Terugverdientijd kunststof kozijnen

Als het weer winter wordt en de koude wind waait door het land en blaast overal tegen de ramen aan dan kunnen niet alle kozijnen dit goed opvangen. Met als resultaat: de verwarming een paar graden hoger en veel onnodig warmteverlies. Maar het kan beter en ook veel goedkoper. Wanneer u nieuwe kunststof kozijnen met isolatieglas plaatst, verdwijnt de tocht en daalt je energierekening. Maar hoeveel zal je besparen en hoe lang duurt het voordat ik mijn investering weer heb terug verdient? We hebben het een en ander voor je uitgezocht, dus lees hieronder meer!

Bespaar op je gasverbruik

Het is interessant om te zien hoeveel gas je kunt besparen. Als je je huis met gas verwarmt dan kun je het meeste geld besparen van 250 tot 500 euro per jaar. Dat tikt lekker aan!

Het kozijn is maar een gedeelte van een raampartij. Het andere deel is natuurlijk het glas. Als je nieuwe kozijnen neemt dan kies je meestal ook voor een nieuw soort glas. Welk glas je kiest is heel erg belangrijk voor de hoeveelheid energie die je kunt besparen en daarmee wat je effectief overhoud in je portemonnee. Daarom moet je wat weten over hoog rendement glas.

Via het zogeheten HR-glas verdwijnt er een stuk minder warmte van binnenuit. Dit bespaart je energie en dus ook geld. Dit hoogwaardige glas bevat een coating en edelgas. Hierdoor is HR-glas beter geïsoleerd dan gewoon glas of dubbele glas. Je kunt kiezen uit de volgende soorten:

 • Normaal HR glas
 • HR + glas
 • HR ++ (de meest gekozen soort)
 • HR +++ glas (triple glas)Van bovenstaande soorten glas is HR ++ glas het meest gekozen. Dit komt omdat het zeer goed isoleert, maar een stuk goedkoper is dan HR +++ Glas.

 

Type Woning Besparing in m3 gas
20 m2 393
40 m2 684
60 m2 821
80 m2 1014
100 m2 1098

Gasprijzen stijgen

Zoals het er nu uitziet blijven de energieprijzen stijgen. Gas zal de komende jaren zeker in prijs stijgen. De gasprijs zal naar verwachting de komende periode stijgen tot 70 of 78 cent per kubieke meter. Met dat in ons achterhoofd is het dus erg belangrijk om te investeren in maatregelen voor energie efficiëntie. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en duurzame kozijnen.

Hoe kun je besparen?

Je kunt op verschillende terreinen besparen.

 • Kamers: de kamers in het raamprofiel zorgen voor een betere isolatie en bepalen hoe goed een kozijn isoleert. Hoe meer ruimtes er in een kozijn zitten, hoe beter de isolatie.
 • Stel kozijn: Als een stalkozijn van goede kwaliteit correct wordt geplaatst, ontstaan er geen plaatsen waar warmte van binnenuit verdwijnt.
 • Hoog rendement glas: Als je nieuwe kozijnen koopt, laat je daar natuurlijk ook nieuw glas in zetten. Kies hier minimaal voor HR dubbel plus en je zult je energie rekening drastisch om laag zien gaan.
 • U waarde: hoe lager de u-waarde van de kunststof structuur en het HR-glas, hoe beter de isolatie. Een u waarde ligt voor een gemiddeld kozijn op ongeveer 1,8 terwijl voor hoogrendement glas je moet streven naar een u waarde van 0,75. Een goede waarde voor kunst kozijnen en HR glas samen is ongeveer 1.

Terugverdientijd

Met al deze besparingen kun je de terugverdientijd van kozijnen benaderen. Daar is een simpele formule voor en deze is als volgt:

Kosten delen door de besparingen per jaar is de terugverdientijd in jaren.

De gemiddelde kosten

Om te terugverdientijd van de kozijnen te kunnen bereken zul je eerst de totale kosten moeten leren kennen. De kosten hangen uiteraard sterk af van de grootte van de woning. Hieronder vind je de gemiddelde kosten per woningtype.

Gemiddelde kosten woningtype

Klein huis € 5.593

Rijtjeshuis € 9.275

Twee onder een kap / hoekhuis 11.675

Vrijstaand huis 14.960

Gemiddelde retourtijd voor kunststof kozijnen

Nu we de kosten en de besparingen kennen, kunnen we terugverdientijd berekenen. Hiervoor gebruiken we de volgende formule: kosten van de kozijnen delen door de besparingen per jaar is de terugverdientijd in jaren. Gemiddeld kost het vervangen van de kozijnen 10.350 euro en bespaar je gemiddeld 372 euro per jaar. Dit zorgt voor een terugverdientijd van zevenentwintig jaar.

Combineer isolatiemaatregelen om te besparen

Isolatie is de beste optie om uw energierekening zo veel mogelijk te verlagen en het rendement op de investeringsperiode te vergroten. Dit betekent dat het dak, de muur en de vloer goed zijn geïsoleerd. Bij isolatie denkt men niet automatisch aan raamkozijnen en beglazing. Maar dit maakt ook deel uit van je isolatieverpakking. Je kunt de spouwmuur goed isoleren, maar als je alleen enkel glas hebt, verliest het nog steeds warmte. Bij duurzame isolatie gaat het om het totaalplaatje. Daarin kun je dus veel verder gaan.

Hieronder vind je nog een paar andere maatregelen waarmee je veel geld kunt besparen.

Gemiddeld besparingen type isolatie per jaar

 • Isoleren van de vloer 175 euro
 • Isoleren van het dak 500 euro
 • Isoleren van de spouwmuur 350 euro
 • Plaatsen van HR glas 305 euro

Heb je genoeg van tocht in je huis? Voel je het geld uit je portemonnee glijden in de wintermaanden? Neem dan nu contact op met een vakman en laat je informeren over de mogelijkheden. Vraag nu een offerte aan en doe er je voordeel mee!