Stappenplan kozijnen plaatsen

De kozijnen van iedere woning moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Deze kunnen verouderen, beschadigen, te slecht isoleren of niet meer passen bij het uiterlijk van de woning. Het vervangen van je kozijnen is een klus die veel mensen uitbesteden. Dat komt doordat je met gaten in de gevel bezig gaat en installeer je de kozijnen niet goed, dan kan dit lekkage, defecten of een hoog gehalte aan condensatie teweegbrengen. Toch is het voor een ervaren klusser niet een hele lastige klus, zo lang je de oude kozijnen voor de nieuwe kunt vervangen en geen gaten in de gevel hoeft te gaan boren. Het is wel een tijdrovende klus en je zal er veel energie in moeten steken. Ook kan het zijn dat de garantieregeling voor de kozijnen verandert als je deze zelf installeert. Hoe dan ook, als je besluit deze klus zelf op te pakken, kun je als hulpmiddel het volgende stappenplan gebruiken.

Wat heb je nodig?

Bij het plaatsen van nieuwe kozijnen dien je eerst de oude kozijnen weg te halen en vervolgens de nieuwe te plaatsen, af te stellen en af te werken. Hier heb je natuurlijk je kozijnen voor nodig, maar ook het nodige gereedschap. Zorg dat je een reciprozaag, een ijzerzaag, een hamer, een beitel, een koevoet en schroevendraaiers klaar hebt liggen voor het verwijderen van de oude kozijnen. Bij het plaatsen van de nieuwe kozijnen heb je een boormachine nodig, tochtrubber, pluggen, schroeven, spijkers, kit en purschuim. Als het goed is zal de leverancier van de kozijnen je voorzien van het nodige montagemateriaal.

Stap 1: het oude kozijn verwijderen

Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat als je het oude kozijn gaat verwijderen. Eerst verwijder je het glas, waarna je met een reciprozaag twee sneden in het kozijn maakt. Deze plaats je naast elkaar en hoeven niet verder dan 1 centimeter van elkaar af te liggen. Het hout tussen deze sneden haal je weg. De koevoet plaats je vervolgens in dit gat om de lat te verwijderen. Dit doe je vervolgens aan alle kanten van het raam. Je haalt de spijkers weg, maar laat het lood aan de bovenkant zitten. Het is de bedoeling dat er nergens nog iets uitsteekt dus zorg ervoor dat alles netjes is afgewerkt voordat je verder gaat.

Stap 2: het nieuwe kozijn plaatsen

Nu is het belangrijk dat je precies te werk gaat. Boor in de spouwlat op de exact juiste plaats de gaten die nodig zijn om de kunststof kozijnen aan op te hangen. Deze moeten precies passen. Plaats tochtrubbers in de muuropening zodat het nieuwe kozijn volledig luchtdicht geplaatst kan worden. Voor het oppakken en plaatsen van het kozijn kun je beter hulp vragen, omdat deze zwaar is. Ook is het handig als iemand het kozijn kan vasthouden terwijl je de schroeven aandraait. Controleer of het kozijn volledig loodrecht is geplaatst voordat je begint. Nu kun je het kozijn monteren en de gaten hiervoor gebruiken die je al eerder had gemaakt. Is er sprake van naden rondom het kozijn dan maak je deze dicht met kit of purschuim.

Stap 3: afstellen

Het raam zit goed op zijn plek, is loodrecht en bevat geen naden meer. Nu kun je het kozijn gaan afstellen. Dit doe je met een inbussleutel of een schroevendraaier. Controleer of het raam klemt of ergens anders niet helemaal past. Je kunt deze dan afstellen met drie afstelschroeven die zich, afhankelijk van het merk, ergens in het raamkozijn bevinden. Door deze schroeven in- of uit te draaien kun je ervoor zorgen dat je nieuwe raam probleemloos en soepel opent. Dit klinkt niet ingewikkeld, maar het afstellen van een kozijn kan lastig zijn. Eventueel kun je hier later een expert voor inschakelen.

Stap 4: afwerken

Het raam zit stevig vast en is goed afgesteld. Nu is er alleen nog het afwerken dat gedaan moet worden. Je kunt de muren aan de binnenkant die beschadigd zijn tijdens de werkzaamheden netjes afwerken met kit, resterende gaten vul je met purschuim en voor het meest strakke resultaat kit je het kozijn en het glas netjes af.

De kosten voor montage

Twijfel je nog of je je nieuwe kozijnen zelf wilt monteren? Het stappenplan boven lijkt niet ingewikkeld, maar er kan veel fout gaan. Uiteraard weet je nooit of het goed zal gaan totdat je het doet en leveranciers ontwerpen de ramen zo dat het monteren ervan zo gemakkelijk mogelijk is. Voor de extra kosten van het monteren van je nieuwe kozijnen kun je de prijs van de kozijnen rekenen. Dat betekent dat je dus het dubbele betaalt als je dit wilt laten uitvoeren.

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met specialisten uit jouw omgeving die de kozijnen voor je kunnen monteren? Of wil je weten waar je de kozijnen kunt vinden die voor jou de beste prijs/kwaliteitverhouding hebben? Dit en meer informatie kun je achterhalen als je nu onze vrijblijvende vergelijkingstool raadpleegt.