Isolatie kunststof kozijnen

Isolatie kunststof kozijnenWanneer je van plan bent om de kozijnen in je woning te vervangen of je gewoon voor het eerst een investering wenst te doen in kozijnen zijn er heel veel verschillende zaken waar je even bij stil zal willen blijven staan. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat je zal willen dat je kozijnen over een zo optimaal mogelijke levensduur beschikken. Bovendien moeten ze over een kleur beschikken die aansluit op het interieur of exterieur van je woning en daarenboven is het ook nog eens zo dat ze over een degelijke isolatiewaarde moeten beschikken. Het laatste wat je namelijk wil is ieder jaar opnieuw met een bang hart moeten afwachten tot de eindejaarsperiode er aankomt omdat dan de energiefactuur in de bus valt. Denk je er aan om kunststof kozijnen te kopen omdat deze volgens jou het beste aansluiten op je verwachtingen? In dat geval zal je graag willen meer te weten willen komen over de isolatiewaarde van dit type kozijnen. Wij zetten alle deze informatie graag even voor jou op een rijtje!

→ Direct weten wat kozijnen voor jou gaan kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven.

Tot 50% lagere U-waarde dan verwacht

Wanneer je advies gaat verzamelen met betrekking tot het kopen van kozijnen en het aankomt op vlak van isolatie zal een vakman je in het merendeel van de gevallen in de richting van houten kozijnen duwen. Houten kozijnen beschikken dan ook niet alleen over een natuurlijke uitstraling en zijn eenvoudig van kleur te veranderen, daarnaast hebben ze ook nog eens een prima isolerende werking. Dit klopt, standaard zijn houten kozijnen beter isolerend in vergelijking met kunststof kozijnen, maar dat is niet altijd het geval.

Door de jaren heen zijn er namelijk heel wat nieuwe kunststof kozijnen op de markt verschenen die beschikken over een opvallend beter kwaliteit en isolatiewaarde. Dit heeft er voor gezorgd dat de U-waarde van kunststof kozijnen door de jaren heen aanzienlijk is verbeterd. De gemiddelde U-waarde van kunststof kozijnen lag in eerste instantie rond de 2,4. Vandaag de dag is deze verbeterd tot tussen de 1,4 en 1,8 waarmee het aanzienlijke concurrentie vormt voor de houten kozijnen die op de markt zijn terug te vinden.

R-waarde, even belangrijk als de U-waarde

Wanneer je er aan denkt om te investeren in kunststof kozijnen en je er zeker van wenst te zijn dat deze over een zo optimaal mogelijke isolerende werking beschikt is het altijd belangrijk om niet alleen te kijken naar de U-waarde waar het kunststof kozijn van je keuze over beschikt, maar ook stil te blijven staan bij de zogenaamde R-waarde. De R-waarde geeft aan potentiële kopers aan hoe (warmte)isolerend het materiaal in kwestie in de aangegeven dikte precies is. Eenvoudig gezegd heeft de R-waarde dus betrekking tot de weerstand die aan warme lucht wordt geboden vooraleer ze zich een weg naar buiten kan banen. Hoeveel de R-waarde van een kunststof kozijn exact bedraagt is evenwel afhankelijk van zeer veel verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan de kwaliteit van het kunststof kozijn, maar ook aan het type glas welke er in wordt geplaatst. Hoogrendementsglas beschikt wat dat betreft uiteraard over een veel betere isolerende werking in vergelijking met standaard glas.

Kunststof kozijnen vergelijken

Het is bijzonder belangrijk om er rekening mee te houden dat er tegenwoordig op de markt verschillende soorten kunststof kozijnen zijn terug te vinden. Wanneer je een vergelijking tussen de verschillende mogelijkheden uitvoert zal je kunnen vaststellen dat er een aanzienlijk verschil kan ontstaan. Dit verschil heeft niet alleen betrekking tot de kwaliteit van de kunststof kozijnen op zich, maar ook tot met name de U-waarde en R-waarde waarover ze beschikken. Het vergelijken van kunststof kozijnen is bovendien eveneens interessant op vlak van aankoopprijs. Afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof kozijnen is het namelijk mogelijk dat er sprake is van een niet onaanzienlijk prijsverschil. Een verschil in prijs kan echter ook worden vastgesteld tussen de verschillende bedrijven die kunststof kozijnen verkopen. Een vergelijking uitvoeren is wat dat betreft dan ook altijd van cruciaal belang om er zeker van te zijn dat je beschikt over de best mogelijke prijs voor jouw kunststof kozijnen.

