de bouw zeker te stellen. Hierdoor is KOMO een belangrijk orgaan met betrekking tot het uitvoeren van de eisen van de overheid. Deze zijn wettelijk vastgelegd in documenten zoals het Bouwbesluit, het Drinkwaterbesluit, het besluit Bodemkwaliteit en de Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen.

Waarom is dit zo belangrijk?

Voor consumenten die met een groot bouwwerk bezig zijn of die een grote klus willen gaan laten uitvoeren is een garantie van kwaliteit essentieel. In het geval van kozijnen, bijvoorbeeld, is het voor een leek erg moeilijk om te zien of deze van goede kwaliteit zijn. Ook kun je aan een website van een montagebedrijf niet zien of deze ook daadwerkelijk vakmanschap kunnen leveren. Keurmerken geven je de mogelijkheid een kwaliteitsgarantie te krijgen zonder dat jij verstand hebt van het onderwerp. Je weet dat de producten of diensten onafhankelijk zijn getest en dat deze regelmatig weer aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. De kwaliteit van hetgeen jij aan wilt schaffen is dus objectief vastgesteld door iemand met verstand van zaken. Dit geeft je waardevolle informatie voordat je ergens je welverdiende geld aan uit gaat geven.

Andere keurmerken voor kunststof kozijnen

Behalve het KOMO-keurmerk zijn er ook andere keurmerken waarnaar je kunt zoeken als je een kunststof kozijn aan wilt schaffen. Zo is er het keurmerk van de Vereniging Kunststof Gevelindustrie; een branchevereniging waar alle leveranciers van kunststof kozijnen lid van kunnen worden als ze aan de kwaliteitsvoorwaarden van de vereniging voldoen. Ook moeten alle kozijnen die sinds 2009 zijn geproduceerd voldoen aan de Europese CE-markering die je de garantie geeft dat er nagenoeg geen productiefouten kunnen voorkomen. Je kunt zoeken naar het wereldwijde ISO 9001 keurmerk dat ook staat voor kwaliteit. Dit is misschien ook handig als je je kozijnen uit een ander land laat komen. Als laatste kun je nog controleren of het slot een SKG-keurmerk heeft gekregen en of het kozijn het Politiekeurmerk Veilig Wonen mag voeren. Deze zijn beide garantie van een goede inbraakveiligheid en vooral bij kozijnen dus een belangrijke bron van informatie.

Vergelijk offertes

Wil jij graag kozijnen aanschaffen en een zekerheid ontvangen over de kwaliteit hiervan? Door onze onafhankelijke vergelijkingstool te gebruiken zal je alleen offertes ontvangen van ervaren en kwalitatieve leveranciers en producten. Je vult simpelweg in wat je nodig hebt en de tool kan je in een korte tijd een aantal offertes sturen van bedrijven uit jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Blunder van een burgemeester: kozijnen vervangen zonder vergunning

maart 25, 2024

Het begon als een gewone renovatie, maar eindigde in een storm van

Stappenplan voor het oplossen van lekkage bij kunststof kozijnen

maart 8, 2024

Heeft u wel eens gemerkt dat er water langs uw kunststof kozijnen

Kunststof vs. Aluminium Kozijnen: Welke is het Beste voor Bedrijven?

februari 15, 2024

Bij het bouwen of renoveren van bedrijfspanden is het kiezen van de