Wij scoren een 9!    

→  690+ Google-reviews

Houten kozijnen prijzen

houten kozijnen prijzenDenk je er over na om nieuwe houten kozijnen aan te kopen, bijvoorbeeld omdat deze over een betere isolerende functie beschikken in vergelijking met de oude? Of misschien zijn de oude kozijnen wel gewoon aan vervanging toe? In beide gevallen zal je vooraleer te investeren graag een goed beeld willen hebben van het gemiddelde kostenplaatje waar je rekening mee dient te houden. Wel, in dat geval hebben we goed nieuws voor jou. We zetten de gemiddelde kostprijs van houten kozijnen namelijk graag even voor jou op een rijtje!

→ Direct weten wat houten kozijnen voor jou gaan kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven.

Hoeveel kosten houten kozijnen?

kosten kozijnenDe prijs die voor een houten kozijn in rekening wordt gebracht is sterk afhankelijk van tal van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het feit of het gaat om de herstelling of de vervanging van een bestaand kozijn. De verschillende kosten die voor een houten kozijn in rekening gebracht kunnen worden hebben we voor jou op een rijtje gezet door middel van onderstaande tabel.

Type project Gemiddelde kostprijs
Herstellen van een houten kozijn Tussen 350 & 550 euro
Vervangen van een houten kozijn Tussen 2.050 & 3.550 euro
Plaatsen van een nieuw en verplaatsen van een oud kozijn Tussen 3.550 & 5.050 euro

Om nog duidelijker te maken met welke van deze verschillende kosten je nu op het einde van de rit rekening dient te houden hebben we alvast even alle prijssituaties voor jou op een rijtje gezet:

  • Goedkoopste oplossing. Wanneer je in je woning beschikt over een houten kozijn dat is beschadigd en je deze wenst te laten herstellen kom je er vanaf met behoorlijk lage kosten. Het is in dit geval immers niet noodzakelijk om het volledige kozijn te vervangen. Herstellen is voldoende. De opgegeven prijs voor dit karwei van 350 houdt rekening met het vervangen van twee onderdelen.
  • Zelfde houten kozijn. In het tweede geval is het oude kozijn dringend aan vervanging toe. Het voldeed echter al die tijd prima waardoor je er voor wil kiezen om hetzelfde kozijn terug aan te kopen en te laten plaatsen. Inclusief de kosten voor de plaatsing, de BTW en de afvoer van oude materialen dien je rekening te houden met een prijskaartje van tussen de 2.050 en 3.550 euro.
  • Groter maken van het kozijn. Je zou graag op een bepaalde plaats in huis een groter kozijn willen realiseren, maar het kozijn dat er nu is terug te vinden voldoet eigenlijk nog steeds. Dat is geen probleem. Het huidige kozijn kan immers perfect worden verwijderd en op een andere locatie worden geplaatst. Op deze manier valt er beduidend meer licht in de kamer en stijgt je woning in waarde. Een dergelijke verbouwing kan worden gerealiseerd voor een prijskaartje van tussen de 3.550 en 5.050 euro.

De prijsopbouw van een houten kozijn

Indien we de prijsopbouw van een houten kozijn in detail gaan bekijken zal je meteen kunnen vaststellen dat deze uit vier onderdelen bestaat. We onderscheiden op dit vlak de kosten voor het materiaal (50 procent) van de arbeidskosten (40 procent). De resterende tien procent wordt opgedeeld in twee gelijke delen van telkens 5 procent en worden toegeschreven aan de kosten voor sloop en montage.

Keuzes die de prijs van houten kozijnen bepalen

Door rekening te houden met bovenstaande wordt het voor velen ongetwijfeld reeds duidelijk met welke gemiddelde kosten ze bij een houten kozijn rekening dienen te houden. Er is echter meer. Diverse keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt kunnen namelijk een directe impact hebben op de hoogte van het kostenplaatje van houten kozijnen. We zetten ook deze keuzes uiteraard maar wat graag even voor jou op een rijtje.

Keuze 1: Het type hout

Het ene hout is uiteraard het andere niet, zoveel is zeker. Wanneer je kiest voor een bepaalde houtsoort voor het realiseren van houten kozijnen is het belangrijk om stil te blijven staan bij niet alleen de duurzaamheid, maar ook bij de toepassingsklasse. De duurzaamheid gaat van één welke staat voor niet duurzaam tot vijf welke staat voor zeer duurzaam. Binnen elke duurzaamheidsklasse zijn er verschillende houtsoorten terug te vinden. De toepassingsklasse zal in deze niet alleen rekening houden met de warmte, maar ook met de blootstelling aan de weersomstandigheden. Het spreekt voor zich dat de prijs onderling tussen de verschillende houtsoorten een zeer aanzienlijk verschil kan vertonen.

Keuze 2: Het soort glas

Bijzonder belangrijk bij het uitkiezen van een houten kozijn is rekening houden met het glas waar gebruik van wordt gemaakt. In vroegere tijden bedroeg dit steevast enkel glas, maar door de jaren heen is de isolatiewaarde waar glas over kan beschikken aanzienlijk verbeterd. Ondanks het feit dat een houten kozijn doorgaans uitstekend isoleert is het toch belangrijk om ook stil te blijven staan bij de isolatiewaarde van het glas. Wij hebben de verschillende mogelijkheden inclusief de gemiddelde kostprijs van de diverse soorten glas even voor jou op een rijtje gezet door middel van onderstaande tabel.

Type glas Gemiddelde kostprijs
Dubbel glas (standaard) Tussen 70 & 85 euro per vierkante meter
HR glas Tussen 80 & 95 euro per vierkante meter
HR++ glas Tussen 90 & 105 euro per vierkante meter
HR+++ glas Tussen 105 & 135 euro per vierkante meter

Hoewel hoogrendementsglas beduidend duurder is zorgt het er wel voor dat je op jaarbasis een meer dan behoorlijke extra besparing kan realiseren op je energiefactuur. Op deze manier blijft de terugverdientijd ondanks de hogere investering toch aanzienlijk beperkt.

Keuze 3: Eventuele extra opties

Buiten bovenstaande zaken zijn er nog enkele extra opties waar je bij het kopen van een houten kozijn rekening mee zal willen houden. We hebben het hierbij over ventilatieroosters evenals speciaal veiligheidsglas. Beide opties mogen dan niet verplicht zijn, ze kunnen toch zorgen voor een aanzienlijke meerwaarde voor je kozijn evenals voor je woning.

Type optie Gemiddelde kostprijs Voordeel
Ventilatierooster Tussen 20 & 65 euro Een droge lucht verkleint de kans op schimmels en rot aanzienlijk.
Veiligheidsglas Tussen 110 & 160 euro Voorkomt ernstige ongelukken en heeft bovendien een inbraakwerende functie wat de veiligheid in je woning alleen maar ten goede komt.

Het mag dan ook duidelijk zijn, ondanks het feit dat bovenstaande opties misschien niet echt noodzakelijk zijn is de meerprijs toch vrij beperkt waardoor ze voor iedereen tot de mogelijkheden behoren.

Vergelijk gratis tot 4 offertes

Gratis voorstellen krijgen van installateurs om te vergelijken. Wie wil dat nu niet? Bespaar snel tot wel 30% op de totale kosten!

Blijf up to date

Nieuwste blogs