Thermische isolatie van kunststof kozijnen

In eerste instantie zal je er uiteraard voor willen zorgen dat je kunststof kozijnen zo weinig mogelijk warmte uit je woning laten ontsnappen. Zoals reeds aangegeven beschikken kunststof kozijnen standaard reeds over een gunstige U-waarde. Toch is de mate waarin ze isoleren sterk afhankelijk van het kozijn van je keuze. Is er bijvoorbeeld in het profiel van het kunststof kozijn extra isolatie aangebracht of niet? Het profiel bestaat in principe uit verschillende kamers die ofwel hol kunnen zijn ofwel opgevuld zijn met isolatiemateriaal. In het meest ideale geval is een kunststof kozijn niet alleen voorzien van een gegalvaniseerde stalen versterking, maar beschikt ze ook over een binnenaanslagdichting, een centrale middendichting, een buitenaanslagdichting en EPDM glasdichting. Tel daar ook nog eens een extra laag isolatie bij op en je weet dat kunststof kozijnen werkelijk een uitstekende bescherming tegen warmteverlies kunnen realiseren.

Geluidsisolatie

Naast het feit dat kunststof kozijnen dus perfect in staat zijn om een goede bescherming te bieden tegen warmteverlies is er uiteraard ook nog het aspect met betrekking tot geluid. Slecht geïsoleerde kunststof kozijnen staan er namelijk om bekend nagenoeg alle geluid vanuit de omgeving door te laten tot in je woning. In een rustige omgeving is dit misschien op het eerste zicht niet zo’n probleem, maar wanneer je midden in een stad woont zal je het toch best aangenaam vinden wanneer er een goede geluidsisolatie wordt voorzien. De mate waarin kozijnen (onder andere van kunststof) in staat zijn om geluiden te weren hebben we voor de eenvoud ingedeeld in verschillendek lassen. Kozijnen die beschikken over een geluidsklasse 6 bieden de meest optimale bescherming tegen geluiden van buitenaf.

Geluidsniveau Mate van isolatie
50 dB Klasse 1
51 – 55 dB Klasse 2
56 – 60 dB Klasse 3
61 – 65 dB Klasse 4
66 – 70 dB Klasse 5
Meer dan 70 dB Klasse 6

Hoeveel kosten kunststof kozijnen?

kostenBovenstaande geeft je reeds een goed beeld van de gemiddelde isolatiewaarde die aan kunststof kozijnen is verbonden. Bovendien is het ondertussen ook duidelijk dat je altijd een objectieve vergelijking dient uit te voeren om er absoluut zeker van te zijn dat je beschikt over de meest interessante prijs voor jouw kunststof kozijnen. Het feit dat de U-waarde van kunststof kozijnen toch een slordige 50 procent beter uitpakt dan veel mensen denken zorgt er voor dat de interesse in dergelijke kozijnen steeds verder toeneemt. Denk jij er eveneens over na om kunststof kozijnen te kopen, maar wil je eerst graag een duidelijk beeld hebben van de gemiddelde kostprijs waar deze over beschikken? We vergelijken de prijs van gemiddelde kunststof kozijnen graag even met kozijnen van andere materialen.

Type kozijn Gemiddelde kostprijs
Kunststof kozijn Tussen 750 & 850 euro per vierkante meter
Houten kozijn Tussen 800 & 950 euro per vierkante meter
Aluminium kozijn Tussen 850 & 1.000 euro per vierkante meter
Stalen kozijn Tussen 1.150 & 1.250 euro per vierkante meter

Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina kunnen verschillende factoren er voor zorgen dat het kostenplaatje van je kunststof kozijn wordt beïnvloed. Hoe beter de U-waarde is des te hoger bijvoorbeeld de aankoopprijs komt te liggen. Hetzelfde geldt ook voor de globale kwaliteit van het kunststof kozijn. Met andere woorden, hoe kwalitatiever het kozijn, des te meer je zal moeten betalen, maar des te langer bijvoorbeeld ook de levensduur zal worden.

Kunststof kozijnen versus houten kozijnen

Tot slot willen we nog graag even een concrete vergelijking uitvoeren tussen kunststof en houten kozijnen. Het merendeel van de mensen die een uitstekende isolatiewaarde in het vooruitzicht willen stellen voor hun kozijnen kiezen er tegenwoordig voor om een afweging te maken tussen deze twee type kozijnen. Kunststof kozijnen zijn interessant omdat ze zoals je reeds hebt kunnen lezen door de jaren heen op vlak van isolatie aanzienlijk verbeterd zijn. Bovendien zijn ze bijzonder duurzaam, ze kennen immers een levensduur van ongeveer 50 jaar. Daar komt bij dat kunststof kozijnen over een veelzijdige en diverse uitstraling beschikken waardoor ze toegepast kunnen worden voor elk mogelijk interieur of exterieur. Houten kozijnen beschikken eveneens over een aantrekkelijke levensduur (gemiddeld 75 jaar) en beschikken ook over een prima isolerende werking. Ze vereisen in vergelijking met kunststof kozijnen evenwel veel regelmatiger onderhoud wat er voor zorgt dat je er als woningeigenaar heel wat meer omkijken naar hebt. Of je uiteindelijk zal opteren voor kunststof of voor houten kozijnen is dan ook vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Lees ook: stukadoor info

Vergelijk gratis tot 4 offertes

Gratis voorstellen krijgen van installateurs om te vergelijken. Wie wil dat nu niet? Bespaar snel tot wel 30% op de totale kosten!

Blijf up to date

Nieuwste blogs