Alles wat je moet weten over kunststof kozijnen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

Goed inmeten is essentieel

Afmetingen kunststof kozijnen: Het spreekt voor zich dat het ene raam het andere niet is en dus is het bijzonder belangrijk dat de kunststof kozijnen op een grondige manier worden ingemeten. Indien je er voor kiest om zelf de kozijnen te plaatsen kan je de metingen eenvoudig zelf uitvoeren. Heb je er echter voor gekozen om de plaatsing van de kozijnen uit te besteden aan een firma, dan is het raadzaam om de persoon die de plaatsing voor zijn rekening zal nemen zelf de metingen uit te laten voeren. Op deze manier ben je er in ieder geval zeker van dat je tijdens of na afloop van de werkzaamheden niet voor onverwachte verrassingen zal komen te staan.

→ Direct weten wat kozijnen voor jou gaan kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven.

Afmetingen kunststof kozijnen

Voorzie speling tijdens het inmeten

Wanneer je zelf de afmetingen van de kunststof kozijnen moet doorgeven dien je tijdens het inmeten rekening te houden met het voorzien van een bepaalde speling. Deze speling is doorgaans één centimeter lager dan de gatmaat. Dit wil zeggen dat er in de praktijk aan alle zijden een ruimte van 5 mm beschikbaar zal zijn. Dit is niet zomaar een veiligheid, het is absoluut essentieel omdat het kozijn ruimte nodig heeft om uit te kunnen zetten. Heeft het deze ruimte niet dan kan dat reeds op korte termijn voor problemen zorgen. Hou er hoe dan ook rekening mee dat kunststof kozijnen nooit onder spanning gemonteerd mogen worden. Merk je op dat dit wel het geval is, dan is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je leverancier.

Afmetingen kunststof kozijn bepalen

De afmeting van je kunststof kozijnen bepalen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Je dient tijdens het meten wel rekening te houden met de volgende drie punten:

  1. Hou rekening met een eventuele aanslagrand. Wanneer een kozijn met aanslag wordt gekozen is het noodzakelijk om deze mee op te nemen in de buitenafmetingen. De aanslag die ook wel eens de neus wordt genoemd is 20 mm.
  2. Zoals eerder reeds aangegeven is het inmeten van de speling steeds essentieel. De speling wordt door je leverancier niet meer van de doorgegeven maten afgetrokken waardoor je hier zelf reeds de nodige voorzorgen voor dient te treffen.
  3. Controleer de metingen. Het is enorm belangrijk om de juiste afmetingen voor de kunststof kozijnen door te geven. Eenmaal deze zijn besteld is het doorgaans namelijk niet meer mogelijk om het order kosteloos aan te passen.

Gerelateerd: terrasoverkapping prijs.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Blunder van een burgemeester: kozijnen vervangen zonder vergunning

maart 25, 2024

Het begon als een gewone renovatie, maar eindigde in een storm van

Stappenplan voor het oplossen van lekkage bij kunststof kozijnen

maart 8, 2024

Heeft u wel eens gemerkt dat er water langs uw kunststof kozijnen

Kunststof vs. Aluminium Kozijnen: Welke is het Beste voor Bedrijven?

februari 15, 2024

Bij het bouwen of renoveren van bedrijfspanden is het kiezen van de