Wat is een stelkozijn?

De luchtdichtheid van een huis is erg belangrijk. Een huis dat niet tocht hoeft minder te stoken wat resulteert in een lager energieverbruik.

Kunststof stelkozijnen

Wat is de reden om voor een kunststof stelkozijn te kiezen?  Kunststof zet meer uit dan een muur en met het stelkozijn wordt dit opgevangen. Een belangrijk voordeel hierbij is dat er een egaal vlak wordt gemaakt voor het montagekozijn zodat het luchtdicht kan worden gemaakt door de rubbers. Het risico op beschadiging is hierdoor bij het plaatsen ook een stuk kleiner.

afkitten kozijnen

Zijn er alternatieven?

Als alternatief zou je een kozijn zonder stelkozijn kunnen plaatsen, wat vroeger vaak gebeurde. Dit heet ‘koud in de spouw plaatsen’. Alhoewel dit erg scheelt in de montage en materiaalkosten ligt de voorkeur bij het plaatsen van een stelkozijn door de belangrijke voordelen van een stelkozijn. Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo’n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs. Ook in dit geval geldt: goedkoop is duurkoop. Je kunt in dit geval niet alsnog voor een stelkozijn kiezen want het hele kozijn moet vervangen worden door een nieuwe. Laat je wel altijd adviseren door een kozijnspecialist want in sommige gevallen is het niet mogelijk om een stelkozijn te kiezen, bijvoorbeeld bij een houtskeletbouw woning.

Nadat het stelkozijn geplaatst is wordt deze afgewerkt met een kunststof kap voor een strakke afwerking.

7 voordelen stelkozijn

  1. Nette afwerking.
  2. Beter aanzicht na installatie.
  3. Werking kunststof kozijn wordt beter opgevangen in koude of warme periodes.
  4. Lange levensduur t.o.v. ‘koud in de spouw plaatsen’.
  5. Beter vormvastheid van kozijn.
  6. Hogere isolatiewaarde dan ‘koud in de spouw plaatsen’.
  7. Langere garantie dan ‘koud in de spouw plaatsen.

Vergelijk gratis tot 4 offertes

Gratis voorstellen krijgen van installateurs om te vergelijken. Wie wil dat nu niet? Bespaar snel tot wel 30% op de totale kosten!

Blijf up to date

Nieuwste blogs