Vergunning(svrij) kunststof kozijnen

Als jij nieuwe kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, dan krijg je te maken met een groot aantal keuzes. Je zal moeten beslissen welke raamsoorten je wilt hebben, welke kleur, welke stijl, welke extra opties en welk glassoort je wilt laten plaatsen. Ook moet je beslissen welke leverancier je gaat gebruiken en wie je de montage wilt laten doen. Het vervangen van je oude kozijnen voor kunststof exemplaren heeft vele voordelen, maar het heeft ook veel voeten in de aarde. Een punt waarmee je misschien geen rekening had gehouden is het aanvragen van een omgevingsvergunning. Je vervangt immers de kozijnen in je woning, maar bouwt er niets extra’s aan vast? Toch kan het mogelijk zijn dat jij voor het vervangen van je kozijnen een vergunning moet aanvragen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om dit te kunnen vaststellen.

Vergunningsvrij

Gelukkig zal je in de meeste gevallen je kozijnen vergunningsvrij kunnen laten plaatsen. Je moet hierbij alleen rekening houden met het huidige straatbeeld en deze niet drastisch veranderen. Als je de kozijnen aan de achterkant van je woning gaat vervangen heb je nooit een vergunning nodig. Laat je ook kozijnen vervangen die grenzen aan een straat of andere publieke zone, dan kun je dit gewoon doen zolang je de stijl van de oude kozijnen niet verandert. Ga je dus gele kozijnen laten plaatsen met groene stippen, dan heb je wel een vergunning nodig, maar kies je nieuwe kozijnen met een soortgelijk uiterlijk dan kan dit vergunningsvrij.

Wel een vergunning nodig

Misschien is het handiger om te kijken wanneer je wel een vergunning nodig hebt zodat je deze situaties in ieder geval alvast kunt uitsluiten.

  • Beschermd stads- of dorpsgezicht: is jouw woning geclassificeerd als een monumentaal pand of maakt deze deel uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht dan heb je altijd een vergunning nodig. Daarnaast kan de gemeente eisen gaan stellen over het uiterlijk van je kozijnen en moet je samen met de welstandscommissie tot een overeenkomst komen. In dit geval kun je altijd het beste contact opnemen met de gemeente om zeker te zijn dat je door kunt gaan met je plannen.
  • Verandering van het huidige straatbeeld: ga jij door je kozijnen te vervangen het straatbeeld drastisch veranderen? Dan kun je het beste ook contact opnemen met de gemeente zodat je zeker weet of je hier wel of geen vergunning voor nodig hebt. De uitkomst zal per gemeente verschillen dus duidelijke regels worden hier niet voor gegeven.
  • Deel van een verbouwing: als jij een uitbouw, een aanbouw, een dakkapel of een dakopbouw gaat laten plaatsen dan heb je vaak ook een vergunning nodig. Vooral als deze grenst aan een publieke zone of aan een straat. Het vervangen van de kozijnen maakt dan deel uit van een groter project waarvoor je een omgevingsvergunning moet aanvragen en worden altijd bij de bouwplannen betrokken.

De kosten

De prijs die je betaalt voor je omgevingsvergunning is verschillend per gemeente. Ook is het afhankelijk van je project. Soms is het nodig om bouwtekeningen aan te leveren en constructieberekeningen en die moet je laten maken door een specialist. Over het algemeen kun je rekenen op een bedrag van tussen de €300 en €500 voor een klein project en voor €700 – €1000 als je kunststof kozijnen deel uitmaken van een groter project.

De vergunning aanvragen

Het aanvragen van de vergunning doe je bij je gemeente. Dit kun je zelf doen of je kunt hier iemand voor inhuren. Als het alleen het vervangen van de kozijnen betreft zou je dit prima zelf kunnen doen, maar ga je een groter project aan dan kan het verstandig zijn hier een extern bedrijf voor in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste papieren inlevert en dat deze compleet zijn, maar maak je ook een betere kans om de vergunning te krijgen. Externe bedrijven weten precies waarop ze moeten letten bij de aanvraag en waar de nadruk op moet komen. Zo moet er bijvoorbeeld bewezen worden dat het bouwwerk geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van bewoners en omstanders. Nadat je je vraag hebt ingediend zal de gemeente deze binnen 8 weken beantwoorden. Het is ook verstandig om je buren in te lichten, omdat deze ook de kans krijgen om bezwaar te maken tegen je plannen. Doen ze dit, dan kan de aanvraag nog 8 weken langer duren omdat de gemeente dit bezwaar moet beoordelen.

Vergelijk offertes

Wil jij je kozijnen gaan vervangen en vraag je je af of je hier een vergunning voor nodig hebt? Of wil je de prijzen vergelijken van externe bedrijven die voor jou de vergunningsaanvraag kunnen doen? Gebruik dan nu onze vergelijkingstool en ontvang alle informatie die je nodig hebt voor het aanschaffen en het plaatsen en van de kozijnen en of dit wel of niet vergunningsvrij kan gebeuren.

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …

afkitten kozijnen

Houtlook vs standaard plastic (wit)

Veel mensen vinden een houtlook kunstoog kozijn een stuk mooier dan de gladde variant. Een groot misverstand onder de bevolking …

Terugverdientijd kunststof kozijnen

Als het weer winter wordt en de koude wind waait door het land en blaast overal tegen de ramen aan dan kunnen niet alle kozijnen …

Vergelijking aluminium, hout en pvc kozijnen

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen heb je een aantal keuzes te maken. Eén daarvan is die van het materiaal en die keuze …

Vergunning(svrij) kunststof kozijnen

Als jij nieuwe kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, dan krijg je te maken met een groot aantal keuzes. Je zal moeten beslissen …

kunststof kozijnen

4 Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Kunststof heeft nog altijd een wat negatief imago. Toch kiezen de meeste mensen voor kunststof als het nieuwe kozijnen betreft. …