Hoe belangrijk zijn ventilatieroosters?

Het ventileren van je huis is een belangrijke zaak. Niet goed ventileren kan schadelijk zijn voor je gezondheid. In dit artikel zullen we verder ingaan op het belang van ventileren.

Waarom is ventileren belangrijk?

Gemiddeld produceert een gezin zo’n 10 liter vocht per dag met door te douchen, koken etc. Goede ventilatie zorgt ervoor dat het vervuilde en vochtige lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat er schonere lucht naar binnen wordt gehaald. Niet alleen geeft je dit een fris gevoel, je voorkomt ook gezondheidsklachten zoals keelpijn en luchtwegproblemen. In vochtige huizen kunnen schimmels en huisstofmijt snel groeien en uitbreiden. Schimmel is echt iets dat je wilt voorkomen, omdat de fundering van jouw huis kan worden aangetast. Maar hoe kun je makkelijk voor een betere ventilatie zorgen?

Ventilatieroosters

Tegenwoordig is het erg gemakkelijk om je huis te ventileren. Je hoeft niet elke dag een half uur het raam wijd open te zetten. Door een ventilatierooster boven je raam te plaatsen wordt jouw huis altijd voorzien van schone lucht. Grote wooncorporaties hebben de meeste huizen al voorzien van ventilatieroosters. Naast ventilatieroosters kun je ook denken aan een mechanische ventilatiesysteem. Welke van binnen uit je huis werkt. Bijvoorbeeld bij het koken en douchen wordt lucht weggezogen naar buiten.

Alternatieven

Niet iedereen beschikt over ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Wij raden je wel aan om in ieder geval ventilatieroosters aan te schaffen bij de aankoop van kunststof kozijnen. Beschik je niet over ventilatieroosters? Dan kun je het beste de volgende alternatieven in acht nemen.

  1. Per dag minimaal een half uur het raam wijd open laten staan
  2. Zet je raam op een kier of half open (vooral in de zomer)
  3. Een keer in de maand het hele huis ventileren. Alle deuren en ramen open zetten zodat het goed gaat tochten.
  4. Extra ventileren na het douchen (door de deur open te zetten) en na het koken (d.m.v. een afzuigkap)

Er moet echter wel gezegd worden dat je huis 24/7 geventileerd moet worden voor een gezonde leefruimte. Met de bovenstaande punten kom je een eind, maar dit is niet genoeg omdat je het een keer kunt vergeten. Een ventilatierooster en of  een ventilatie systeem werkt automatisch en je hoeft er niets aan te doen. Denk ook aan een airco.

Ventilatie en isolatie

Veel mensen ventileren hun huis niet goed genoeg. Zo’n 75% van de woningen in Nederland bevatten schadelijke hoeveelheden huisstofmijt en zo’n 15% heeft schimmel- en vochtplekken. De redenatie van veel mensen is wel begrijpelijk. Omdat velen in de winter geld willen besparen op de stookkosten. Daarom wil men niet zovaak ventileren. Wat velen niet weten is dat het verwarmen van vochtige lucht langer duurt dan schone lucht (bron: isolatie adviseur). Dit heeft effect op je stookkosten waardoor je dus meer zult besparen. Ontdek ook de mogelijkheden van spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Met deze twee typen isolatie kun je behoorlijk veel geld besparen op je jaarlijkse stookkosten. Zie ook: prijzen isolatie.