Kozijnen kopen

Kozijnen kopenBen je van plan om de oude kozijnen in je woning te vervangen of ben je bezig met een nieuw huis te bouwen waar je kozijnen voor wenst aan te kopen? In dat geval zal je graag gedetailleerde informatie wensen met betrekking tot het aankopen van kozijnen. Wij zetten op deze pagina graag voor jou op een rijtje hoe het kopen van kozijnen precies in zijn werk gaat en met welke gemiddelde kostprijs je rekening dient te houden. Zo weet je exact wat je te wachten staat wanneer je nieuwe kozijnen wenst in huis te halen.

→ Direct weten wat kozijnen voor jou gaan kosten? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale installatiebedrijven.

Welke kozijnen kopen?

De eerste vraag die je, je moet stellen wanneer je kozijnen wenst aan te kopen gaat schuil in het type kozijn. We onderscheiden vandaag de dag op de markt op dit vlak zeer veel verschillende mogelijkheden. De drie populairste opties zijn evenwel kunststof kozijnen, houten kozijnen en aluminium kozijnen. Al deze verschillende kozijnen hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen die we graag even voor jou op een rijtje zetten.

  • Kunststof kozijnen. Er zijn meerdere uitstekende redenen aan te halen waarom bijzonder veel mensen er vandaag de dag voor kiezen om gebruik te maken van kunststof kozijnen. In eerste instantie staan deze kozijnen er om bekend over een zeer veelzijdige uitstraling te beschikken. Met andere woorden, je kan ze zowel toepassen in een eigentijdse als een wat klassiekere woning. Bovendien beschikt ze over een aantrekkelijke levensduur van 50 jaar of langer en kunnen ze zeer eenvoudig worden onderhouden waardoor je op dit vlak slechts rekening dient te houden met een zeer beperkte meerprijs. Het nadeel van kunststof kozijnen is dat ze niet eenvoudig van kleur kunnen worden veranderd en ook de isolerende werking kan (ondanks het feit dat ze zeker niet slecht is) beter.
  • Houten kozijnen. Houten kozijnen worden reeds vele jaren gebruikt in menig aantal woningen. Houten kozijnen genieten ook vandaag de dag nog steeds van een zeer aanzienlijke populariteit die vooral wordt veroorzaakt door de natuurlijke en warme uitstraling waar ze over beschikken. Een extra interessant voordeel van houten kozijnen gaat schuil in het feit dat ze over een prima isolerende werking beschikken. In combinatie met degelijk hoogrendementsglas kan je er dan ook zeker van zijn dat warmteverlies op efficiënte wijze wordt voorkomen.
  • Aluminium kozijnen. Beschik je over een zeer moderne woning en wil je graag hebben dat ook je kozijnen over een dergelijke uitstraling beschikken? In dat geval is kiezen voor aluminium kozijnen een zeer interessante keuze. Dergelijke kozijnen zien er bovendien niet alleen zeer modern en gewoon goed uit, daarnaast zijn ze ook nog eens erg duurzaam. Aluminium kozijnen kunnen dan ook niet roesten en bovendien zullen ze ook niet rotten. Een nadeel van aluminium kozijnen gaat schuil in het feit dat ze niet zo goed isoleren en bovendien ligt de aankoopprijs vaak aanzienlijk hoger in vergelijking met kunststof en houten kozijnen. Ook dit is dan ook beslist iets waar je rekening mee zal willen houden.

Het opvragen van offertes voor kozijnen

Wanneer je voor jezelf hebt uitgemaakt welke kozijnen in jouw woning het best tot hun recht zullen komen is het tijd geworden om verder te kijken in de richting van het prijskaartje dat voor de diverse kozijnen in rekening wordt gebracht. Deze prijs is sterk afhankelijk van het bedrijf waarbij ze worden aangekocht. Gemiddeld kan je evenwel rekening houden met deze kosten:

Type kozijn Gemiddelde kostprijs
Kozijnen van kunststof Tussen 750 & 850 euro
Kozijnen van hout Tussen 800 & 950 euro
Kozijnen van aluminium Tussen 850 & 1.000 euro

De weergegeven prijzen in bovenstaande tabel zijn gebaseerd op de gemiddelde kostprijs die per vierkante meter voor het aangegeven type kozijn in rekening wordt gebracht. Bovendien zijn niet alleen de montage en de BTW, maar ook HR++ glas reeds in deze prijs inbegrepen.

