Hoe veilig zijn kunststof kozijnen?

Wanneer je overweegt nieuwe kozijnen te plaatsen, dan is het natuurlijk belangrijk dat deze veilig zijn. Vooral op plekken die makkelijk bereikbaar zijn is het essentieel dat inbrekers niet zomaar naar binnen kunnen komen. Kozijnen en deuren vormen toch zwakke plekken in je woning waar gemakkelijker kan worden ingebroken dan ergens anders. Veiligheid is dus een belangrijk punt wanneer je op zoek gaat naar je kozijnen. Kunststof is een materiaal dat op dit moment veel gekozen wordt, omdat het goedkoop is, lang meegaat en nauwelijks onderhoud nodig heeft. Dit zijn belangrijke voordelen die kunststof bijvoorbeeld aantrekkelijker maakt dan hout. Maar hoe zit het precies met de veiligheid van kunststof?

Kunststof en veiligheid

Kunststof ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo sterk uit, maar niets is minder waar. Het is een erg sterke stof die je niet zomaar ombuigt of openbreekt. Samen met aluminium is kunststof dus het veiligste materiaal voor je kozijnen. De veiligheid van kunststof kozijnen uit zich op verschillende manieren.

  • Brandveiligheid: kunststof kozijnen reageren niet op hitte zoals plastic dat doet. Ook zijn ze niet ontvlambaar zoals hout dat wel is. Kunststof als materiaal is zeer moeilijk ontvlambaar en zelfs zelfdovend. Dat betekent dat ze een eventuele brand niet zullen verspreiden, aanwakkeren of bevorderen. Hierin onderscheiden ze zich aanzienlijk van hout en vormen ze een veel betere bescherming in het geval van brand.
  • Inbraakveiligheid: de inbraakveiligheid van kunststof kozijnen wordt bepaald door een aantal factoren. Zo zijn er de sloten, maar is er ook het materiaal en het glas. Het materiaal zelf is robuuster en beter op elkaar aangesloten dan het geval is bij houten kozijnen. Het openbreken met een koevoet is dus zeker niet eenvoudig. Over het algemeen worden kunststof kozijnen gemaakt met goede sloten en HR++ glas. Je kunt zelf invloed uitoefenen op de veiligheid van deze laatste twee onderdelen van je kozijnen door ze juist uit te laten rusten.

Extra veiligheidsopties

Vaak worden kunststof kozijnen geleverd met inbraak vertragende sluitnokken en meerpunt-sluitingen. Het dubbele glas dat erin zit is sterk HR++ glas. Wil je echter een verbeterde veiligheid, dan kun je hier vaak extra opties aan toevoegen. Zo kun je de sloten laten vervangen door cilindersloten, kun je inbraakwerend glas laten plaatsen, kun je hoekverstevigingen laten aanbrengen en is het mogelijk om je raamgrepen ook afsluitbaar te maken. Dit zijn zeker opties om te overwegen als je nieuwe kozijnen koopt, vooral als deze zich op de benedenverdieping bevinden of op een beschutte en donkere plaats.

Een veiligheidsgarantie

Een volgende stap die je kunt ondernemen is het controleren van de veiligheidskeurmerken. Deze worden uitgegeven op het hang- en sluitwerk en ook op het kozijn zelf. Een slot moet natuurlijk ook van goede kwaliteit zijn, anders kan een inbreker nog steeds gemakkelijk naar binnen. Om die reden worden er keurmerken uitgedeeld die je een garantie kunnen geven van de mate waarop het slot of het kozijn inbraakwerend is.

  • Het SKG-keurmerk: het keurmerk van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw wordt uitgedeeld enkel en alleen over het hang- en sluitwerk. En alleen kwalitatieve sloten die aan belangrijke eisen van de stichting voldoen krijgen dit keurmerk. De mate van inbraakwerendheid kun je aflezen aan het aantal sterren dat het slot heeft gekregen. Een slot met één ster is alleen niet voldoende inbraakwerend en moet dus worden vergezeld door een andere vergrendeling. Een slot met twee sterren is alleen wel voldoende en kan een inbraak met 3 minuten vertragen en een slot met drie sterren vertraagt de inbreker wel met 5 minuten. In de praktijk is de inbreker binnen die tijd al lang weg op zoek naar een beter en gemakkelijker doelwit.
  • Het Politiekeurmerk Veilig Wonen: ook kun je bij de politie een Certificaat Beveiligde Woning aanvragen. Dit certificaat krijg je als je woning voldoende beveiligd is door middel van onder andere goed hang- en sluitwerk, door de juiste verlichting en door het plaatsen van brandmelders. Kozijnen met dit keurmerk zullen jouw score voor je gehele woning kunnen verhogen. Hoe beter het keurmerk op het kozijn en op het hang- en slotwerk van het kozijn, hoe hoger de score die je woning krijgt. Deze ligt tussen de 1 en de 100 en een score van 85 betekent dat er 85 procent minder kans is dat een inbreker slaagt jouw woning binnen te komen. Dit is handig voor je eigen gemoedsrust, maar ook als je je woning wilt verkopen of als je korting wilt krijgen op je inboedelverzekering.

Vergelijk offertes

Kunststof kozijnen zijn dus wel degelijk veilig, al zijn er een aantal aandachtspunten waarop je moet letten. Wil jij inbraakveilige en kwalitatief goede kunststof kozijnen aanschaffen dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken om precies te zien wat de markt jou aanbiedt. Je ontvangt snel een aantal offertes die je met elkaar kunt vergelijken om de veiligste en best geprijsde kunststof kozijnen te vinden voor jouw situatie.

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …

afkitten kozijnen

Houtlook vs standaard plastic (wit)

Veel mensen vinden een houtlook kunstoog kozijn een stuk mooier dan de gladde variant. Een groot misverstand onder de bevolking …

Terugverdientijd kunststof kozijnen

Als het weer winter wordt en de koude wind waait door het land en blaast overal tegen de ramen aan dan kunnen niet alle kozijnen …

Vergelijking aluminium, hout en pvc kozijnen

Bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen heb je een aantal keuzes te maken. Eén daarvan is die van het materiaal en die keuze …

Vergunning(svrij) kunststof kozijnen

Als jij nieuwe kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, dan krijg je te maken met een groot aantal keuzes. Je zal moeten beslissen …

kunststof kozijnen

4 Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Kunststof heeft nog altijd een wat negatief imago. Toch kiezen de meeste mensen voor kunststof als het nieuwe kozijnen betreft. …