Onderhoud kunststof kozijnen

Weinig onderhoud

Eén van de belangrijkste redenen waarom veel mensen er voor kiezen om gebruik te maken van kunststof kozijnen gaat schuil in het feit dat ze nagenoeg geheel onderhoudsvrij zijn. Dit neemt niet weg dat na verloop van tijd de kozijnen aanzienlijk vervuild kunnen geraken, bijvoorbeeld door weersinvloeden. Na ettelijke jaren kan het daarom interessant zijn om de kunststof kozijnen even te reinigen. Bij voorkeur gebeurt dit vlak voor aanvang van de zomer waardoor deze er tijdens de langste dagen van het jaar meteen als nieuw uitzien. Het onderhouden van kunststof kozijnen vergt in ieder geval veel minder tijd en moeite dan bij bijvoorbeeld houten kozijnen het geval is.

Onderhoud kunststof kozijnen

Welke schoonmaakmiddel gebruiken?

In principe is het onderhouden van kunststof kozijnen zeer eenvoudig mogelijk met behulp van een eenvoudig sopje. Het is geen enkel probleem om gebruik te maken van hetzelfde sopje voor de glazen waardoor je niet telkens een nieuwe emmer dient te halen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er geen gebruik gemaakt mag worden van een schuurmiddel, zelfs niet wanneer er zich hardnekkig vuil op de kozijnen heeft gemanifesteerd. Niet alleen het gebruik van schuurmiddel, maar ook van een schuurspons en een agressief reinigingsmiddel is uit den boze en in de praktijk ook absoluut niet nodig. Door gebruik te maken van een goed warm sopje en een degelijk schoonmaakmiddel is het doorgaans geen enkel probleem om al het vuil probleemloos van het kozijn te verwijderen.

Enkele onderhoudstips voor kunststof kozijnen

Tot slot geven we je graag nog enkele interessante onderhoudstips mee die kunnen helpen bij het in een zo optimaal mogelijke staat houden van je kunststof kozijnen:

  1. Er wordt wel eens gezegd dat wasbenzine ideaal kan zijn voor het verwijderen van vet, verf, roet en siliconen op je kunststof kozijnen. In werkelijkheid is dit echter veel te agressief waardoor er verkleuringen kunnen ontstaan.
  2. Zaken zoals gips, kalk, mortel en spax kunnen zeer eenvoudig worden verwijderd door gebruik te maken van (warm!) water en zeep.
  3. Wanneer er sporen op het kunststof kozijn zijn terug te vinden van potlood, stift of balpeninkt is het aan te raden om deze te proberen verwijderen met behulp van een gewoon huisreinigingsmiddel.
  4. Let op met het gebruik van spiritus! Dit middel kan er voor zorgen dat het raam over een wat donkerdere tint gaat beschikken.

Vergelijk gratis tot 4 offertes

Gratis voorstellen krijgen van installateurs om te vergelijken. Wie wil dat nu niet? Bespaar snel tot wel 30% op de totale kosten!

Blijf up to date

Nieuwste blogs