Kozijnen inmeten

In het merendeel van de gevallen zullen mensen die kunststof kozijnen in hun huis willen plaatsen er voor kiezen om daarvoor een beroep te doen op een deskundig bedrijf met de nodige ervaring. Dit is niet alleen interessant voor de plaatsing van het kozijn op zich, maar ook voor het inmeten er van. Veel mensen onderschatten dit namelijk, maar het inmeten van een kunststof kozijn vergt de nodige aandacht en precisie. Wil je dit toch graag zelf doen omdat je op die manier hoopt wat extra kosten te kunnen besparen? Dat is geen probleem. In dit artikel vertellen we je namelijk graag hoe je voor het inmeten het best te werk kunt gaan!

Kozijnen inmeten

Horizontaal inmeten

Het horizontaal inmeten wordt steeds gedaan aan de buitenzijde van de gevel. Tijdens het inmeten wordt de maat genomen van muur tot muur. Je moet tijdens het horizontaal inmeten steeds rekening houden met eventuele schuine of uitstekende stenen. Wanneer je de precieze maat hebt verkregen dien je hier 1 centimeter van af te halen. Deze ruimte is nodig zodat het kozijn kan worden geplaatst. Later kan deze dan worden opgevuld door middel van zogenaamde compriband. Op deze manier beschik je ook meteen over voldoende ruimte voor het zetten van de waterpas. Ook eventuele kozijnankers kunnen op deze manier eenvoudig worden voorzien.

Verticaal inmeten

Wanneer het horizontaal inmeten is gebeurd is het tijd om de hoogte te gaan bekijken. Het verticaal inmeten verloopt in principe min of meer op dezelfde manier als het horizontaal inmeten. Er wordt met andere woorden terug gemeten vanaf de muur tot muur, maar dan wel zonder de raamdorpel! Ook hier gaan we terug een centimeter vanaf halen. Er zijn echter ook uitzonderingen. Wanneer je bijvoorbeeld over een raamdorpel van steen of metaal beschikt dien je er rekening mee te houden dat deze stenen enigszins omhoog lopen. In dit geval moet je er rekening mee houden dat er niet één, maar wel twee centimeter dient te worden ingekort. Eén centimeter is nodig voor het plaatsen van de compriband terwijl er nog eens een centimeter nodig is voor de stenen raamdorpel.

Nameten is belangrijk!

Hoewel het inmeten op het eerste zicht niet zo moeilijk lijkt dient het wel zeer nauwkeurig te gebeuren. Teveel speling kan er namelijk voor zorgen dat het kunststof kozijn dat je hebt aangekocht niet goed kan worden geplaatst. Te weinig speling kan er dan weer voor zorgen dat de kunststof kozijnen te groot zijn waardoor er bijvoorbeeld geen ruimte meer beschikbaar is voor het plaatsen van de compriband. Wanneer de kunststof kozijnen bij je thuis worden geleverd is het dan ook altijd een goed idee om deze zo snel mogelijk na te meten. Wanneer blijkt dat de afmetingen toch niet geheel overeenkomen met de maten van het vroegere kozijn is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden. Let wel, wanneer je zelf een fout hebt gemaakt bij het opmeten van de maten is de kans groot dat je ook zelf voor de kosten zal moeten opdraaien. Zoals gezegd, het inmeten van de kunststof kozijnen is dus bijzonder belangrijk!

Vergelijk gratis tot 4 offertes

Gratis voorstellen krijgen van installateurs om te vergelijken. Wie wil dat nu niet? Bespaar snel tot wel 30% op de totale kosten!

Blijf up to date

Nieuwste blogs