Zoals reeds aangegeven kunnen de kosten die in rekening worden gebracht voor niet alleen het kozijn van je keuze, maar ook voor bijvoorbeeld het HR++ glas aanzienlijke verschillen vertonen tussen de diverse leveranciers. Omwille van deze reden is het dan ook altijd de moeite waard om een objectieve vergelijking uit te voeren. Alleen zo kan je namelijk altijd rekenen op de best mogelijke prijs.

Het inmeten van de kozijnen

Wanneer je met een bepaald bedrijf een akkoord hebt bereikt zal het inmeten moeten worden uitgevoerd. In principe zou je dit zelf kunnen doen, maar in het merendeel van de gevallen komt de vakman gewoon even bij je langs om de nodige metingen uit te voeren. Zo ben je er zeker van dat alles op correcte wijze gebeurt en mocht er na afloop toch een probleem de kop opsteken, dan kan je deze verhalen op de vakman in kwestie.

Productie en planning

Zijn de nodige maten opgenomen? In dat geval worden de bestelde kozijnen geproduceerd en zal er een planning worden opgemaakt wanneer ze geplaatst kunnen worden. Bij het opmaken van deze planning is het zeer belangrijk dat je zelf ook de nodige tijd voorziet om alles in gereedheid te brengen. De kosten die door de vakman aangerekend worden kunnen immers worden verhoogd afhankelijk van de hoeveelheid extra tijd die ze nodig hebben om bijvoorbeeld alles opzij te zetten om de plaats voor de kozijnen toegankelijk te maken. Denk bij het opstellen van de planning dus goed na wat voor jou haalbaar is, zeker wanneer er meerdere kozijnen dienen te worden geplaatst.

Montage van de kozijnen

Last but not least is er uiteraard nog de montage van de kozijnen. Ook hier kan je de keuze maken om deze zelf te plaatsen of dit uit te besteden. Zelf plaatsen zorgt er uiteraard voor dat je kan besparen op de plaatsingskost, maar anderzijds moet het gezegd dat dit geen eenvoudig werk is. Bovendien, wanneer er tijdens de montage iets fout gaat kan je er geen vakman voor aansprakelijk stellen en ook de garantie kan in deze situatie een stuk beperkter worden. Alles bij elkaar gezien is het dan ook in het merendeel van de gevallen veel interessanter om de montage van de kozijnen uit te besteden aan een echte vakman.

Vergelijk kozijnspecialisten in jouw regio!

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per kozijnbedrijf. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van lokale kozijnspecialisten en maak een weloverwogen keuze!

Wat gebeurt er met je garantie bij faillissement?

Kunststof kozijnen zijn een aanwinst voor iedere woning. De kozijnen vergen nauwelijks onderhoud en bijna iedere glassoort …

kozijnen prijzen

Welke is beter? Houten of kunststof kozijnen?

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan kan je kiezen tussen houten of kunststof kozijnen voor je woning. Beide kozijnsoorten …

kunststof kozijnspecialist

Waarom kunststof kozijnen kopen in 2021?

Het aanschaffen van kunststof kozijnen biedt veel voordelen tegenover de houten, aluminium en stalen varianten. Daarbij komt …

plaatsen kozijn

Van welke materialen kunnen kunststof kozijnen gemaakt zijn?

Wanneer je jouw huis beter wilt isoleren, dan zijn kunststof kozijnen een goed begin. Kunststof kozijnen hebben de beste …

De voor- en nadelen van een zinken kozijn

Zinkwerk aan een kozijn komt niet vaak voor, omdat het een duur materiaal is om te gebruiken in je woning. Een zinken kozijn …

Prefab kunststof kozijnen

Kunsthof frames worden steeds meer besteld. Of je nu in een oud of nieuw huis woont, veel mensen realiseren zich dat kunststof …