4 Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Kunststof heeft nog altijd een wat negatief imago. Toch kiezen de meeste mensen voor kunststof als het nieuwe kozijnen betreft. Dat komt doordat je, als je je wat meer in het materiaal verdiept, snel zal zien dat kunststof vele voordelen heeft. Het slechte imago komt voort uit de mening dat kunststof eruit zou zien als plastic, dat het brandgevaarlijk is en dat het vuil aantrekt. Ook heerst er het idee dat kunststof kozijnen niet over te schilderen zijn. Zoals beneden zal blijken, gaan deze vooroordelen in ieder geval vandaag de dag niet meer op.

De valse vooroordelen van kunststof

Voordat we bespreken wat de echte kwaliteiten zijn die kunststof als materiaal kan toevoegen aan je woning is het goed als we een aantal vooroordelen uit de weg ruimen. Kunststof was vroeger een materiaal dat werd geassocieerd met een goedkoop uiterlijk, maar vandaag is dit al lang niet meer het geval. Hier vind je de belangrijkste vooroordelen op een rijtje.

  • Kunststof ziet eruit als plastic: vroeger, toen kunststof net in opmars was en het nog niet volledig was ontwikkeld, zal kunststof er inderdaad plastic-achtig uit. Mensen die zich geen ander materiaal konden veroorloven kozen voor kunststof en daarom heeft het ook het imago goedkoop te zijn. Het mooie van hedendaags kunststof is echter dat je het in allerlei uitvoeringen kunt krijgen, zoals mat en glans, een grote verscheidenheid aan kleuren, een aantal stijlen en ook in houtlook of metallic. Zo kun je altijd een stijl vinden die bij je woning past en die verre van lijkt op het plastic kunststof van vroeger.
  • Kunststof is brandgevaarlijk: omdat kunststof vroeger op plastic leek heeft het ook het imago te smelten als het heet wordt. Plastic is tijdens een brand erg gevaarlijk omdat het hoge temperaturen bereikt. Kunststof is echter een materiaal dat erg moeilijk ontvlamt en dat zelfs een brand kan tegenhouden. Ook is het zelfdovend waardoor het een brand niet zal aanwakkeren, verspreiden of bevorderen. In vergelijking tot hout is kunststof dus in geval van brand aanzienlijk veiliger.
  • Kunststof trekt vuil aan: dit is een vooroordeel die voortkomt uit de elektrostatische kwaliteiten van plastic. Kunststof is echter nauwelijks elektrostatisch en trekt daarom niet meer vuil aan dan andere stoffen. In tegendeel, het is erg onderhoudsvriendelijk en hoeft niet te worden overgeschilderd. Kunststof is een ideaal materiaal voor woningen die zich aan de zee bevinden of in een industriezone. Zout, zuren, vetten en oliën kunnen dit veel minder makkelijk beschadigen dan hout.
  • Kunststof is niet over te verven: je kunt kunststof kozijnen krijgen in een grote verscheidenheid aan kleuren die je inderdaad niet over hoeft te verven. Omdat de kleur door het materiaal wordt gemengd kan dit niet afbladeren of beschadigen. Dat je het niet over hoeft te verven, betekent echter niet dat dit niet kan. Het is wel een stuk lastiger dan het verven van hout, omdat kunststof glad is en de verf niet goed opneemt. Een professionele schilder kan de klus voor je klaren, mocht je dit willen. Een alternatief is het plaatsen van een plakfolie in de kleur of uitvoering naar wens. Zo kun je ook je kunststof kozijnen laten mee veranderen als je woning aan een facelift toe is.

De voordelen van kunststof

Deze vooroordelen komen dus wel degelijk ergens vandaan, maar gaan vandaag de dag eigenlijk niet meer op. Beton was vroeger ook een materiaal waarbij negatieve associaties werden opgewekt, maar nu is het razend populair in moderne en industriële interieurs. Kunststof gaat ook met de tijd mee en kan net zo warm zijn als hout of net zo modern als aluminium of staal. Daarom is het nooit een slecht idee om een showroom van een kunststof kozijnen leverancier te bekijken en je te laten verbazen over wat er allemaal mogelijk is. Kunststof is dus veelzijdig, maar hier houden de voordelen niet mee op.

  • Duurzaam: kunststof is erg duurzaam. Het kan namelijk 100 procent worden gerecycled waardoor je er de komende generatie geen overlast mee bezorgt. Ook de productie ervan is weinig milieubelastend.
  • Isolerend: kunststof kozijnen hebben een uitstekende isolatiewaarde en kunnen erg goed worden gebruikt wanneer je je woning beter wilt isoleren. In combinatie met een goed HR++ glas kun je de warmte goed binnenhouden en besparen op je energierekening.
  • Sterk: kunststof is een erg sterk materiaal en daarom is het veilig tegen inbraak en gaat het lang mee. De levensduur van kunststof kozijnen ligt rond de 50 jaar.
  • Onderhoudsarm: kunststof hoeft nauwelijks onderhouden te worden. Af en toe afnemen met een vochtig doekje is voldoende. Ook zal de kleur lang goed blijven.

Vergelijk offertes

De beste manier om de juiste kunststof kozijnen te vinden voor jouw woning is door verschillende leveranciers te benaderen en offertes op te vragen. Deze kun je met elkaar vergelijken om de beste prijs/kwaliteit verhouding te vinden voor jouw nieuwe kunststof kozijnen.